Γ. Κυρίτσης: Ενιαία, καθολική, δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Reviewed by Momizat on . Την καθιέρωση μιας ενιαίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με καθολική και δωρεάν πρόσβαση ζήτησε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσ Την καθιέρωση μιας ενιαίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με καθολική και δωρεάν πρόσβαση ζήτησε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσ Rating: 0

Γ. Κυρίτσης: Ενιαία, καθολική, δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Γ. Κυρίτσης: Ενιαία, καθολική, δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Την καθιέρωση μιας ενιαίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με καθολική και δωρεάν πρόσβαση ζήτησε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις», ο κ. Κυρίτσης άσκησε έντονη κριτική στον Υπουργό Υγείας, κατηγορώντας τον για προχειρότητα. «Εμείς όμως δεν μπαίνουμε σε πλαστά διλήμματα «ή είστε μαζί μου ή δεν θέλετε την πρωτοβάθμια περίθαλψη». Η Δημοκρατική Αριστερά θέλει την πρωτοβάθμια περίθαλψη και δεν μπορεί να δεχθεί λύσεις που την υπονομεύουν» τόνισε.

Επίσης, επισήμανε ότι ο κ. Υπουργός δεν έχει σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ζητά «λευκές επιταγές», γεγονός που προκύπτει και από την πληθώρα υπουργικών αποφάσεων στις οποίες παραπέμπει το νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς  σημείωσε ότι για να ανατραπεί η ζοφερή εικόνα που επικρατεί στο χώρο της Υγείας απαιτούνται λύσεις στις στρεβλώσεις του παρελθόντος, γεγονός που προϋποθέτει ξεκάθαρο σχέδιο και στρατηγική. Ωστόσο, οι διατάξεις του νομοσχεδίου χαρακτηρίζονται από ασάφειες, κενά και ελλείψεις. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρόβλημα των χιλιάδων ανασφάλιστων, που υπό το βάρος της κρίσης, έχασαν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες Υγείας.

Αναφερόμενος στη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε καθαρά ασφαλιστικό οργανισμό, ο κ. Κυρίτσης υπογράμμισε ότι η αλλαγή αυτή γίνεται χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης, χωρίς να γνωρίζουμε τον προϋπολογισμό που χρειάζεται και χωρίς οργανόγραμμα. Κατά συνέπεια, τα ελλείμματα θα παραμείνουν, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές θα συνεχιστούν και οι πολίτες θα έχουν κακές υπηρεσίες Υγείας.

«Η ψήφιση ενός νόμου δεν συνιστά από μόνη της μεταρρύθμιση. Η μεταρρύθμιση δεν είναι ένας τίτλος, μια λεζάντα. Προϋποθέτει σχέδιο, ξεκάθαρο σχεδιασμό, σαφείς αρμοδιότητες και λειτουργίες. Τα χαρακτηριστικά αυτά απουσιάζουν από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Και γι’ αυτό το καταψηφίζουμε», κατέληξε ο βουλευτής.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή