Γ. Κυρίτσης: Ούτε στα Οσκαρ προβαλλόμαστε ως χώρα Reviewed by Momizat on . Το θέμα δεν φαίνεται σοβαρό. «Οσκαρ!», σου λέει ο άλλος. «Εδώ ο κόσμος πεινάει».  Οντως, πεινάει. Αλλά, αν τυχόν μια ελληνική ταινία βραβευτεί με Οσκαρ, θα είνα Το θέμα δεν φαίνεται σοβαρό. «Οσκαρ!», σου λέει ο άλλος. «Εδώ ο κόσμος πεινάει».  Οντως, πεινάει. Αλλά, αν τυχόν μια ελληνική ταινία βραβευτεί με Οσκαρ, θα είνα Rating: 0

Γ. Κυρίτσης: Ούτε στα Οσκαρ προβαλλόμαστε ως χώρα

Γ. Κυρίτσης: Ούτε στα Οσκαρ προβαλλόμαστε ως χώρα

Το θέμα δεν φαίνεται σοβαρό. «Οσκαρ!», σου λέει ο άλλος. «Εδώ ο κόσμος πεινάει».  Οντως, πεινάει. Αλλά, αν τυχόν μια ελληνική ταινία βραβευτεί με Οσκαρ, θα είναι μια ανάσα για όλους. Όχι ότι θα προσφέρει κάτι απτό, σε χρήμα ή σε φαγητό. Αλλά θα δείξει ότι, σε τέτοιες εποχές, άνθρωποι από την Ελλάδα δημιουργούν και – ίσως – βραβευτούν. Τι καλά θα ήταν… Αν, φυσικά, το υπουργείο Πολιτισμού έδινε το εξωπραγματικό ποσό των… 15.000 ευρώ για να διαφημίσει λίγο την ελληνική υποψηφιότητα με τον – μάλλον ψυχεδελικό – τίτλο «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού». Θεατράνθρωπος και εν γένει του θεάματος ο Γ. Κυρίτσης, κατανοεί, ποια σημασία έχει και μόνο η προβολή της χώρας μέσω της προώθησης της ταινίας, αφού οι παραγωγοί έχουν «εξαντληθεί» οικονομικώς. Ετσι, απηύθυνε ερώτηση στο υπουργείο Πολιτισμού με θέμα: «Χωρίς στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η ταινία που προτείνει η Ελλάδα ως υποψήφια για τα φετινά βραβεία Όσκαρ». Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι μόλις χθες παρουσιάστηκε η νέα ταινία (ντοκιμαντέρ) του συμπολίτη Βασίλη Λουλέ, με τίτλο «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί». Και οι κινηματογραφιστές στη χώρα μας, είναι φανερό ότι προσπαθούν πάρα πολύ, πέρα από τα βραβεία και τις διακρίσεις που ήδη έχουν φέρει.

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Κυρίτση είναι το ακόλουθο και θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε, τι θα απαντήσει ο κ. Παναγιωτόπουλος:

kyritsis1“Αβοήθητη από την Πολιτεία βρίσκεται η φετινή ταινία που επελέγη να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις διαδικασίες της 86ης διοργάνωσης του βραβείου Oscar.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε «τη συμμετοχή του κινηματογραφικού έργου «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του σκηνοθέτη Έκτορα Λυγίζου στις διαδικασίες του βραβείου Oscar ξενόγλωσσης ταινίας κατά την 86η διοργάνωση της Ακαδημίας Κινηματογράφου (Academy of Motion Picture Arts and Sciences)» (απόφαση με υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΣΠ/ΔΙΚΟΜ/164067/8433/1857).

Ωστόσο, έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία πρόνοια για την οικονομική στήριξη της εν λόγω ταινίας, γεγονός απαραίτητο για την προώθησή της και την αύξηση των πιθανοτήτων για την τελική διεκδίκηση του βραβείου.

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, η παραγωγή της ταινίας έχει εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για την προώθηση της ταινίας. Ωστόσο, ο έντονος ανταγωνισμός των βραβείων απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση του αρμόδιου Υπουργείου, που θα συνδράμει οικονομικά στην προώθηση και τη διάδοση του κινηματογραφικού έργου, λίγο καιρό πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων. Το απαιτούμενο ποσό υπολογίζεται στα 15.000 ευρώ.

Σε μια περίοδο που το ελληνικό σινεμά εμφανίζει άνοδο και ελληνικές παραγωγές συμμετέχουν με αξιώσεις σε φεστιβάλ παγκόσμιου βεληνεκούς, το Υπουργείο Πολιτισμού εμφανίζεται απρόθυμο να υποστηρίξει τους νέους Ελληνες δημιουργούς και να συνδράμει, με τον τρόπο αυτό, στην προβολή της ελληνική κινηματογραφίας αλλά και της χώρας μας στο εξωτερικό.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Προτίθεται να συνδράμει άμεσα στην υποστήριξη της ταινίας, παρέχοντας οικονομική στήριξη για την προώθησή της;

2.      Προτίθεται να θεσμοθετήσει μόνιμο μηχανισμό και διαδικασίες στήριξης των ταινιών που επιλέγονται να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην ετήσια διοργάνωση των Oscar;

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Κυρίτσης”

Θανάσης Μιχαλάκης

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή