"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Δίωξη για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας στον Μπαρμπαρούση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για το κακούργημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας διώκεται πλέον ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούσης, μετά τη ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του από τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες ολοκλήρωσαν την έρευνα για την υπόθεση μετά τις καταθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Φώτη Κουβέλη.

Την έρευνα για την υπόθεση διενήργησε ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης με παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή.

Ο κ. Ζαχαρής ζητούσε να διερευνηθεί τυχόν τέλεση των αδικημάτων της εσχάτης προδοσίας και των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας. Ακόμη, ζητούσε ακόμη να κινηθεί σε βάρος του πρώην πλέον βουλευτή της Χρυσής Αυγής η αυτόφωρη διαδικασία.

Πλέον η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στον ανακριτή ο οποίος έχει τη δυνατότητα να εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κατηγορούμενου με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Tι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η τιμωρία για εκείνον που προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη, ενώ ο νόμος προβλέπει ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη για όσους διαπράττουν εσχάτη προδοσία. Σύμφωνα με το άρθρο 135 του Κώδικα που αφορά την δίωξη σε βάρος του κ. Μπαρμπαρούση : “Όποιος δημόσια ή με τη διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στο να επιχειρήσουν πράξεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 134 περί εσχάτης προδοσίας” τιμωρείται με κάθειρξη.

Δήλωση «μετανοίας» από τον Μπαρμπαρούση

Νωρίτερα, και μπροστά στον ορυμαγδό των εξελίξεων που ήδη τον είχαν οδηγήσει εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, ο Μπαρμπαρούσης είχε προχωρήσει στην ανάκληση των αυθόρμητων, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεών του. « Επ’ ουδενί είχαν σκοπό οι δηλώσεις μου να αμφισβητήσουν την συνταγματική νομιμότητα. Δυστυχώς έτυχαν δόλιας πολιτικής εκμετάλλευσης και παρερμηνείας και έδωσαν την αφορμή στην κυβέρνηση να εκθέσει εμένα προσωπικά και το κόμμα της Χρυσής Αυγής αλλά και να καλύψει επικοινωνιακά το ξεπούλημα της Μακεδονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και πρόσθεσε: «ξεπερνά κάθε όριο γελοιότητας η άποψη του ΥΠΕΘΑ, Π. Καμμένου ότι με μια ατυχή μου δήλωση έκανα προπαρασκευαστικές ενέργειες για να καταλυθεί το πολίτευμα».

Η πρόσκληση για πραξικόπημα, η θύελλα των αντιδράσεων και η αποπομπή

Το απευθείας κάλεσμα του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση στην ηγεσία του στρατού να προχωρήσει σε πραξικόπημα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο, αλλά και αναταράξεις στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής, που είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Η δικαιοσύνη σε χρόνο – ρεκόρ έφθασε στην ποινική δίωξη σε βάρος του για το κακούργημα της προπαρασκευής εσχάτης προδοσίας, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για τη σύλληψή του.

«Καλώ την ηγεσία του στρατού να σεβαστεί τον όρκο της, να συλλάβει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο, για να αποτραπεί αυτή η προδοσία. Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες», είπε το πρωί της Παρασκευής ο έως εκείνη την ώρα βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Μία ώρα μετά τη διαγραφή του, πάντως, ο Μπαρμπαρούσης έσπευσε να ανακαλέσει τα όσα είχε πει «αυθόρμητα», όπως υπογράμμισε στη δήλωσή του, δηλώνοντας πίστη στη συνταγματική νομιμότητα και χαρακτηρίζοντας γελοία τα όσα είχε πει ο υπουργός Άμυνας ότι η τοποθέτηση του βουλευτή συνιστά προπαρασκευαστική πράξη ανατροπής του πολιτεύματος. Η δήλωση «μετάνοιας» του Μπαρμπαρούση έχει ως εξής: « Επ’ ουδενί είχαν σκοπό οι δηλώσεις μου να αμφισβητήσουν την Συνταγματική νομιμότητα. Δυστυχώς έτυχαν δόλιας πολιτικής εκμετάλλευσης και παρερμηνείας και έδωσαν την αφορμή στην κυβέρνηση να εκθέσει εμένα προσωπικά και το κόμμα της Χρυσής Αυγής αλλά και να καλύψει επικοινωνιακά το ξεπούλημα της Μακεδονίας», ενώ πρόσθεσε: «ξεπερνά κάθε όριο γελοιότητας η άποψη του ΥΠΕΘΑ, Π. Καμμένου ότι με μια ατυχή μου δήλωση έκανα προπαρασκευαστικές ενέργειες για να καταλυθεί το πολίτευμα».

Δεν είναι τυχαίος, πάντως, ο χαρακτηριρισμός «αυθόρμητες» για τις δηλώσεις του, που επέλεξε ο Μπαρμπαρούσης, καθώς υπήρξαν πολλές αιτιάσεις, ότι το επεισόδιο με τον βουλευτή δεν ήταν τυχαίο. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στο tiwitter, ο οποίος άφησε σαφή υπονοούμενα για τις σχέσεις κυβέρνησης – Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας «Μα πως γίνεται κάθε φορά που είναι στριμωγμένη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η χρυσή αυγή να δημιουργεί επεισόδια αποπροσανατολισμού…».

Η αντίδραση του Κοινοβουλίου στην τοποθέτηση του Μπαρμπαρούση ήταν άμεση με τον πρόεδρο της Βουλής να παρεμβαίνει επιτόπου, και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο να επισημαίνει αφενός ότι η στρατιωτική ηγεσία είναι πιστή στους όρκους της και το Σύνταγμα, αφετέρου ότι ο βουλευτής είχε παραβιάσει σωρεία διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

Κατέθεσαν στον εισαγγελέα Καμμένος – Κουβέλης

Αμέσως μετά την ομιλία του Μπαρμπαρούση με παρέμβαση του προέδρου της Βουλής αποκλείστηκαν από το συζήτηση οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαισύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο τα πρακτικά της ομιλίας του Κ. Μπαρμπαρούση. Παράλληλα, ο κ.Κοντονής έδωσε εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διαβίβασε στον κ. Ζαγοραίο δημοσιεύματα σχετικά με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής παραγγέλοντας και εκείνη έρευνα. Αργότερα, το απόγευμα της Παρασκευής, τόσο ο Πάνος Καμμένος, όσο και ο Φώτης Κουβέλης κατέθεσαν στον εισαγγελέα για τα όσα είπε στη Βουλή ο Μπαρμπαρούσης.

«Εκτός γραμμής» του κόμματος ο Μπαρμπαρούσης λέει ο Μιχαλολιάκος

Η ομόθυμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο της συνταγματικής εκτροπής από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, αυτή τη φορά προκάλεσε και αντιδράσεις στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής. Η άμεση κινητοποίηση της Δικαιοσύνης, ξύπνησε μνήμες του παρελθόντος στη Χρυσή Αυγή, που έσπευσε να αποπέμψει τον Μπαρμπαρούση. Με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίσθηκε να τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας -κόντρα στην έως τώρα πρακτική που ήθελε την οργάνωση να καλύπτει ακόμη και τις πιο ακραίες τοποθετήσεις στελεχών της. Με μια λιτή επιστολή προς το προεδρείο της Βουλής ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος έκανε γνωστή την απόφαση αποπομπής, σημειώνοντας ουσιαστικά δύο πράγματα: Το πρώτο ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη μεταξύ των βουλευτών του και το δεύτερο και σημαντικότερο, ότι η τοποθέτηση του Μπαρμπαρούση ήταν «εκτός γραμμής» της Χρυσής Αυγής- λέγοντας, δηλαδή,  «απεταξάμην» για τις θέσεις που διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο έως το μεσημέρι της Παρασκευής «Καραϊσκάκης» της Χρυσής Αυγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης