Γ. Κυρίτσης: Γιατί κόστισαν τόσο οι φυλακές; Reviewed by Momizat on . Ερώτηση για το κόστος κατασκευής έξι φυλακών της χώρας κατέθεσαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιώργος Κυρίτσης και Γρηγό Ερώτηση για το κόστος κατασκευής έξι φυλακών της χώρας κατέθεσαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιώργος Κυρίτσης και Γρηγό Rating: 0

Γ. Κυρίτσης: Γιατί κόστισαν τόσο οι φυλακές;

Γ. Κυρίτσης: Γιατί κόστισαν τόσο οι φυλακές;

Ερώτηση για το κόστος κατασκευής έξι φυλακών της χώρας κατέθεσαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιώργος Κυρίτσης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Οι δύο βουλευτές επικαλούνται πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία από τις έξι πανομοιότυπες φυλακές που κατασκευάστηκαν πρόσφατα, οι πέντε φυλακές (Τρικάλων, Δομοκού, Σερρών, Γρεβενών, Δράμας και Χανίων) κόστισαν 30-31 εκατ. ευρώ εκάστη, ενώ μία, αυτή των Χανίων, κόστισε μόλις 16 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό γιατί υπήρξε τέτοια διαφορά ως προς το κόστος κατασκευής καθώς και εάν προτίθεται να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους τόσο ως προς την εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική» όσο και ως προς τους επιβλέποντες μηχανικούς.40556

Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς τον κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: Σοβαρά ερωτήματα για το κόστος έξι νεόκτιστων φυλακών της χώρας, η μία εκ των οποίων είχε σχεδόν το μισό κόστος από τις υπόλοιπες πέντε.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το κόστος ανέγερσης και κατασκευής έξι φυλακών και συγκεκριμένα για τις νέες φυλακές Τρικάλων, Δομοκού, Σερρών, Γρεβενών, Δράμας και Χανίων.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα από τις έξι νεόκτιστες, ολόιδιες φυλακές, οι πέντε κόστισαν 30-31 εκ. ευρώ έκαστη ενώ μία, αυτή των Χανίων, κόστισε μόλις 16 εκ. ευρώ.

Η υπόθεση έχει αφετηρία κάπου στο 2004. Τότε, αποφασίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, η κατασκευή έξι νέων φυλακών, σε Τρίκαλα, Δομοκό, Σέρρες, Γρεβενά, Δράμα και Χανιά. Ο αρχικός τους προϋπολογισμός ήταν 21 εκ. ευρώ η καθεμία, καθώς η μελέτη για όλες ήταν μία και οι εγκαταστάσεις θα ήταν ίδιες και στις έξι πόλεις.

Τελικά και μετά από διάφορες αναθεωρήσεις, η τιμή ανέβηκε αρχικά στα 24 εκ. ευρώ για να «κλειδώσει» στα 31 εκ. ευρώ, που «τυγχάνει» να ήταν και το ανώτατο όριο της νόμιμης υπέρβασης (50%).

Την ευθύνη για τον έλεγχο της κατασκευής των κτιρίων είχε η «Θέμις Κατασκευαστική». Πρόκειται για τη μία από τις τρεις κατασκευαστικές εταιρείες του Δημοσίου. Μάλιστα εκκρεμεί η συγχώνευση της με τις άλλες δύο, δηλαδή τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑ-ΝΟΜ), παρά το γεγονός ότι αυτή έχει διά νόμου ψηφισθεί ήδη από το 2011 και για την οποία υπάρχουν σθεναρές αντιδράσεις από στελέχη των τριών εταιρειών.

Τα παρακάτω επιμέρους στοιχεία κόστους που αφορούν την κατασκευή των κτιρίων είναι χαρακτηριστικά:

– Οι πέντε φυλακές στοίχισαν 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ αυτή των Χανίων μόλις 1.100 ευρώ.

– Στο βασικό κτίριο των κρατουμένων της φυλακής Τρικάλων χρειάστηκαν 175 τόνοι μεταλλικών κατασκευών ενώ στο αντίστοιχο των Χανίων μόλις 85 τόνοι.

– Στο νεόκτιστο κτίριο διοίκησης των φυλακών Τρικάλων δαπανήθηκαν 100.000 ευρώ για κιγκλιδώματα, ενώ στο αντίστοιχο των Χανίων μόλις 11.000 ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

– Γιατί από τις έξι νεόκτιστες, ολόιδιες φυλακές οι πέντε κόστισαν 30-31 εκ. ευρώ έκαστη ενώ η μία, αυτή των Χανίων, κόστισε 16 εκ. ευρώ;

– Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους τόσο προς την εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική» που είχε την ευθύνη για το έλεγχο των κατασκευών όσο και προς τους επιβλέποντες μηχανικούς;

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή