"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Γουλιά και ευρώ το νερό στα Τέμπη για τους πρόσφυγες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Λάρισα και η περιοχή των Τεμπών έδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπό τους μεριμνώντας στο πλαίσιο του δυνατού ώστε να εξασφαλιστεί τροφή, νερό, άλλα χρειώδη, ακόμη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους οδοιπορούντες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στην Κοιλάδα τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο δεν έλειψαν και οι μελανές σελίδες, πώς θα μπορούσε άλλωστε, καθώς καταγγέλθηκε ότι κατάστημα στην Κοιλάδα των Τεμπών αισχροκερδούσε πουλώντας 2 ευρώ το νερό στους πρόσφυγες, 2 ευρώ το μικρό μπουκαλάκι. Ο καταγγέλλων δέχτηκε επίθεση από τον καταστηματάρχη, λεκτική και σωματική και τραυματισμένος βρέθηκε τη νύχτα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πουτσιάκας, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Θεσσαλία» επισκέφθηκε την Κοιλάδα, όπως και άλλοι τοπικοί παράγοντες, προκειμένου να δει την κατάσταση και να βοηθήσει εφόσον μπορούσε. Όπως διηγείται, διαπίστωσε την αισχροκέρδεια του καταστήματος στην πώληση εμφιαλωμένων νερών στους πρόσφυγες και διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό. «Εδώ δεν είναι κυλικείο, θα πουλάω όσο θέλω», λέει ότι ήταν η απάντηση που εισέπραξε. «Είμαι περιφερειακός σύμβουλος και υποχρεούμαι να καταγγείλω αυτό που συμβαίνει», απάντησε εκείνος. Και πράγματι κατήγγειλε κατόπιν στη Διεύθυνση Εμπορίου αυτό που διαπίστωσε ενώ χθες επανήλθε στην ίδια υπηρεσία με έγγραφη καταγγελία. Σημειωτέον ότι η υπηρεσία απαντώντας αργότερα χθες σε δημοσιογραφική ερώτηση ανέφερε απλώς ότι έχει γίνει αποδέκτης σχετικού ανώνυμου τηλεφωνήματος και πως θα επιληφθεί της υπόθεσης.

Υπήρξε όμως και επεισοδιακή συνέχεια. Ο Ν. Πουτσιάκας προσφέρθηκε να βοηθήσει μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας που μοίραζαν τρόφιμα στους πρόσφυγες. Τότε δέχτηκαν, όπως καταγγέλλουν, λεκτική επίθεση από τον καταστηματάρχη διότι βρίσκονταν όπως τους φώναζε σε δικό του χώρο και ότι το πεζουλάκι που χρησιμοποιούσαν για τη διανομή ήταν ιδιοκτησία του. Απομακρύνθηκαν και συνέχισαν πιο πέρα, όταν ξέσπασε το επεισόδιο. Ο περιφερειακός σύμβουλος αναφέρει ότι του επιτέθηκαν με βρισιές δύο άντρες και δύο γυναίκες του καταστήματος ενώ δέχτηκε και σωματική βία. Επρόκειτο για τη συνέχεια της προηγηθείσας διαμαρτυρίας του. Του φώναζαν αναφέρει ότι «αλλού πουλάνε το νερό 4,5 ευρώ κι όχι μόνο 2» και πως να πάει εκείνος «να καθαρίσει τις τουαλέτες από όσα άφηναν πίσω τους οι πρόσφυγες», να δουν τότε πόσο θα χρέωνε το νερό. «Το χειρότερο, λέει, ήταν μια δυνατή κλωτσιά που μου έδωσε στα πλευρά κάποιος από πίσω, ύπουλα. Έπεσα κάτω, σηκώθηκα, συνέχισαν, οι πρόσφυγες ήταν που επενέβησαν και με βοήθησαν…». Το επεισόδιο της λεκτικής και σωματικής επίθεσης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία.

Ο Ν. Πουτσιάκας πήγε κατόπιν στο νοσοκομείο για εξετάσεις όπου και έμεινε ως τις πρώτες πρωινές ώρες και χθες ξανά στο γιατρό λόγω των πόνων που ένιωθε, εξαιτίας ραγίσματος στα πλευρά όπως του διαγνώστηκε. Κατήγγειλε ακολούθως το περιστατικό στην αστυνομία επιφυλασσόμενος να καταθέσει μήνυση ενώ ενημερώθηκε και ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός. Ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης αναφέρει επίσης ότι σε μικρή απόσταση από το διαδραματισθέν επεισόδιο ήταν η αστυνομική δύναμη που βρισκόταν επί τόπου λόγω του αγροτικού μπλόκου και των προσφύγων, από την οποία όμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Κι όταν πλησίασε και τους κατήγγειλε την επίθεση τον παρέπεμψαν στο Α.Τ. περιφέρειας Λάρισας ή στο Α. Τ. Ραψάνης διότι εκείνοι «βρίσκονταν εκεί για άλλη αποστολή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επομένη, το βράδυ της Τετάρτης, βρέθηκε στο εν λόγω κατάστημα κλιμάκιο της Α’ ΔΟΥ Λάρισας «μετά από ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία». Όπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος δεν απέδειξε κάποια παρατυπία ενώ διαπιστώθηκε ότι «το μπουκαλάκι το νερό πωλούνταν 0,5 ευρώ». Χθες, Πέμπτη πρωί, το κατάστημα δεν λειτουργούσε. Δεν άνοιξε και άρα δεν πωλούνταν πια νερό προς μισό ευρώ το μπουκαλάκι.

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Την επίθεση εις βάρος του Ν. Πουτσιάκα καταδίκασε το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, σημειώνοντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν απερίφραστα τη βίαιη επίθεση εναντίον του περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας με τους Οικολόγους Πράσινους, Νίκου Πουτσιάκα, στα Τέμπη, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του στη διανομή τροφίμων σε μετανάστες της περιοχής. Λίγο πριν, ο Νίκος Πουτσιάκας διαπίστωσε υπέρογκες χρεώσεις σε βασικά είδη από ιδιοκτήτες χώρου εστίασης που εξυπηρετούσε τους μετανάστες, ενώ ο συνδυασμός αργότερα με τη συμμετοχή του σε δωρεάν διανομή τροφίμων που θεωρήθηκε ανταγωνιστική για τους καταστηματάρχες, είχε ως αποτέλεσμα ο περιφερειακός σύμβουλος να εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τις τοπικές κοινωνίες να μην δείχνουν καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα ντροπής που στηρίζονται στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, την αισχροκέρδεια και τον καιροσκοπισμό, αλλά και καμία ανοχή σε βίαιες και φασιστικές συμπεριφορές, ενώ καλούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις αρχές να καταδικάσουν το γεγονός και να μεριμνήσουν ώστε να εξαλειφθούν τέτοια περιστατικά».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης