Γ. Κυρίτσης: Προχωρά η συζήτηση για τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία; Reviewed by Momizat on . Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Κυρίτσης προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία για την υπογραφή Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Κυρίτσης προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία για την υπογραφή Rating: 0

Γ. Κυρίτσης: Προχωρά η συζήτηση για τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία;

Γ. Κυρίτσης: Προχωρά η συζήτηση για τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία;

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Κυρίτσης προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία για την υπογραφή συμφωνίας για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων. Η επίκαιρη ερώτηση έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014.

Ακολοθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: Πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Ελβετίας για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για τη φορολόγηση καταθέσεων

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, προκειμένου να συνάψει διακρατική σύμβαση για τη φορολόγηση καταθέσεων που διαθέτουν Έλληνες σε ελβετικές τράπεζες και στην απόδοση των ποσών αυτών στη χώρα μας. Παρόμοιες συμφωνίες έχει ήδη υπογράψει η Ελβετία με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Αυστρία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η σύναψη και υλοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας θα επιτρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει σημαντικά ποσά. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το ποσό των καταθέσεων ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ και θα φέρει στο κρατικό προϋπολογισμό έσοδα 800 εκατ. ευρώ εφάπαξ και επιπλέον 60-70 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πέραν του δημοσιονομικού οφέλους, η συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης στους πολίτες.

Με καθυστέρηση ετών, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ελβετική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας που θα αφορά στις καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.

Ωστόσο, η όξυνση της δημοσιονομικής κρίσης και η επιβολή δυσβάστακτων μέτρων, που έχουν πλήξει ιδιαίτερα τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες καθιστούν αναγκαία την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν στη σύναψη της διακρατικής συμφωνίας.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Ελβετίας για τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Κυρίτσης

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή