Γιώργος Κωτσός: «Οι θέσεις μας για την ΠΕΔ Θεσσαλίας» Reviewed by Momizat on . Τις αρχές και θέσεις του «Αδέσμευτου Αυτοδιοικητικού Κινήματος Θεσσαλίας» έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του  Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός, εν όψει Τις αρχές και θέσεις του «Αδέσμευτου Αυτοδιοικητικού Κινήματος Θεσσαλίας» έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του  Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός, εν όψει Rating: 0

Γιώργος Κωτσός: «Οι θέσεις μας για την ΠΕΔ Θεσσαλίας»

Γιώργος Κωτσός: «Οι θέσεις μας για την ΠΕΔ Θεσσαλίας»

Τις αρχές και θέσεις του «Αδέσμευτου Αυτοδιοικητικού Κινήματος Θεσσαλίας» έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του  Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός, εν όψει των επερχόμενων εκλογών στην ΠΕΔ Θεσσαλίας.

«Είναι σ’ όλους γνωστό ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σφοδρής οικονομικής ύφεσης που έχει αλλάξει δραματικά τη ζωή όλων μας.

Η πρωτόγνωρη αυτή δημοσιονομική κρίση σε συνδυασμό με τη γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος, αποτελούν κακούς οιωνούς για το μέλλον της κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Στην σκληρή αυτή πραγματικότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να μετουσιώσει το κενό του πολιτικού συστήματος σε χώρο δράσης και να μην παραμείνει ένας απλός διαμαρτυρόμενος παρατηρητής που θα φωνασκεί και θα διαπιστώνει αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς να προτείνει λύσεις.

Οι επερχόμενες εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας διεξάγονται σ’ ένα κομβικό και κρίσιμο σημείο για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών και των δημοτών μας. Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε και η ένταση των προβλημάτων επιβάλλουν να παραμερίσουμε, όλοι μας τις αγκυλώσεις, τις κομματικές κορώνες, τις προσωπικές ατζέντες και να αναζητήσουμε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, τα σημεία προσέγγισης και μία βάση προγραμματικών παρεμβάσεων που θα οδηγούν στην επίλυση των προβλημάτων και την προώθηση των μεγάλων προτεραιοτήτων για την περιφέρειά μας.

Τώρα είναι η ώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει ως εργαλείο παρέμβασης με σημαντικές δυνατότητες και ως μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας.

Με τις  σκέψεις αυτές  προχωρήσαμε  στη δημιουργία του ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΑΔ.Α.ΚΙ.Θ) , που ως στόχο έχει να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των εκλεκτόρων για το Διοικητικό Συμβούλιο  στις προσεχείς εκλογές της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ώστε να πετύχει αυτό που ως κίνημα πρωτίστως πρεσβεύουμε, την ανασύνταξη της αυτοδιοίκησης, με απώτερο στόχο την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών στον Δημότη.

Το κίνημά μας που έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής  απαρτίζεται από αυτοδιοικητικούς που δεν εγκλωβίζονται και δεν εξαρτώνται από κομματικά στερεότυπα, δεν τους χαρακτηρίζουν οι εμμονές και οι ιδεοληψίες, αλλά κοινό μας όραμα είναι η ισχυρή και αναβαθμισμένη αυτοδιοίκηση, που θα έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό και μέλημά της θα είναι η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Στεκόμαστε ενώπιον σας ταγμένοι να υπηρετήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Αιρετούς της, αποφεύγοντας προσωπικές στρατηγικές και συναλλαγές που οδηγούν σε πρόσκαιρες, έωλες και ετερόκλητες συμμαχίες που ως κυρίαρχο στόχο έχουν τη μοιρασιά των «ιματίων» της αυτοδιοίκησης. Η πενταετία που ανοίγεται μπροστά μας πρέπει να αποτελέσει  εφαλτήριο μεταρρυθμίσεων και  διεκδίκησης θεσμικών αλλαγών που θα θωρακίζουν το ρόλο της Αυτοδιοίκησης όπως επίσης εθνικών πόρων και ευρωπαϊκών κονδυλίων. Και αυτό δεν επιδέχεται αναβολής. Αυτό αποτελεί δέσμευσή μας.

Το κίνημά  μας στελεχώνουν άνθρωποι έμπειροι, με ικανότητες και όραμα, άνθρωποι νέοι με ενθουσιασμό και μεράκι.

-Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση ισότιμο συνομιλητή της εκάστοτε κυβέρνησης, που θα διατυπώνει και θα προωθεί θέσεις και απόψεις, πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
–  Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που θα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία του θεσμού απέναντι στην κεντρική εξουσία –όποια και αν είναι αυτή-, επιδιώκοντας τη σαφή οριοθέτηση της σχέσης Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης.
–  Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του Δημότη, με ευαισθησίες και  κοινωνική πολιτική και αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση και ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών ή τη διασφάλισή τους όπου δεν υφίστανται, ώστε να είναι επωφελείς για τους δημότες.
–  Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που θα παράγει πολιτικό λόγο και δράση. Επιπλέον, άμεσοι στόχοι μας είναι και τα παρακάτω:
–  Διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας των Ο.Τ.Α.

Είναι γνωστό ότι η Αυτοδιοίκηση πλήρωσε και με το παραπάνω το δικό της μερίδιο (μείωση ΚΑΠ κατά 60%) στο λογαριασμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Γι’ αυτό στην ατζέντα της επόμενης περιόδου πρέπει να τεθεί ψηλά η οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. Η εφαρμογή πολιτικών φορολογικής αποκέντρωσης, η θεσμοθέτηση αξιοποίησης  των δυνατοτήτων του υγιούς ιδιωτικού τομέα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διασφάλιση της απόδοσης των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων, που μας έχουν αποδοθεί, θα διασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανεξαρτησία μας.

– Διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού πλαισίου για τους ΟΤΑ, με συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση του ΕΣΠΑ αλλά και τους πόρους του πράσινου ταμείου. Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε δράσεις για την προώθηση της χρήσης και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως συμβάσεις παραχώρησης κλπ.

– Η Συνταγματική αναθεώρηση που έχει εξαγγελθεί θα είναι μια ευκαιρία να αναβαθμιστεί ριζικά η Αυτοδιοίκηση και εδώ επιβάλλεται να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τους Δήμους και τις Περιφέρειες, μέσα από ουσιαστικές και δομημένες προτάσεις που όμως θα αποφεύγουν τον πειρασμό των εύπεπτων, ουτοπικών, ιδεοληπτικών  και αγκυλωμένων θέσεων.

– Θεσμική και οικονομική θωράκιση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι δυνατό οι Δήμαρχοι οι Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Πρόεδροι των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων να είναι οι επαίτες και οι πληβείοι της δημόσιας ζωής και να απαιτείται απ’ αυτούς να διαδραματίζουν ρόλο τοπικών αρχόντων.

– Ενημέρωση, τεχνική υποστήριξη και ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό  των μικρών, ορεινών, νησιωτικών και ελλιπώς στελεχωμένων ΟΤΑ, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να διαδραματίσουν με επάρκεια το ρόλο τους στην τοπική κοινωνία και κυρίως να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει το ΕΣΠΑ, όπου οι μεγάλοι δήμοι έχουν προνομιακή πρόσβαση, λόγω της πολιτικής και επιχειρησιακής ισχύος τους.

– Ειδικότερα επιβάλλεται να αναδείξουμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας μέσα από συντονισμένες δράσεις και ενέργειες και να συμβάλλουμε στην προώθηση και ανάδειξη μεγάλων έργων και προτεραιοτήτων για τη Θεσσαλία όπως ο Αχελώος, ΠΑΘΕ,  ο Ε65, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Κάρλα κλπ.

– Η ΠΕΔ επιβάλλεται να αναδειχθεί ως κορυφαίος πολιτικός φορέας στη Θεσσαλία και σε συνεργασία με την Αιρετή Περιφέρεια και τους φορείς της Περιφέρειάς μας να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων και των διεκδικήσεων μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις και με διαρκή πολιτική δράση.

– Η ΠΕΔ οφείλει και δικαιούται να έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου της διαχείρισης των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία, στη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισής τους, όπως επίσης και στη Διαχείριση των Απορριμμάτων  και του τρόπου αξιοποίησής των.

– Η ΠΕΔ θα στηρίξει τους Δήμους ώστε να διαδραματίσουν ρόλο τοπικού στρατηγείου ανάπτυξης των περιοχών ευθύνης τους και να μην μετατραπούν σε απλούς και αδύναμους διαχειριστές της καθημερινότητας.

– Η ΠΕΔ επιβάλλεται να είναι πεδίο σύγκλισης και σύνθεσης απόψεων και θέσεων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, χωρίς αποκλεισμούς και  τεχνικούς διαχωρισμούς

Με γνώμονα τις παραπάνω θέσεις και αρχές αποφάσισα να ηγηθώ του Αδέσμευτου Αυτοδιοικητικού Κινήματος Θεσσαλίας, αποδεχόμενος την τιμητική για μένα ομόφωνη πρόταση των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων που μας ενώνει η κοινή αντίληψη, η αγάπη και η διάθεση προσφοράς στην Αυτοδιοίκηση και τον τόπο μας.

Υπηρετώ χρόνια την  Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού και η πολυετής αυτή παρουσία μου, κυρίως στη θέση του Δημάρχου, αλλά και στα συνδικαλιστικά και επιχειρησιακά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚ. ΑΝΚΑ, ΠΑΔΥΘ. ΚΕΔΚΕ, ΠΕΤΑ, Ε.Π. ΕΣΠΑ κλπ)  δεν μπορεί παρά να αποτελούν τα καλύτερα δυνατά εχέγγυα να εκπροσωπήσω τους αιρετούς μας στην ΠΕΔ.

Η ΠΕΔ έχει ανάγκη ανθρώπων με όραμα, αγωνιστική διάθεση, εμπειρία στα Αυτοδιοικητικά Δρώμενα, ανθρώπων με πολιτική υπόσταση , έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις.

Οι συνεργάτες μου και εγώ διεκδικούμε  και αγωνιζόμαστε χωρίς συμβιβασμούς αλλά και χωρίς στείρο αρνητισμό και φθηνό λαϊκισμό. Κύριο μέλημά μας οι δημότες και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, μέσα από ρεαλιστικές και εφικτές προτάσεις και κυρίως αποφεύγοντας τους λεκτικούς άνευ ουσίας ακροβατισμούς που δεν έχουν επί της ουσίας να προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό, παρά μόνο να δημιουργούν ανέξοδες φραστικές εντυπώσεις.

Κλείνοντας καλούμε όλους τους αυτοδιοικητικούς που ενστερνίζονται τις παραπάνω θέσεις και αρχές να συσπειρωθούν μαζί μας, να στηρίξουν την προσπάθειά μας αυτή, απαλλαγμένοι από μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσανατολισμένοι στον κοινό μας στόχο που είναι η αναβάθμιση και ανασύνταξη της Αυτοδιοίκησης.»

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή