Γ. Κυρίτσης: Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης Reviewed by Momizat on . Εθνική Στρατηγική για τον Πολιτισμό ζήτησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 στην Ολομέλεια της Β Εθνική Στρατηγική για τον Πολιτισμό ζήτησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 στην Ολομέλεια της Β Rating: 0

Γ. Κυρίτσης: Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης

Γ. Κυρίτσης: Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης

Εθνική Στρατηγική για τον Πολιτισμό ζήτησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 στην Ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού με θέμα «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/77/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 και της Οδηγίας 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2012 στο ελληνικό δίκαιο και τροποποίηση του νόμου 2121/1993 – Πνευματική Ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα – ΦΕΚ/Α/25/1993».

«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομικά συγκυρία, ο πολιτισμός αποτελεί είδος πολυτελείας. Διαφωνώ ριζικά. Ο Πολιτισμός αποτελεί ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και εργαλείο εξόδου από την κρίση» τόνισε ο κ. Κυρίτσης. Επίσης, σημείωσε ότι οφείλουμε «να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους πυλώνες και να υιοθετήσουμε μια επιθετική πολιτιστική πολιτική».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία Εθνικού Αρχείου Δισκογραφίας, που θα συγκεντρώσει το σύνολο της ελληνικής μουσικής που έχει ηχογραφηθεί για διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα, ώστε να γίνει κτήμα όλων.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Κυρίτσης επισήμανε ότι «οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων». Ως εκ τούτου, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις που αφενός θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των καλλιτεχνών κι αφετέρου το δημόσιο συμφέρον, που θα εξυπηρετηθεί με την πρόσβαση των πολιτών στα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς. «Θα πρέπει να αναζητήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στο δημιουργό και την ολότητα», πρόσθεσε.

«Ο Ριχάρδος ο Β’ του Σαίξπηρ, όταν βρέθηκε στη φυλακή είπε την εξής φράση: “Κατέστρεψα το χρόνο και ο χρόνος καταστρέφει εμένα”. Εκεί βρίσκεται η χώρα. Καταστρέψαμε το χρόνο και τώρα ο χρόνος καταστρέφει εμάς. Θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον στον τομέα του Πολιτισμού εμείς θα προλάβουμε το χρόνο. Γι’ αυτό σας καλώ όλους μαζί να συνδιαμορφώσουμε μια Εθνική Στρατηγική για τον Πολιτισμό», κατέληξε.

Μπορείτε να αναζητήσετε το βίντεο της ομιλίας στο link:

(Από το πολιτικό γραφείο)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή