Γ. Κυρίτσης: Πόσο ασφαλή είναι τα δημόσια κτήρια; Reviewed by Momizat on . Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων της ΔΗΜΑΡ, Γ. Κυρίτσης, από κοινού με τους βουλευτές του κόμματος Ασ. Ξηροτύρη, Ν. Τσούκαλη και Ν. Φούντα με θέμα την ανάγ Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων της ΔΗΜΑΡ, Γ. Κυρίτσης, από κοινού με τους βουλευτές του κόμματος Ασ. Ξηροτύρη, Ν. Τσούκαλη και Ν. Φούντα με θέμα την ανάγ Rating: 0

Γ. Κυρίτσης: Πόσο ασφαλή είναι τα δημόσια κτήρια;

Γ. Κυρίτσης: Πόσο ασφαλή είναι τα δημόσια κτήρια;

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων της ΔΗΜΑΡ, Γ. Κυρίτσης, από κοινού με τους βουλευτές του κόμματος Ασ. Ξηροτύρη, Ν. Τσούκαλη και Ν. Φούντα με θέμα την ανάγκη υλοποίησης προσεισμικών ελέγχων σε δημόσια κτίρια. Μετά τον σεισμό στην Κεφαλλονιά, η απάντηση του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

«Ο σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κεφαλονιά επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη διενέργειας προσεισμικών ελέγχων σε κτίρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης. Λόγω του σεισμού, το γηροκομείο Ληξουρίου εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, ενώ για κάποιες ώρες εκκενώθηκε μερικώς και το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου, εξαιτίας ρωγμών του κτιρίου.

Τα περιστατικά αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη εντατικοποίησης των προσεισμικών ελέγχων σε όλα τα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα σε σχολικές μονάδες και νοσοκομεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η σεισμική τους επάρκεια.

Αρμόδιος φορέας για την αντισεισμική πολιτική είναι ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) που υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα και με παλαιότερες ανακοινώσεις του Υπουργείου, ο ΟΑΣΠ από το 2001 υλοποιεί το πρόγραμμα «Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης». Επίσης, από το 2004 υλοποιεί ανάλογο πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, μετά και από σχετική νομοθετική ρύθμιση που επέβαλε τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο στα σχολικά κτίρια.

Στόχος του ΟΑΣΠ ήταν να περάσουν από προσεισμικό έλεγχο περί τα 80.000-90.000 κτίρια, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΣΚ προέβλεπε τον έλεγχο 14.500 σχολικών μονάδων.

Είναι σαφές ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στη χώρα μας καθιστά αναγκαίο τον προσεισμικό έλεγχο όλων των δημοσίων κτιρίων της. Παρόλα αυτά, στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, οι αρμόδιες μεταξύ των άλλων και για τον προσεισμικό έλεγχο τεχνικές και διοικητικές μονάδες (πολλές από τις οποίες μεταφέρθηκαν στην αποκεντρωμένη Περιφέρεια) συνεχώς αποδυναμώνονται.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιο βαθμό και αριθμό δημόσιων κτιρίων έχει προσχωρήσει ο προσεισμικός έλεγχος και ποια τα κύρια αποτελέσματα των ελέγχων αυτών; Πόσα από αυτά τα κτίρια ήταν κατασκευασμένα προ του 1959, οπότε καθιερώθηκε και ο α’ αντισεισμικός κανονισμός;

2. Πόσες σχολικές μονάδες έχουν ελεγχθεί και ποια ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών; Πόσα σχολεία έχουν κριθεί ακατάλληλα και τι ενέργειες έχουν γίνει για την επισκευή τους;

3. Ποια προγράμματα / δράσεις αντισεισμικής πολιτικής υλοποιεί αυτήν την περίοδο ο ΟΑΣΠ;

4. Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ετοιμότητας των τεχνικών υπηρεσιών που μαζί με τον ΟΑΣΠ έχουν την ευθύνη στα θέματα της πρόληψης, των προσεισμικών ελέγχων και της αποκατάστασης σεισμοπλήκτων και δημόσιων κτιρίων;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Κυρίτσης

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

Νίκος Τσούκαλης

Νίκη Φούντα

 

Αφήστε το σχόλιο σας