"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Γιώργος Καϊκης : Το εκρηκτικό μείγμα για τα εργατικά “ατυχήματα” ζει και βασιλεύει στις υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το Αμαξοστάσιο του Δήμου Τρικκαίων επισκέφτηκε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Καΐκης . επικεφαλής αντιπροσωπείας της Λαϊκής Συσπείρωσης . Κατά την περιοδεία του στους χώρους του αμαξοστασίου και με τη  συζήτηση με τους εργαζομένους διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά  η σοβαρή έλλειψη  μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο δήμο Τρικκαίων. Ένα ζήτημα μέγιστης σημασίας που η Λαϊκή Συσπείρωση έχει αναδείξει σε πολλές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και στις επαφές μας με τους εργαζόμενους του Δήμου. Παρόλα αυτά το αυτί της Δημοτικής Αρχής συνεχίζει να μην ιδρώνει . Ένα μήνα μετά τον τραγικό θάνατο εργαζομένου του δήμου εν ώρα εργασίας οι συνθήκες για τα εργατικά ατυχήματα ζουν και βασιλεύουν στο αμαξοστάσιο και στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου.

Συγκεκριμένα κατά την περιοδεία διαπιστώθηκαν για ακόμη μια φορά τα εξής:

Επικίνδυνες υποδομές:  

      ●   Τα κτήρια του αμαξοστασίου  δεν έχουν πολεοδομική άδεια.

  • Είναι ανεπαρκής η  πυρασφάλεια, ο εξαερισμός και η θέρμανση.
  • Το κτήριο του σιδηρουργείο-μηχανουργείου  έχει ψευδοροφή από φελιζόλ (γυμνό και  εκτεθειμένο), ενώ μέσα γίνονται εργασίες , όπως κοπή μετάλλων με  ηλεκτρικούς κόφτες,   που προκαλούν σπινθήρες και κίνδυνο πυρκαγιάς.
  • Ο εξοπλισμός για τη συντήρηση  υπάρχει εν μέρει , αλλά λείπουν πλήρως τα διαγνωστικά εργαλεία.  
  • Δεν υπάρχει βομηχανικό δάπεδο στο γκαράζ , ενώ υπάρχουν εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια

Επικίνδυνα και κακοσυντηρημένα οχήματα :

  • Τα αυτοκίνητα- απορριμματοφόρα  είναι παμπάλαια -το πιο νέο είναι 15ετίας.
  • Μόνο 4-5 αυτοκίνητα πληρούν τις πλήρης προδιαγραφές για να κυκλοφορούν
  • Τουλάχιστον 10 απορριμματοφόρα κυκλοφορούν με βλάβες, μάλιστα σ’ ένα έχει κοπεί το πλαίσιο (σασί ) κι αντί να αποσυρθεί απλώς συγκολλήθηκε.

  • Η συντήρηση (Service)  γίνεται μόνο  αλλαγή λαδιών , κάποια αναλώσιμα και ο,τι τύχει να χαλάσει.
  • Δεν υπάρχουν αρκετά ανταλλακτικά.

Παντελής έλλειψη προληπτικών εξετάσεων και μολυσματικό περιβάλλον  εργασίας:

  • Εμβολιασμοί δεν έχουν γίνει ποτέ ενώ υπάρχει κίνδυνος ηπατίτιδας κτλ. Η δημοτική αρχή λέει στους εργαζόμενους   ότι αν θέλουν εμβόλια να τα πληρώσουν οι ίδιοι !
  • Γιατρός δεν υπάρχει στον χώρο σε μόνιμη βάση.
  • Τα περιστατικά των λοιμώξεων του αναπνευστικού ,  η ηπατίτιδα, οι τενοντίτιδες , καθώς και ο καρκίνος δεν καταγράφονται πουθενά,  αφού δεν υπάρχουν φάκελοι του προσωπικού για να διαπιστωθεί η επαγγελματικότητα της νόσου.
  •  Ο χώρος πλύσης των απορριμματοφόρων – αυτοκινήτων είναι ακατάλληλος, γεμάτος λάσπες & χώματα και είναι ακριβώς δίπλα στο ποτάμι , οπότε τα λήμματα πηγαίνουν στο ποτάμι.

 Ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού και  ελαστικές σχέσεις εργασίας Υποχρεώνουν τους συμβασιούχους να οδηγούν τα επικίνδυνα οχήματα, χωρίς να έχει γίνει ή ολοκληρωθεί εκπαίδευση όπως πχ στην οδήγηση και χρήση  απορριμματοφόρου. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι με ολιγόμηνες συμβάσεις δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν στο αντίκειμενό τους , αφού τελειώνει η σύμβαση και μπαίνουν ξανά στην ανεργία

  • Το γραφείο προσωπικού  δεν ξέρει καν ποιοι είναι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι-δεν προλαβαίνει να τους γνωρίσει  -ειδικά με τα δίμηνα.
  •   Στον χώρο υπάρχουν και βγάζουν δουλειά εργαζόμενοι από μαθητεία ΕΠΑΛ και ΟΑΕΔ –συνήθως μικρών ηλικιών με 17 και 19 ευρώ μεροκάματο αντίστοιχα, όπου τον Γενάρη και τον Φλεβάρη ήταν απλήρωτοι και μόλις τώρα πληρώθηκαν για αυτούς τους μήνες.

Σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθούν τα λειψά  έως ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας & η  συνειδητή διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών  απ’  όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

            Η βελτίωση της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σκοντάφτουν στην παντελή έλλειψη πολιτικών μέτρων από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει, Αυτή τη λογική υπηρέτησαν  όλοι οι δήμαρχοι στα Τρίκαλα. Τη λογική που θέλει τον εργαζόμενο αναλώσιμο εξάρτημα στην παραγωγική διαδικασία και βάζει σε αντιπαράθεση τη ζωή του εργαζόμενου με το οικονομικό κόστος των μέτρων.

Αυτή  είναι  «καινοτόμα-έξυπνη πόλη» της δημοτικής αρχής , που βλέπει ως κόστος την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων , ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών. Φτάνει πια μπροστά στη λογική του κόστους  να υποτιμάτε η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

 Δεν πάει άλλο! Τώρα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο δήμο Τρικκαίων.

Για μας πόλη είναι οι άνθρωποί της και σημαντική θέση σ’ αυτή έχουν οι άνθρωποι που τη  συντηρούν , την καθαρίζουν , οι άνθρωποι που τη χτίζουν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης