"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.1 C
Trikala

ΔΕΘ: Εγκαινιάζεται η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εγκαινιάζεται απόψε και επίσημα (καθώς πολλές απο τις εκθέσεις της έχουν ήδη αρχίσει τη λειτουργία τους) η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις – Make it Νew ΙΙΙ.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8 μ.μ στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ – HELEXPO, απο το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, παρουσία της διευθύντριας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρίας Τσαντσάνογλου και της διευθύντριας της Μπιενάλε Κατερίνας Κοσκινά. Παράλληλα, στο Περίπτερο 6 θα ανοίξει η κεντρική έκθεση της Μπιενάλε με τίτλο «Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης», που επιμελήθηκε η Κατερίνα Γρέγου.

Για 100 μέρες, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει σε μουσεία, εκθεσιακούς χώρους, γκαλερί και μνημεία 14 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης με έργα περισσότερων από 100 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, τρία συμπόσια, ένα φεστιβάλ περφόρμανς, εργαστήρια καλλιτεχνών, προβολές, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως διαρθρώνονται γύρω από το κεντρικό και το παράλληλο πρόγραμμα με άξονα τη Μεσόγειο.

Η 5η Μπιενάλε αποτελεί την καταληκτική διοργάνωση του τριμερούς προγράμματος υπό τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it New», που ξεκίνησε το 2011.

Ειδικότερα απο σήμερα ως και το τέλος Σεπτεμβρίου (30.9) το εικαστικό πολύπτυχο της Μπιενάλε αναπτύσσεται σε σειρά χώρων της πόλης:

Κεντρική έκθεση΅: “Between the Pessimism of the Intellect and the Optimism of the Will / Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης”. 44 καλλιτέχνες και μία καλλιτεχνική κολεκτίβα από 25 χώρες, με ήδη υπάρχοντα έργα αλλά και εξολοκλήρου νέες παραγωγές, θα προσεγγίσουν το θέμα της έκθεσης, κάνοντας το πιο επίκαιρο από ποτέ. (Διάρκεια: 23.06-30.09.2015 – Χώρος: Περίπτερο 6 (Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου, εντός ΔΕΘ-HELEXPO). Επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου, Ιστορικός Τέχνης-Ανεξάρτητη Επιμελήτρια.

PAVEL PEPPERSTEIN: Η Ευρώπη σε μπελάδες, 2013 ακουαρέλα σε χαρτί, 32,5 x 25 εκ.  Παραχώρηση της Nahodka Arts Ltd, Λονδίνο

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ:

Τελλόγλειο:
«Δώρα της γης, με αντοχή στον χρόνο»: H έκθεση έχει θέμα τη διαχρονικότητα της ελληνικής βιοποικιλότητας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα” . Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση στον ελληνικό χώρο παρουσιάζεται μέσα από τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της ηπειρωτικής και της αιγαιακής Ελλάδας, όπως αυτά φωτίζονται από τα ιστορικά παραδείγματα της αρχαίας Μακεδονίας και της προϊστορικής Θήρας, για να καταλήξει στις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες για την ελληνική βιοποικιλότητα και τις προοπτικές της. (Λειτουργεί ήδη απο τις 18.05 – 30.09.2015 σε επιμέλεια των Παναγιώτη Κουρνιάκου και Χριστίνας Τσαγκάλια .

ΚΜΣΤ- Μονή Λαζαριστών: «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ». Με αφορμή τα 100 χρόνια από την δημιουργία του «Μαύρου Τετραγώνου», του πιο εμβληματικού έργου της ρωσικής πρωτοπορίας, και την εμφάνιση του κινήματος του σουπρεματισμού, το ΚΜΣΤ παρουσιάζει έργα και αρχειακό υλικό από την συλλογή Κωστάκη που αναφέρονται στην ιστορική «Τελευταία Φουτουριστική Έκθεση 0,10», στο κίνημα του σουπρεματισμού, στους συνοδοιπόρους του Καζιμίρ Μαλέβιτς καθώς και στον εκπαιδευτικό ρόλο του καλλιτέχνη. (απο 19.05 – 10.10.2015 σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μαρίας Τσαντσάνογλου, -Διευθύντριας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Δημαρχείο Θεσσαλονίκης:
«Ταυτο-ετερό-τητα»- Έκθεση έργων 20 καλλιτεχνών με θέμα τη διερεύνηση του φύλου και του ζητήματος του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού.Εγκαινιάστηκε στις 17.07 και θα ειναι ανοιχτή ως και τις 31.07.2015 . Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός Τέχνης-Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Στην έκθεση «Ταυτο-ετερό-τητα» εντάσσονται οι δράσεις:Α) «Ταυτο-ετερό-τητα / But still in one piece»- Έκθεση στο πλαίσιο ανοιχτής διεθνούς πρόσκλησης του Πεδίου Δράσης Κόδρα και Β) «Ταυτο-ετερό-τητα. Η προβληματική του φύλου στη σύγχρονη τέχνη»- Συμπόσιο που αντλεί βασικές αναφορές από τις πολιτικές αναπαράστασης του φύλου στην τέχνη και τη σύγχρονη θεωρητική – ακτιβιστική εμπειρία που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 18 Ιουνίου, 16.00 – 21.00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

NICK HANNESΡίο, Ελλάδα (από την ενότητα Μεσόγειος. Η συνέχεια του ανθρώπου), 2012αρχειακή έγχρωμη εκτύπωση σε χαρτί baryta, κορνιζαρισμένη περιορισμένη έκδοση: 1/1080 x 120 εκ.- Παραχώρηση του καλλιτέχνη

«Σχετικές Κινήσεις. Ευαγγελία Κρανιώτη – Julien Prévieux»

Η έκθεση διερευνά το ζωντανό στοιχείο της παράδοσης και την μετεξέλιξή του σε σύγχρονη τέχνη. Απο σήμερα 23.06-Διάρκεια: 23.06 – 30.09.2015 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

«HEL(L)AS! Everywhere! HEL(L)AS! Παντού!» Έκθεση έργων του εικαστικού Κωνσταντίνου Ξενάκη, σε «σιωπηλό διάλογο» με τις αρχαιότητες που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.. Απο σήμερα ως και τις 30 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

-«Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θ. Κορρέ (Α.Π.Θ.)» Φωτογραφική έκθεση (και περιοδεύουσα) με στόχο να προβάλει στο ευρύ κοινό μια σειρά από περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς τόπους (αρχαιολογικούς χώρους, οικισμούς, τοπία κ. ά.) με έντονη την παρουσία των Ελλήνων διαχρονικά και κοινό χαρακτηριστικό τη θέση τους κατά μήκος της παράλιας ζώνης της Ανατολικής Μεσογείου (Μ. Ασία, Ιορδανία, Χερσόνησος Σινά, Αίγυπτος). Απο σήμερα ως και τις 13 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων “Κυριάκος Κρόκος” σε επιμέλεια της Διευθύντριας του Μουσείου Β.Π. Αγαθονίκης Τσιλιπάκου.

Στο πλαίσιο της Μπιενάλε θα πραγματοποιηθεί επίσης το 4ο Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης (Απο τις 29 Ιουνίου ως και τις 9 Ιουλίου σε διάφορους χώρους της πόλης με τη συμμετοχή 11 περφόρμανς από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, δύο αφιερώματα και εκθέσεις, video performances, workshop, ημερίδα και συναυλία έναρξης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης