Δεν επικυρώνει ο Τραμπ τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν Reviewed by Momizat on . Οτι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει πως το Ιραν δεν θα έχει ποτέ στην κατοχή του πυρηνικά όπλα, καθώς έχει ήδη προβεί σε πολλαπλές παραβιάσεις τ Οτι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει πως το Ιραν δεν θα έχει ποτέ στην κατοχή του πυρηνικά όπλα, καθώς έχει ήδη προβεί σε πολλαπλές παραβιάσεις τ Rating: 0

Δεν επικυρώνει ο Τραμπ τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Δεν επικυρώνει ο Τραμπ τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Οτι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει πως το Ιραν δεν θα έχει ποτέ στην κατοχή του πυρηνικά όπλα, καθώς έχει ήδη προβεί σε πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας του 2015, τόνισε σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη στάση του απέναντι στη μεσανατολιτική χώρα.

«Το Ιράν απέτυχε να φτάσει τις αμερικανικές προσδοκίες», υπογράμμισε ο Τραμπ, ενώ κατέστησε σαφές ότι αρνείται να επικυρώσει τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η συμφωνία για το ιρακινό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί μια προσωρινή συμφωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η συμφωνία του 2015 με το Ιράν αποτελεί την χειρότερη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ.  Ακόμη, ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν «σκληρές κυρώσεις» σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Ιράν βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός φανατικού καθεστώτος και υποστηρίζει τις ειδεχθείς πράξεις της συριακής κυβέρνησης του Ασαντ. Κάνει λόγο για «ιρανική δικτατορία» που υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο. Η Τεχεράνη «σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε ολόκληρο τον κόσμο» και «η επιθετικότητα της ιρανικής δικτατορίας συνεχίζεται έως σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου διαψεύδουν τις ανακοινώσεις που εξέδωσε λίγη ώρα νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον με τις οποίες διαβεβαίωνε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, ούτε θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στη χώρα.

Εντούτοις, ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη – όπως αναμενόταν – σε  σκληρές διακηρύξεις έναντι του Ιράν, υιοθετώντας μία περισσότερο επιθετική στάση απέναντι στη χώρα, επικαλούμενος τις δραστηριότητες της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή, κάτι το οποίο ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Ευρώπης.

«Ήρθε η ώρα ολόκληρος ο κόσμος να σταθεί δίπλα μας στην απαίτηση μας το Ιράν να σταματήσει την επιδίωξη του θανάτου και της καταστροφής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε μία ανακοίνωση που παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της νέας του στρατηγικής απέναντι στη μεσανατολική χώρα.

Νέα στρατηγική Τραμπ

«Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν επικεντρώνεται την εξουδετέρωση της αποσταθεροποιητικής επιρροής και επιθετικότητας του, η οποία έγκειται στη στήριξη της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστών», αναφέρεται επιπλέον στην ανακοίνωση.

Πιο αναλυτικά, αυτή η νέα στρατηγική θα παρουσιαστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο μετά από εβδομάδες επεξεργασίας και συνομιλιών στο εσωτερικό του επιτελείου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι τρεις κεντρικοί στόχοι της νέας στρατηγικής είναι: η τροποίηση της πυρηνικής συμφωνίας, ώστε να γίνει δυσκολότερο για το Ιράν να δημιουργήσει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο, η γνωστοποίηση στον κόσμο του πυραυλικού πρόγραμματος της χώρας και η ανακοπή των ιρανικών δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή, οι οποίες σύμφωνα με τον Τραμπ, συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η συμφωνία για τα πυρηνικά στην παρούσα μορφή της θα οδηγήσει στο μέλλον στη δημιουργία πυρηνικών όπλων από το Ιράν, κάτι το οποίο θέλει να αποτρέψει με τη νέα του στρατηγική.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με ισχυρότατες διεθνείς και εγχώριες πιέσεις από τότε που γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υπονομευτικά για το διεθνές κύρος της χώρας. Στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιβεβαιώσει εκ νέου τη συμμόρφωση του Ιράν με τη συμφωνία, το Κογκρέσο θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες, προκειμένου να αποφασίσει αν θα επαναφέρει τις κυρώσεις εναντίον της χώρας, οι οποίες υπό την παρούσα κατάσταση έχουν αρθεί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Μάικλ Μακόλ, δήλωσε ότι κατά την άποψή του ο Τραμπ «είναι πιθανό να μην αποχωρήσει τελείως από το πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας, αλλά δεν θα επιβεβαιώσει την τήρησή της από το Ιράν».

Συγκεκριμένα, σκοπός του Τραμπ φαίνεται να είναι η ρητή εγκαθίδρυση από το Κογκρέσο συγκεκριμένων ορίων, τα οποία εάν ξεπεράσει το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν και πάλι να επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα. Tά όρια αυτά αναμένεται να αφορούν το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων της χώρας.

Στον αντίποδα, οι διεθνείς επιθεωρητές δηλώνουν ότι το Ιράν τηρεί τους όρους της συμφωνίας, κάτι το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβητεί, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη παραβιάζει το πνεύμα της, καθώς δεν έχει λάβει μέτρα περιορισμού του βαλλιστικού της προγράμματος και παράλληλα συνεχίζει να υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο, καθώς και άλλες οργανώσεις που χαρακτηρίζει εξτρεμιστικές. Χαρακτηριστικά, η Χεζμπολάχ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης.

Συνέπειες στις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ

Δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση επί της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, δήλωσε αμέσως μετά την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Υπατη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όσον αφορά τις συνέπειες στις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο «ρήξης», εξαιτίας της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς υπό τις υπάρχουσες συνθήκες επωφελούνται οικονομικά από τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Ενδεικτικά, Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προσωπικά παροτρύνει τον πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει στην επιβεβαιώση της εφαρμογής της συμφωνίας για χάρη της ενότητα της διατλαντικής συμμαχίας.

«Είναι καθοριστικό για την Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη στο ζήτημα αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στον γερμανικό ειδησεογραφικό όμιλο RND.

Γενικότερα, η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει υπογραφεί από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ, και προβλέπει περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των κυρώσεων εναντίον του.

Κρεμλίνο: Mία αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία θα είχε εξαιρετικά «αρνητικές επιπτώσεις»

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, θα υπάρξουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις, όπως μία πιθανή αποχώρηση του Ιράν αμέσως μετά, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Σίγουρα, αυτό θα πλήξει την ατμόσφαιρα προβλεψιμότητας, σιγουριάς και σταθερότητας, καθώς και τον περιορισμό του πολλαπλασιασμού των πυρηνικών όπλων ανά τον κόσμο», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή