Δεκαεννέα χρόνια από το… φονικό ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» Reviewed by Momizat on . Σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια 81 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο δύο μίλια μακριά από την Πάρο Σαν σήμερα, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, λαμβάνει χώρα στ' ανοικτ Σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια 81 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο δύο μίλια μακριά από την Πάρο Σαν σήμερα, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, λαμβάνει χώρα στ' ανοικτ Rating: 0

Δεκαεννέα χρόνια από το… φονικό ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Δεκαεννέα χρόνια από το… φονικό ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια 81 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο δύο μίλια μακριά από την Πάρο

Σαν σήμερα, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, λαμβάνει χώρα στ’ ανοικτά της Πάρου το ναυάγιο του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα», το οποίο οδήγησε στον θάνατο 81 ανθρώπους.

Το πλοίο, που εκτελούσε δρομολόγιο της γραμμής Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος – Λειψοί, προσκρούει στις νησίδες Πόρτες, μόλις δύο μίλια μακριά από την Πάρο, και μέσα σε 25 λεπτά βυθίζεται.

Το βράδυ του ναυαγίου

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000, σύμφωνα με τη wikipedia το «Εξπρές Σάμινα» αναχωρεί από τον λιμένα του Πειραιά με 533 άτομα, από τα οποία τα 472 ήταν επιβάτες και τα υπόλοιπα 61 το πλήρωμα.

Περί ώρα 22.12 ενώ το πλοίο πλησιάζει να προσεγγίσει τον λιμένα της Παροικιάς (πρωτεύουσα-χώρα) της Πάρου, με ανέμους 8 μποφόρ, 2 μίλια ανοικτά της Πάρου, ώρα 22.15 προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων, στις νησίδες «Πόρτες Πάρου» με συνέπεια το πλοίο να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλά του, μήκους περίπου τριών μέτρων, στη βάση του δεξιού πτερυγίου ευσταθείας, το νερό να κατακλύσει το μηχανοστάσιο του πλοίου, παίρνοντας γρήγορα κλίση προς τα δεξιά και μετά 25 λεπτά να βυθιστεί.

Μεγάλος πανικός προκλήθηκε στους επιβαίνοντες λόγω της συσκότισης που προκλήθηκε στο πλοίο από ηλεκτρική βλάβη, καθώς δεν λειτούργησε ούτε η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια (emergency generator) αλλά και από την απουσία ειδοποίησης της σειρήνας έκτακτης ανάγκης αλλά και της σχετικής ενημέρωσης από τα φορητά μεγάφωνα του πλοίου [3], με πολλούς από αυτούς να πηδούν στη θάλασσα.

Αρχικά το περιστατικό στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) δεν εμπνέει κάποια ανησυχία παρ’ ότι διαφορετική εικόνα έδιναν οι επιβαίνοντες, επικοινωνώντας μέσω κινητών τηλεφώνων με τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μετά από αρκετή ώρα το Λιμεναρχείο Πάρου διατάσσει όλα τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν στον τόπο του ναυαγίου με πρώτους να φτάνουν στο σημείο του ναυαγίου οι ψαράδες, ενώ στην συνέχεια και σκάφη του Λιμενικού.

Μέρος των διασωθέντων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Πάρου. Ο λιμενάρχης Πάρου, Δημήτρης Μάλαμας, έχασε τη ζωή του το ίδιο βράδυ από το άγχος και την πίεση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάσωση των ναυαγών.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή