"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Δεν αλλάζει μετερίζι ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ακόμη κι αν του το ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συνέντευξη εφ` όλης της ύλης έδωσε στον Κώστα Κουτσονάσιο ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, όπου αφού κάνει έναν ευρύ απολογισμό του έργου του, αναλύει τους στόχους της Δημοτικής αρχής για το επόμενο διάστημα και τις παρεμβάσεις που έχουν δημοπρατηθεί η έχουν προγραματισθεί, ύψους 50 εκατ. ευρώ για το Δήμο.


Επίσης δηλώνει κατηγορηματικά – κλείνοντας έτσι οποιαδήποτε παραφιλολογία – ότι δεν τον ενδιαφέρει στο άμεσο μέλλον η κεντρική πολιτική σκηνή και μέχρι να πραγματοποιηθεί το όραμά του για τη πόλη, θα την υπηρετεί μέσα από το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.


– Κ.Κ : Κύριε Δήμαρχε, η εκλογή σας ως Προέδρου της ΚΕΔΕ αποτέλεσε ομολογουμένως μια μεγάλη προσωπική επιτυχία. Πως πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει την πόλη;

Δ.Π : Ήταν όντως μία πολύ δύσκολη μάχη αφού έπρεπε σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να γυρίσω όλη τη χώρα, να γνωρίσω και να μιλήσω με όλους τους συναδέλφους μου. Παράλληλα, ήμουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με εξαιρετικούς και πολύ έμπειρους συναδέλφους, γεγονός που έκανε τη μάχη ακόμη πιο δύσκολη. 
Τελικά όλα πήγαν καλά. Και από τη θέση αυτή πλέον, μπορώ να αναζητώ άμεσες λύσεις, να μεταφέρω τα ζητήματα που απασχολούν τόσο το Δήμο μας όσο και άλλους Δήμους εκεί που πρέπει, να προτείνω τρόπους επίλυσης προβλημάτων, να διεκδικώ αυτά που μας ανήκουν. Θεωρώ πως τα οφέλη είναι απολύτως προφανή.


 – Κ.Κ : Είστε είναι αλήθεια το brandname των Τρικάλων στο πανελλήνιο και όχι μόνο, οι αντίπαλοί σας όμως σας κατηγορούν για ακατάσχετη προσωπική προβολή και εμμονή σε επικοινωνιακές πρακτικές, τι έχετε να απαντήσετε ;


Δ.Π : Brandname είναι τα Τρίκαλα, η κοινωνία της πόλης και των χωριών, η ζεστή υποδοχή των φιλοξενούμενων στη διάρκεια του Μύλου των Ξωτικών, η συνεργασία με κάθε πολίτη και φορέα για κάθε ζήτημα.

Δεν επιδιώκω την προσωπική προβολή και δεν με ενδιαφέρει. Από την άλλη είναι δεδομένο και το γνωρίζουν φίλοι αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι πως πλέον η πόλη έχει μία πρωτόγνωρη θετική αναγνωρισιμότητα, τέτοια που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν. Και αυτή ανήκει πρωτίστως στην υπέροχη κοινωνία μας, στη δουλειά που γίνεται στο Δήμο από υπαλλήλους και αιρετούς, προφανώς σε ένα βαθμό και σε αυτόν που ηγείται αυτής της προσπάθειας.

Τα πάνω από 50 εκ. έργων που είναι ήδη δημοπρατημένα αλλά και όσα άλλα έρχονται, δεν ανήκουν σε καμία επικοινωνιακή πολιτική. Είναι έργα, πραγματικά έργα που αλλάζουν το Δήμο.


 – Κ.Κ : Έχετε εξαγγείλει μια σειρά έργων που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα. Δύο χρόνια πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είστε σε θέση να αναφέρετε ποιά από αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος της παρούσας θητεία σας ;


Πολλά και εξαιρετικά χρήσιμα :
Ολοκληρώθηκε η λαϊκή αγορά. Ένα έργο που μέχρι και την τελευταία ώρα πολλοί πίστευαν ότι δεν θα γίνει ποτέ. Δεν ήταν τόσο η αξία του έργου σε ευρώ όσο το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή άνθρωποι της λαϊκής αγοράς, το Αστικό το Αστικό ΚΤΕΛ, οι επαγγελματίες τις περιοχής αλλά και οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε

Το μεγαλύτερο πιο ουσιώδες αλλά λιγότερο εντυπωσιακό, είναι η αλλαγή των παλιών σωλήνων αμιάντου από τις οποίες τροφοδοτούνται τα Τρίκαλα. Με ένα έργο περίπου 12 εκ. ευρώ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε αλλάξει το σύνολο των σωληνώσεων στα Τρίκαλα, αποκτώντα το πιο σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης στην Ελλάδα και μειώνοντας παράλληλα τις απώλειες κατά 40%

Παράλληλα ολοκληρώνεται σύντομα και η νέα βαθμίδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων, στον βιολογικό.

Θα μου πείτε πως τα έργα αυτά δεν θα τα δει κανείς, όμως μία σύγχρονη πόλη πρέπει πρώτα να φτιάξει τις υποδομές της, και ας μην φέρνουν άμεσα «εκλογικά οφέλη».

Και πάμε στα πιο εμφανή.

Το νέο κολυμβητήριο στον Αη Γιώργη ολοκληρώνεται τη νέα χρονιά.

Η ανάπλαση του Ληθαίου θα ξεκινήσει επίσης αρχές του 2021 και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία

Το ίδιο και για το έργο της οδού Καρδίτσης.

Λίγο πιο πίσω θα πάει η ανάπλαση των δύο πλατειών, της Κεντρικής αλλά και τις πλατείας Εθν. Αντίστασης που στις επόμενες εκλογές θα είναι σχεδόν έτοιμες.

Το ίδιο και για το Ψηφιακό Ασκληπιείο στο Πρίνος, οι δύο νέοι κόμβοι στην οδό Ελευθερίες και μπροστά στον ΟΣΕ, το OpenMall στο παλιό εμπορικό κέντρο, η ενεργειακή αναβάθμιση του 5ου Γυμνασίου και Λυκείου, η ενεργειακή αναβάθμιση και τοποθέτηση κλιματισμού στο Κλειστό της Κατσιμήδου.

Επίσης δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα έργα αναπλάσεων στα χωριά του Δήμου όπως η πλατεία στην Κρηνίτσα, τσιμεντοστρώσεις και πλακοστρώσεις σε όλα τα χωριά, οι 20 νέες παιδικές χαρές και πάρα πολλά άλλα.

Συνέχεια μου έρχονται καινούργια. Το Σπίτι στων Τρικαλινών Δημιουργών στο Βαρούσι, το Λαογραφικό Μουσείο, η ανάπλαση της οδού Κονδύλη και οι νέοι ποδηλατόδρομοι έως τον Αη Γιώργη.

Δεν μπορεί, θα μου ξεφεύγουν και άλλα. Σε αυτά δεν βάζω τα νέα έργα του Τρίτση και του Ταμείου Ανάκαμψη που κρατάμε για την επόμενη 5ετία, όπως και το εμβληματικότερο των έργων, τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί λογικά μετά το 2023.
Αξιοποιήσαμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο από το κράτος και την ΕΕ, δώσαμε έμφαση στη νέα, σύγχρονη πόλη, στις υποδομές, στον Δήμο Τρικκαίων των επομένων ετών.


 – Κ.Κ :Ο πόλεμος της καθημερινότητας ως Δημοτική αρχή, εν μέρει χάνεται από τη κακή ποιότητα του αστικού οδικού δικτύου. Μήπως ο καλύτερος συντονισμός των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου με τη ΔΕΥΑΤ και όχι μόνο(Αέριο, ΔΕΗ, ΟΤΕ), θα βελτίωνε τη κακή φήμη των Τρικάλων ως πόλη της λακκούβας ;

Δ.Π : Αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι η κατάσταση των ασφαλτικών, κυρίως μέσα στην πόλη, δεν είναι σε καλή κατάσταση λόγω όλων των παραπάνω έργων. Δυστυχώς ενώ βρίσκουμε λεφτά από προγράμματα για όλα αυτά, δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για ασφαλτικά. Φυσικά δεν υπάρχουν ούτε αρκετοί δικοί μας πόροι.

Παρόλα αυτά είμαι πεπεισμένος ότι θα βρω ένα σοβαρό ποσό πριν το τέλος αυτής της θητείας για να τους φτιάξουμε.

Αλλά να σας πω κάτι. Ακόμη και αν σήμερα τα είχαμε αυτά τα χρήματα, θα ήταν φρόνιμο να τα ρίξουμε τώρα και να ξανασκάψουμε ΟΛΗ την πόλη για την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης αμέσως μετά; Όχι φυσικά.
Καταλαβαίνω απόλυτα τις όποιες διαμαρτυρίες αλλά πρέπει να κάνουμε υπομονή.


 – Κ.Κ : Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Δημοτική αρχή για την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου και την επαναλειτουργία του ποδηλατοδρομίου της Καρυές;


Δ.Π : Και τα δύο αποτελούν ιδιαίτερες περιπτώσεις. Για το μεν κλειστό γυμναστήριο, ολοκληρώσαμε την καθόλου εύκολη διαδικασία των επιμετρήσεων και του ξεκαθαρίσματος από τον προηγούμενο εργολάβο. Πλέον η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αναθέσει τις μελέτες για την αποπεράτωση, η οποία ελπίζω να προχωρήσει γρήγορα.
Για το ποδηλατοδρόμιο, τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα. Ένα έργο που ποτέ δεν παραλήφθηκε και για το οποίο δεν υπάρχουν καν φάκελοι, δεν είμαι βέβαιος ότι μπορεί να ελπίζει σε κάτι περισσότερο από την οριστική διάλυσή του. Έχουν αλλάξει και οι εποχές και οι ανάγκες.


 – Κ.Κ : Αποφασίσατε εν μέσω πανδημίας τη διοργάνωση του «Μύλου των Ξωτικών» με προφανή σκοπό τη τόνωση της τοπικής οικονομίας. Η ταυτόχρονη λειτουργία στον ίδιο χώρο Εκθεσης Τρικαλινών προϊόντων και τουριστικής προβολής της περιοχής κρίνεται ότι δεν θα απέφερε θετικά αποτελέσματα ;


Δ.Π : Ακριβώς, ο Μύλος φέτος πρέπει να γίνει για να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς, για να μην μας ξεχάσουν, γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δύο χρόνια χωρίς Μύλο θα είναι πολλά. Δύο χρόνια χωρίς παιδικές φωνές, χαμόγελα, αισιοδοξία….
Φυσικά ήδη φροντίζουμε έτσι ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει ένας ασφαλής Μύλος, ο οποίος παράλληλα θα στείλει το μήνυμα για το περιβάλλον, την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την κυκλικότητα της οικονομίας.
Έκθεση τοπικών προϊόντων έχουμε ξανακάνει σε προηγούμενους Μύλους, οφείλω όμως να πω ότι δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον. Να θυμίσω ότι είχαμε στήσει και ένα «μπακάλικο» με τοπικά προϊόντα όπου κερνούσαμε μόνον τοπικές γεύσεις.

Μακάρι να υπάρξει ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις της περιοχής και να το επαναλάβουμε.

  – Κ.Κ : Η ακρίβεια και η φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας αποτελεί το μείζων πρόβλημα σήμερα ενόψει και ενός νέου κύματος ανατιμήσεων. Έχει τη δυνατότητα ο Δήμος να προβεί σε μείωση των δημοτικών τελών προκειμένου να ανακουφιστούν οι δημότες και προτίθεστε να πάρετε ανάλογες πρωτοβουλίες ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ;

Δ.Π : Έχουμε πάρει ήδη. Μειώσαμε τους λογαριασμούς ύδρευσης για πολλές ευάλωτες ομάδες συμπολιτών, εντάσσοντας τους δικαιούχους του ΚΕΑ στο μειωμένο τιμολόγιο. Στηρίξαμε τους ανθρώπους που οι δουλειές τους τέθηκαν σε αναστολή μέσα στην πανδημία, μηδενίζοντας τα τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού αλλά και τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων.

Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στον βαθμό που μπορούμε και αντέχουν τα οικονομικά ενός Δήμου που παρά την θεαματική βελτίωση των οικονομικών του, συνεχίζει να χρωστάει κοντά στα 18 εκ. ευρώ. σε παλιές δανειακές υποχρεώσεις.


 – Κ.Κ : Είναι γνωστή η στενή φιλία και πολιτική σχέση που έχετε με το Πρωθυπουργό και με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη. Αν σας ζητούσε ο κ. Μητσοτάκης να στελεχώσετε το κυβερνητικό σχήμα προτείνοντας σας ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, θα κάνατε το άλμα στη κεντρική πολιτική σκηνή;

Δ.Π : Τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με τη μαγεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με το να μπορείς άμεσα να δίνεις λύσεις στα προβλήματα των συνανθρώπων σου, να βάζεις στόχους με την ομάδα σου και να βλέπεις τον τόπο σου να αλλάζει, να προοδεύει. Κάναμε πάρα πολύ δουλειά τα προηγούμενα χρόνια. 
Θέλω να είμαι εδώ και όταν όλα αυτά αρχίζουν να ολοκληρώνονται. Σκοπός μου είναι να παραδώσω έναν Δήμο με τις πιο σύγχρονες υποδομές, με ανοιχτούς χώρους, έναν Δήμο που όχι απλά θα κατοικείς αλλά θα χαίρεσαι να ζεις, έναν Δήμο χωρίς χρέη. Μέχρι τότε, εγώ και η ομάδα μου, έχουμε δουλειά να κάνουμε εδώ. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης