Γιορτάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου, “Τό σεμνό καύχημα τῶν Τρικάλων”, η Τίμια Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνα, στην Πύλη. Reviewed by Momizat on . Σε  απόσταση  μόλις 5 χλμ. απο την κωμόπολη της Πύλης, στις καταπράσινες πλαγιές του Κόζιακα, υψώνεται μεγαλόπρεπα η Ιερά Μονή του  Αγίου Βησσαρίωνα Δουσίκου. Σε  απόσταση  μόλις 5 χλμ. απο την κωμόπολη της Πύλης, στις καταπράσινες πλαγιές του Κόζιακα, υψώνεται μεγαλόπρεπα η Ιερά Μονή του  Αγίου Βησσαρίωνα Δουσίκου. Rating: 0

Γιορτάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου, “Τό σεμνό καύχημα τῶν Τρικάλων”, η Τίμια Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνα, στην Πύλη.

Γιορτάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου, “Τό σεμνό καύχημα τῶν Τρικάλων”, η Τίμια Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνα, στην Πύλη.

Ntoysko

Σε  απόσταση  μόλις 5 χλμ. απο την κωμόπολη της Πύλης, στις καταπράσινες πλαγιές του Κόζιακα, υψώνεται μεγαλόπρεπα η Ιερά Μονή του  Αγίου Βησσαρίωνα Δουσίκου.

 

Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι πού ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1527-1535 από  τον Άγιο Βησσαρίωνα, Αρχιεπίσκοπο Λαρίσης.

 Μια χαρισματική προσωπικότητα με αγιότητα βίου και τεράστιο φιλανθρωπικό και  κοινωνικό έργο, ειδικά στην περιοχή των Τρικάλων.

timia_kara_agia_visariona

 Ο Άγιος Βησσαρίων γεννήθηκε στην Πόρτα Παναγιά  γύρω στο  1490, δηλαδή μέσα στα δύσκολα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς.

 Εξαγόρασε πολλούς χριστιανούς αιχμαλώτους, έθρεψε φτωχούς, περιέθαλψε ασθενείς.

Παράλληλα έκτιζε ναούς αλλά και πρωτοστατούσε σε έργα πρωτοποριακά για εκείνα τα δύσκολα χρόνια: άνοιξε δρόμους και κατασκεύασε γέφυρες, όπως αυτή του Κοράκου στον Αχελώο, τού Πορταϊκού  και της Σαρακίνας στον Πηνειό. Αποκορύφωμα της δράσης του ήταν η ανέγερση της περίφημης Ιεράς Μονής  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Δούσικο – σήμερα Άγιο Βησσαρίωνα.

Όλη η ζωή  του Αγίου Βησσαρίωνα ήταν μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΤΑΝΕΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

18:50: Συγκέντρωση Επισήμων & Λαού στην είσοδο του Δημαρχείου Πύλης.

19:00: Άφιξη της Τιμίας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος από την Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου.

19:10: Αναχώρηση πομπής από τον κεντρικό δρόμο (Εθνική Οδός Τρικάλων Άρτης) με προορισμό τον Ι.Ν. Αγίου Βησσαρίωνος.

19:30: Τέλεση Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού μετ΄ Αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αλεξίου.

21:00: Λήξη.

Εμφάνιση DSC00249.jpg

Ο δήμαρχος Πύλης Κωνσταντίνος Μαράβας παρευρέθηκε στο Πετροχώρι

Στην εορτή της Μνήμης το Γενέσιον της Θεοτόκου

Ο δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους, κ. Αθανάσιο Κωστάκη, κ. Σωτήριο Αγγέλη τον κ. Νίκο Τόλια, παραβρέθηκαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Μνήμης το Γεν’εσιον της Θεοτόκου στο Πετροχώρι, την Τρίτη το πρωί στο Πετροχώρι.

Εμφάνιση DSC00254.jpg

Εκεί παρακολούθησαν την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό το Γενέσιον της Θεοτόκου που τέλεσε ο Πρεσβύτερος Πατέρας Δημήτριος Νάτσικας, συνεπικουρούμενος από τον Πρεσβύτερο Πατέρα Νικόλαο Κολότσιο, παρουσία αρκετών πιστών, την πρόεδρο της Τ.Κ. Πετροχωρίου κ. Χριστίνα Οικονόμου, τον πολιτευτή και υποψήφιο Βουλευτή κ. Ηλία Βλαχογιάννη, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ηλία Λαμπρογιώργο, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αγίου Προκοπίου κ. Γεώργιο Αλέξη και τον πρώην Πρόεδρο κ. Σωτήριο Πλιάτσικας.

Ακολούθησε η Αρτοκλασία στον αύλιο χώρο της Εκκλησίας και το προσκύνημα της Εικόνας, και κατόπιν προσφέρθηκε φαγητό σε όλους όπως είθισται σύμφωνα με το θρησκευτικό έθιμο στην παραπάνω Κοινότητα.

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή