"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25.1 C
Trikala

Δήμοι Μετεώρων και Πύλης: OXI στο ξεκλήρισμα του “ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ”

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για να εκμεταλλευτείς ένα πολύτιμο δέντρο, ασχολείσαι με το κλάδεμα στα χαμηλά και δεν του κόβεις την κορυφή (στα 2.000m ύψος).

Ο νόμιμος αγώνας μας συνεχίζεται με τη συνδρομή όλων όσων πασχίζουν στον πρωτογενή τομέα – κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, δασεργάτες – όπως επίσης και όσων επενδύουν στον οικοτουρισμό και θρησκευτικό τουρισμό, γιατί ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ και κάθε «ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ» έχει σαν αποστολή να μας γοητεύει διαχρονικά και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.

Ο Ασπροπόταμος βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή της ιστορίας του - ΤΡΙΚΚΗPress - Τα νέα των Τρικάλων

Από το Δήμο ΜΕΤΕΩΡΩΝ & τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή Δήμου ΠΥΛΗΣ κατά των Αιολικών στα  Ψηλά Βουνά μας                 

 

 Η πασίγνωστη και εμβληματική περιοχή Ασπροποτάμου – Δήμου Μετεώρων & Δήμου Πύλης – μετά την πρόσφατη θεομηνία DANIEL, πληγώθηκε βαρύτατα.  Και εκεί που θα περίμενε κανείς να βοηθήσουμε , άνθρωποι και φύση, να επουλώσει τις πληγές της, έρχονται οι επενδυτές στο χώρο των Α.Π.Ε. χωρίς ίχνος γνώσης και συναίσθησης για την περιοχή, να επιχειρούν, με στόχο μόνο τα κέρδη τους, να τη μαχαιρώσουν δίνοντας της τη χαριστική βολή.

Σύμφωνα με τη Μ.Π.Ε. που κατέθεσαν δύο εταιρείες στην Περιφέρεια πριν περίπου 40 ημέρες και που βρίσκεται σε ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο  (Η.Π.Μ.) μέχρι τέλος Ιουνίου, ελπίζουν να εγκαταστήσουν 5 ΑΣΠΗΕ (Αιολικά Πάρκα) με 26 Ανεμογεννήτριες, ισχύος 96,6 MW στις θέσεις : -ΚΕΔΡΟΣ (6 Α/Γ)  (Στεφάνι – Κατάφυτο – Ανθούσα – Κουκουφλί) – ΚΥΝΗΓΟΣ

(7 Α/Γ) (πάνω από την Καστανιά) – ΚΑΛΤΣΑ (4 Α/Γ) (Παλιοχώρι, Κονάκια Κρανιάς) – ΤΡΙΓΓΙΑ (5 Α/Γ) (πάνω από Κλεινοβό – Αμάραντο – Κονάκια) και ΝΕΡΑΙΔΑ (4 Α/Γ) (Καπ-Γκρας απέναντι από το Γαρδίκι και πάνω από Πολυθέα και Καμιάι).

 

Στη διαδικασία της Διαβούλευσης, μετά την κατάθεση αυτής της Μελέτης, όλοι οι Πρόεδροι και Κοινοτικοί  Σύμβουλοι των εμπλεκόμενων Κοινοτήτων του Ασπροποτάμου, όπως  και οι Δημοτικές Επιτροπές και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων ΠΥΛΗΣ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ γνωμοδότησαν άμεσα και ΑΡΝΗΤΙΚΑ. Διερμηνεύοντας τη δικαιολογημένη πικρία και αγανάκτηση όλων των κατοίκων του Ασπροποτάμου αλλά και των ανθρώπων πανελλαδικά και όχι μόνο, που είναι θιασώτες αυτής της πανέμορφης περιοχής.

ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ Τρικάλων, φθινοπωρινή πανδαισία | Views of Greece

 

Θέλοντας να βοηθήσουμε, ΦΟΡΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ (Πολιτιστικούς, ορειβατικούς κ.λ.π.), ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ απλούς και ΦΙΛΟΥΣ της περιοχής ώστε να αντικρούσουν στη διαβούλευση στο Η.Π.Μ. τα στοιχεία της Μ.Π.Ε. την 486 σελίδων, παραθέτουμε βασικά στοιχεία – αυτούσια – της Μελέτης με παρατηρήσεις μας:

 1. Η Μ.Π.Ε. προβλέπει :
  α) Νέα χάραξη δρόμων και βελτίωση υφιστάμενων, συνολικού μήκους 56 km
  β) Εκσκαφές βάσεων 500.000 m3 (499.425)
  γ) Εκσκαφές πλατειών 1.230.000 m3
  δ) Επιφάνεια πλατειών βάσεων και πύργων 384 + 103 = 487 στρέμματα
  ε) Υπόγειο δίκτυο 133 km
  Αυτά είναι τα ελάχιστα προβλεπόμενα από τη Μελέτη, νούμερα, οπότε εύλογα αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ΜΑΧΑΙΡΙΑΣ στην καρδιά του Ασπροποτάμου, αφού οι δρόμοι δεν θα γίνουν 5m όπως λέει η μελέτη αλλά 10 και 15 χωρίς τοιχία αντιστήριξης.
 2. Η Μ.Π.Ε. αποδέχεται επιπτώσεις σε οχλήσεις, ακουστικέςοπτικέςαισθητικές όπως επίσης και σε όχληση της πανίδας η οποία όπως ισχυρίζεται (σελίδα 38) με δική της ειδική οικολογική αξιολόγηση είναι «μερικώς αντιστρεπτή»
  Έτσι, απροσχημάτιστα, ισχυρίζεται και ελπίζει ότι:
  α) Η ακουστική όχληση μάλλον θα αντιμετωπιστεί με «σιγαστήρες»
  β) Η οπτική όχληση θα αντιμετωπιστεί με «συγχρονισμό στα φώτα»
  γ) Η αισθητική όχληση με «χρωματισμούς παραλλαγής» στους πύργους και τα κτήρια
  δ) Η όχληση της ΑΡΚΟΥΔΑΣ (6 λέει τον αριθμό), του ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ και της ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ προβλέπουν ευχόμενοι ότι θα είναι «παροδική» και θα μπορούν να περνούν κάποτε αφού ηρεμήσουν όπως λένε «ανάμεσα» στις Ανεμογεννήτριες.
  ε)….. κ.λ.π.

Τα σχόλια δικά σας.

Εμείς απλά θα επισημάνουμε ότι:

River Trekking στον Ασπροπόταμο Πεζοπορία - Δραστηριότητες στην Ελλάδα εναλλακτικές περιπέτεια

 • Ο οποιοσδήποτε, αν πάει μια βόλτα στο ρέμα προς Στεφάνι θα συναντήσει μόνο σε μια διαδρομή, περισσότερες Αρκούδες, από αυτές που ισχυρίζεται ότι υπάρχουν συνολικά, η Μελέτη.
 • Σίγουρα δεν έγινε ποτέ από τους «Μελετητές» καμία επιτόπια έρευνα και παρατήρηση, γιατί θα ήξεραν και για τις Αρκούδες και για τα Αγριόγιδα του «Μπουρλόκου» (ΚΕΔΡΟΣ) και της ΤΡΙΓΓΙΑΣ και της ΝΕΡΑΪΔΑΣ.
 • Όσο για την «ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ» δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το ξεκλήρισμα μια ς τέτοιας περιοχής, σε πέντε κορυφές με μέσο υψόμετρο από 1.750 έως και 2.000 m, όπως λέει η Μελέτη θα μπορούσε να μηδενιστεί με χρωματισμούς παραλλαγής στα τσιμέντα και στα σίδερα. ΜΠΡΑΒΟ στις εταιρείες!!!
 1. Με βάση πάντα τη Μελέτη των εταιρειών, τα 2 από τα 5 Αιολικά (ΚΕΔΡΟΣ & ΚΥΝΗΓΟΣ) βρίσκονται τμηματικά εντός Ζώνης Καταφυγίων Άγριας Ζωής όπου όπως λέει απαγορεύεται το κυνήγι για λόγους όχλησης της πανίδας.
  Εύλογα ρωτάμε πως είναι δυνατόν η όχληση από όλο αυτό το επιχειρούμενο «ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ» να είναι λιγότερη;
 2. Το 1 από τα 5 Αιολικά (ΚΕΔΡΟΣ) βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου εντός περιοχής NATURA, τα δε υπόλοιπα 4, στα «όρια και τμηματικά εντός» όπως η ίδια η Μ.Π.Ε. αποδέχεται.
  Σχολιάζουμε : κανένας σεβασμός ούτε σε περιοχές NATURA.
 3. Δεν χρειάζεται να είσαι τοπογράφος Μηχανικός για να αντιληφθείς τι έγινε και τι μπορεί να ξαναγίνει στη συγκεκριμένη περιοχή από μια θεομηνία σαν την πρόσφατη . Μετά την τραγική μοίρα του κάμπου μας, τη σκυτάλη πήρε σε θέμα τρομακτικών ζημιών, κατολισθήσεων και καθιζήσεων ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ. Οι άνθρωποι εκεί βιώνουν τα ανεξέλεγκτα μπουρίνια της φύσης  και θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις για τα Αιολικά θα καταστήσουν το τοπίο σφόδρα πιο ευάλωτο με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον.  Εδώ σημειώνουμε ότι όλες οι κατολισθήσεις έγιναν, ανάντι των υφιστάμενων μικρών δασικών δρόμων.  Είναι γνωστό ότι έχουν καταρρεύσει ολόκληρες πλαγιές, εκατοντάδων στρεμμάτων η κάθε μία.  Φαντάζεστε τι μπορεί να γίνει με τις προβλεπόμενες διανοίξεις 10 και 15m πλάτος δρόμων.
 4. Οι «ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» που υπόσχονται έμμεσα οι εταιρείες είναι σίγουρα «μύθος», γιατί όλοι ξέρουμε πως οι κατασκευές αυτές γίνονται με ειδικά μηχανήματα και εξειδικευμένο προσωπικό. Εννοείται δε ότι μετά την ολοκλήρωση, η ανθρώπινη παρουσία εργατών είναι μηδενική.
  Το ίδιο ισχύει και για τα «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ» στους 2 Δήμους.  Το ποσό των 250.000€ για Δήμο ΜΕΤΕΩΡΩΝ και των 30.000€ για Δήμο ΠΥΛΗΣ αν γινόταν αποδεκτό, θα αποτελούσε τον ορισμό για «ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ» και μάλιστα πολύ ΦΤΗΝΟ.
 5. Η περιοχή ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ και γενικότερα ο Δήμος ΜΕΤΕΩΡΩΝ και Δήμος ΠΥΛΗΣ είχαν την τύχη πριν από ελάχιστους μήνες να ενταχθούν στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ σαν ένα (1) από τα 213 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.  Πως είναι δυνατόν από τη μια να προκρίνεται η περιοχή μας σ΄ ένα τέτοιο επίπεδο και Δίκτυο όπου στατιστικά αναμένεται 20πλάσια επισκεψιμότητα παγκόσμια και με σύμμαχο τον Θρησκευτικό τουρισμό από τα «ΜΕΤΕΩΡΑ» με εμβληματικά τοπία (όπως ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ) και αναγνωρισμένους ΓΕΩΤΟΠΟΥΣ σ’ όλο το ΓΕΩΠΑΡΚΟ των 2 Δήμων, και από την άλλη, να έχουμε επίδοξους κερδοσκόπους της αρπαχτής, που πίσω από φανταχτερά ονόματα εταιριών με ξενικούς τίτλους και με «Μελέτη» από τα Γραφεία του με χάρτες της Google, χωρίς καμία επιτόπια παρατήρηση όπως είπαμε που θέλουν να μας υποβαθμίσουν την περιοχή, να ερημώσουν τα χωριά, να αναστρέψουν την ανάπτυξη που διαφαίνεται μέσα και από το ΓΕΩΠΑΡΚΟ, να μας ταπεινώσουν – μαζί με τις βουνοκορφές μας – αποκλείοντας μας από το δικαίωμα σ΄ ένα καλό όνειρο που φαίνεται απόλυτα πραγματοποιήσιμο.
 6. Τελειώνοντας, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι και με αυτή τη Μ.Π.Ε. όπως και με όλα τα ΑΣΠΗΕ στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αποκατάσταση τοπίου (μετά από 20-25 χρόνια ζωής των Α/Γ) και επίσης δεν υπάρχει αναφορά για κατεδάφιση με ΑΠΟΣΥΡΣΗ αυτών των υλικών και ιδιαίτερα των πτερυγίων. Δηλαδή μπαίνουμε, ρυπαίνουμε, εκμεταλ-λευόμαστε και σας αφήνουμε απόβλητα και σκουπίδια.  Και όλο αυτό με τις ευλογίες της τελευταίας Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), η οποία θα έπρεπε να γνωρίζει ότι:

Για να εκμεταλλευτείς ένα πολύτιμο δέντρο, ασχολείσαι με το κλάδεμα στα χαμηλά και δεν του κόβεις την κορυφή (στα 2.000m ύψος).

Ο νόμιμος αγώνας μας συνεχίζεται με τη συνδρομή όλων όσων πασχίζουν στον πρωτογενή τομέα – κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, δασεργάτες – όπως επίσης και όσων επενδύουν στον οικοτουρισμό και θρησκευτικό τουρισμό, γιατί ο ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ και κάθε «ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ» έχει σαν αποστολή να μας γοητεύει διαχρονικά και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.

Από σεβασμό και μόνο στο λαβωμένο Ασπροπόταμο, η Μ.Π.Ε. αυτή ή δεν θα έπρεπε καν να κατατεθεί ή να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ.

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΤΕΩΡΩΝ                               ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

        Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ                                        Η ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

 

 

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ             ΜΑΡΑΒΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ ΑΘ. – Πρόεδρος Δ.Σ.

ΧΗΡΑΣ ΘΕΟΔ.  – Επικεφαλής Αντιπολ/σης

ΟΥΤΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – Αντιδήμαρχος Τ.Υ.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓ. – Αντιπρόεδρος Δ.Σ

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μη μου τους κύκλους τάρατε!
  Και Ενέργεια,και φτεινή Ενέργεια ,και δωρεάν στους αγρότες Ενέργεια αλλά τις ΑΠΕ στην Ακρόπολη,στο Λευκό Πύργο,στα κάστρα του Ηρακλείου και της Πάτρας.
  Στα Σπάτα 5 χρόνια αντιδράσεις,.Να μή γίνει το Αεροδρόμιο.Τώρα καμαρώνουμε.
  Στο Ρίο Αντίρριο χρόνια αντιδράσεις ,να μή γίνει η γέφυρα.Τώρα καμαρώνουμε.
  Στη χάραξη του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα αντιδράσεις (καλά για τα Εξάρχεια δεν μιλάμε απλά γελάμε) πού θα γίνουν οι σταθμοί.Όπου έγιναν τώρα είναι ευτυχισμένοι ( εκτός από τους “έξυπνους” της Αγίας Παρασκευής).
  Στην Σαλαμίνα να μή γίνει γέφυρα γιατί θα αντιδράσει ο μακαρίτης Θεμιστοκλής.

  Λαέ το Μεγαλείο σου.

 2. ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ…

   • Οικολόγε αλά κάρτ, τι γνώμη έχεις για την τριγωνική διόπτευση των ηλιακών πάνελ σε Κ12 γωνία; Λένε ότι αποδίδουν καλύτερα από την Β16.

 3. Το οξύμωρο σε αυτή την περίπτωση βγάζει μάτι.

  Αρχικά έχουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως εναλλακτική λύση παραγωγής ρεύματος, για την προστασία υποτίθεται του περιβάλλοντος.

  Αυτό όμως γίνεται επιλέγοντας σημεία που έχουν ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη καταστροφή βουνοκορφών, δασών, περιοχών Natura και Γεωπάρκων που υποτίθεται προστατεύονται από παρεμβάσεις.

  Μην το προστατεύετε τόσο πολύ το περιβάλλον, θα πάθετε τίποτα…

  Και για να πιάσουμε και το άλλο σκέλος, όλα αυτά γίνονται σε περιοχές αναγνωρισμένες ως τμήμα του γεωπάρκου Μετεώρων- Πύλης, το οποίο περιλαμβάνει στα όρια του και περιοχές με τεράστια επισκεψιμότητα όπως τα Μετέωρα και τα ορεινά της Πύλης, μειώνοντας και την συνολική τουριστική δυναμική της περιοχής, με υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος σε διάφορα σημεία του γεωπάρκου μετά από τέτοια παρέμβαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης