Γύρισε την πλάτη σ’ αυτούς που υπονομεύουν και εκφυλίζουν τους αγώνες Reviewed by Momizat on . Γύρισε την πλάτη σ’ αυτούς που υπονομεύουν και εκφυλίζουν τους αγώνες   Συνεδρίασε στις 23 Σεπτέμβρη 2013,  η Εκτελεστική Επιτροπή  της ΓΣΕΕ μετά από επιμο Γύρισε την πλάτη σ’ αυτούς που υπονομεύουν και εκφυλίζουν τους αγώνες   Συνεδρίασε στις 23 Σεπτέμβρη 2013,  η Εκτελεστική Επιτροπή  της ΓΣΕΕ μετά από επιμο Rating: 0

Γύρισε την πλάτη σ’ αυτούς που υπονομεύουν και εκφυλίζουν τους αγώνες

Γύρισε την πλάτη σ’ αυτούς που υπονομεύουν και εκφυλίζουν τους αγώνες

Γύρισε την πλάτη σ’ αυτούς που υπονομεύουν και εκφυλίζουν τους αγώνες

 

Συνεδρίασε στις 23 Σεπτέμβρη 2013,  η Εκτελεστική Επιτροπή  της ΓΣΕΕ μετά από επιμονή της Αυτόνομης Παρέμβασης (συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ)  για να αποφασίσει απεργία για 24 Σεπτέμβρη χωρίς να έχει προκύψει ένα έκτακτο γεγονός. Στην ουσία επιδίωκαν μια απεργία στα χαρτιά. Πότε θα συνεδρίαζαν τα ΔΣ των Σωματείων για να μπορέσουν να οργανώσουν την επιτυχία της απεργίας στο κλάδο τους, να πάρουν μέτρα, να ενημερώσουν έστω τους εργαζόμενους; Χωρίς καμιά ενημέρωση, οργάνωση, σχεδιασμό, θα ήταν  βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Αντίθετα, μια απεργία μπροστά σ’ αυτή την επίθεση του κεφαλαίου πρέπει να είναι προετοιμασμένη, επιτυχημένη, μαζική, να δώσει απάντηση στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και τη μεγαλοεργοδοσία. Όμως απ’ ότι φάνηκε ξεκάθαρα δε θέλανε , ουσιαστικά, την επιτυχία της   Αλλιώς πως να εξηγηθεί ότι θέλανε να αποφασιστεί απεργία σε λίγες ώρες. Κοροϊδεύουν  τους εργαζόμενους λέγοντάς τους ότι  έτσι, ως άοπλο ασκέρι στην ουσία,  μπορούν να αντισταθούν, να παρεμποδίσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Όλοι αυτοί που σκίζουν τα ρούχα τους και λένε ότι πρέπει η κυβέρνηση να ανατραπεί το γρηγορότερο δυνατό.

Πρόκειται για εκφυλισμό των κινητοποιήσεων, για σχέδιο διάλυσης κάθε οργανωμένης αντίστασης της εργατικής τάξης, χτυπήματος των συνδικάτων. Αλλιώς πως να εξηγηθεί η ανακοίνωση από την εφημερίδα Αυγή (του ΣΥΡΙΖΑ) ότι έχει αποφασίσει απεργία η ΓΣΕΕ χωρίς καν να έχει συνεδριάσει; Κατά τα άλλα κατηγορούν το ΠΑΜΕ ότι καπελώνει τους αγώνες. Οι ευθύνες της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αλλά και της Αυτόνομης Παρέμβασης είναι εγκληματικές.

 

Η απεργία είναι σκληρή σύγκρουση με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και το κράτος των μονοπωλίων.

Μια απεργία σε φέρνει αντικειμενικά απέναντι στη λειτουργία και την καρδιά του καπιταλισμού, δηλαδή στη διακοπή της καπιταλιστικής παράγωγης. Με βάση αυτό είναι κατανοητός ο λόγος, που η κάθε απεργία συναντά τη λυσσαλέα επίθεση από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.

Μια απεργία δεν πραγματοποιείται με στημένο σαματά , με αποφάσεις δια περιφοράς, με φημολογία και παιχνίδια πάνω στις πλάτες των εργατών.

Τέτοιες επιλογές κάνουν αυτοί που δεν έχουν εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους. Αυτοί που δεν πιστεύουν στη δύναμη της εργατικής τάξης, αυτοί που τα έχουν βρει με την εργοδοσία.

Η απεργία θέλει απεργούς με διακοπή της παράγωγης, όχι ρεπό και άδειες ασθενείας. Θέλει εργάτες στους δρόμους και όχι αντιπροσωπείες σε συγκεντρώσεις.

Η απεργία προϋποθέτει κοπιαστική δουλειά προετοιμασίας

Προϋποθέτει πλατιά συζήτηση στους τόπους δουλειάς, συζήτηση, γενικές συνελεύσεις, αποφάσεις από τους ιδίους τους εργαζομένους.

Απαιτούνται μέτρα προστασίας της απεργίας, περιφρούρηση από τους ιδίους τους εργαζομένους, άμυνα απέναντι στις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Απαιτείται καλή οργάνωση, συντονισμός στους κλάδους, στις βιομηχανικές ζώνες, στις περιοχές. Χρειάζεται πλατιά διαφώτιση με ανακοινώσεις, περιοδείες, επαφή με τους εργαζόμενους.

Απεργία δεν είναι μόνο μια απόφαση αλλά η συμμετοχή.

Η δυναμική και η αποτελεσματικότητα μιας απεργίας κρίνεται στη μαζικότητα άρα και στην καλή προετοιμασία της.

Αυτές οι δυνάμεις  που σήμερα παίζουν με την απεργία με σκοπό να την εκφυλίσουν, δεν έχουν γραμμή ρήξης με την πολιτική που συμφέρει τα μονοπώλια.

  • Δεν έχουν γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία. Είναι στην ίδια όχθη με τα αφεντικά, υπέρμαχοι της ανταγωνιστικότητας και των μειωμένων απαιτήσεων, των αγώνων εκτόνωσης.
  • Έχουν δώσει σαφή δείγματα ως τώρα. Οδηγούν τους εργαζόμενους στην απεργοσπασία και τα στελέχη τους  είναι απεργοσπάστες.
  • Δεν παίρνετε μέτρα οργάνωσης των απεργιών, δεν μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση των αγώνων. Δεν θέλουν Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία, δε συμβάλλουν στη συζήτηση, στην οργάνωση και στον ξεσηκωμό των εργαζομένων.
  • Δεν ενδιαφέρονται για την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Τις όποιες κινητοποιήσεις, τις θέλουν ως το κατάλληλο σκηνικό, στο δρόμο για να ξελασπώνει το κεφάλαιο από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά και για τους κυβερνητικούς θώκους. Προκηρύσσουν «κινητοποιήσεις» στα χαρτιά, χωρίς να κουνάνε ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι μέσα στους χώρους δουλειάς. Το ίδιο κάνουν κάθε φορά. Προκηρύσσουν απεργίες χωρίς ουσιαστική συζήτηση με τους ίδιους τους εργάτες, χωρίς στοιχειώδη έστω προετοιμασία, στα μουλωχτά, «συσκέπτονται» χωρίς καμιά εξουσιοδότηση από τα συνδικαλιστικά όργανα, και ανακοινώνουν επικοινωνιακές και μόνο ντουφεκιές.
  • Δε θέλουνε την απεργία. Την αντιμετωπίζουν  ως υποχρέωση και αναγκαίο κακό ή σε ένα γενικότερο πλαίσιο αγώνων της βιτρίνας. Κάπως έτσι θέλουν να μετασχηματίσουν και τα σωματεία. Να πεταχτεί από πάνω τους καθετί ταξικό είτε ως αναφορά είτε ως περιεχόμενο.

Νομιμοποιούν  την απεργοσπασία.

Το ΠΑΜΕ έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, δίνοντας όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ξέρουμε ότι μια απεργία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί, κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία, φόβος, δυσκολίες.

 

Λένε ότι «το ΠΑΜΕ δε θέλει αγώνες και κινητοποιήσεις»

Αλήθεια, γνωρίζουν πολλές εργατικές, ή, άλλες κινητοποιήσεις μεγάλης έντασης, που έλειπαν το ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις και δεν πρωτοστάτησε στην οργάνωσή τους; Αλλά που να το ξέρετε εσείς. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι γιατί οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται μπροστά και μαζί με τους εργάτες σε κάθε πρόβλημα, οργανώνουν την πάλη μαζί τους.

Έχουν να επιδείξετε αγώνες μεγαλύτερης έντασης και έκτασης από τους αγώνες των ναυτεργατών, της «Χαλυβουργίας», των αγροτών  κ.α. όπου πρωτοστάτησαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που είναι στη δύναμη του;

Εννοούν μήπως «”μεγάλης έντασης» κινητοποιήσεις τις απεργίες διάρκειας που προτείνουν και στις οποίες η συμμετοχή των εργαζόμενων με ευθύνη τους είναι ελάχιστη και που τα περισσότερα στελέχη τους τα «μαζεύουν» πρώτοι – πρώτοι στην επιστράτευση και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απεργοσπάστες.

 

Ενδιαφέρεται το ΠΑΜΕ να φύγει αυτή η κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα; Το ΠΑΜΕ δίνει καθημερινά μάχες στους τόπους δουλειάς, όχι μόνο να πειστούν οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την κυβέρνηση, αλλά και να δράσουν οργανωμένα ενάντια στα μέτρα που παίρνει.

Όχι μόνο να φύγει η κυβέρνηση αλλά και η τάξη που είναι στην εξουσία.

Το ερώτημα είναι τι πρέπει να αντικαταστήσει αυτήν την κυβέρνηση. Και δεν είναι προς όφελος των εργαζόμενων να την αντικαταστήσει μια άλλη κυβέρνηση από κάποιο άλλο κόμμα ή από κάποια άλλη συμμαχία κομμάτων, με διαφορετικό μείγμα διαχείρισης αλλά με την ίδια στρατηγική.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, μεν, άλλο μείγμα διαχείρισης από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά, η στρατηγική του είναι υπέρ μιας ανταγωνιστικής καπιταλιστικής οικονομίας σε μια ανταγωνιστική καπιταλιστικά Ενωμένη Ευρώπη. Την ίδια ακριβώς στρατηγική με τη σημερινή κυβέρνηση.

Συνεπώς, με ποια γραμμή πρέπει να διεξάγεται η πολιτική πάλη των συνδικάτων; Πού θα στοχεύουν οι ανεβασμένες μορφές πάλης, η πολιτική απεργία; (η οποία πρέπει να γίνει με απεργούς, όχι χωρίς απεργούς, όπως στις απεργίες διάρκειας που εξαγγέλλουν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα στο δημόσιο τομέα).

Η απάντηση που δίνουν είναι: «Ενάντια στον Σαμαρά και το Μνημόνιο, στην αλλαγή κυβέρνησης». Όχι ενάντια στα μονοπώλια, την καπιταλιστική ιδιοκτησία, όχι ενάντια συνολικά στα κόμματα της καπιταλιστικής διαχείρισης, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση το ΝΑΤΟ κλπ.

Και τι αντιπαραθέτουν γι’ αυτό για να το πετύχουν; Άμαζες κινητοποιήσεις, ντουφεκιές στον αέρα, ενταγμένες στις πολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ για το μάζεμα ψήφων για την κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας.

Είναι επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα.

 

Όσον αφορά την πρόταση κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ: Να προετοιμαστούμε όλοι οι κλάδοι μαζί, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για  προειδοποιητική πανελλαδική, πανεργατική απεργία μέσα στον Οκτώβρη. Επιδιώκουμε η γενική αυτή απεργία να μην έχει προηγούμενο, να νεκρώσουν τα πάντα, τα μαγαζιά να κλείσουν, οι αγρότες να βγουν στο δρόμο μαζί με τους εργάτες, να βουλιάξουν δρόμοι και πλατείες, να δείξει ο λαός μας την τεράστια δύναμή του, να τρομοκρατήσει κυβέρνηση-πλουτοκρατία και Ε.Ε., να τους ανατρέψει. Για την προετοιμασία αυτής της απεργίας κάθε σωματείο να κάνει Γενική Συνέλευση,   να προγραμματίσει αγωνιστικές δραστηριότητες , κοινή δράση με φορείς και λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Σ΄αυτή την κατεύθυνση έρχονται να συμβάλουν τα πανελλαδικά που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 5 Οκτώβρη και συμμετέχουν συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια σωματεία, για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις, ενάντια στη φοροληστεία και σ’ όλα τα χαράτσια, ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες

Τέτοια γενική απεργία θέλουμε

και για μια τέτοια σύγκρουση πρέπει να προετοιμαστεί το  κίνημα

Δημουλάς Βαγγέλης ,

μέλος της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ

& του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων


 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή