"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17 C
Trikala

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση – Ο Ντράγκι σφίγγει τον κλοιό

lafarm

Σχετικά άρθρα

tsipras ntragki

Θύελλα απο την απόφαση να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες – Τσίπρας σε Ντράγκι: Δεσμεύομαι από τη λαϊκή εντολή, δεν κάνω πίσω – Μαξίμου: η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται – ΤτΕ: Καμία επίπτωση στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος που στηρίζεται στον ELA

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην απόφαση-βόμβα της ΕΚΤ να αποκλείσει τις ελληνικές τράπεζες από κάθε πηγή χρηματοδότησης – πλην ELA – ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά, αργά χθες το βράδυ, πως σταματά να δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα και μάλιστα από τις 11 Φεβρουαρίου, 17 ημέρες πριν την τυπική λήξη της παράτασης στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από τους εταίρους της.

Η ανακοίνωση Ντράγκι, που εκτιμάται πως συνιστά έμμεση “προειδοποίηση” Φρανκφούρτης και Βερολίνου προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ως απάντηση στις διαδοχικές επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με κορυφαίους Ευρωπαίους πολιτικούς ταγούς, είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια της γερμανικής πλευράς να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να επιδείξει σθεναρή έως άτεγκτη στάση!

Πρακτικά η απόφαση- σοκ από την ΕΚΤ (διαβάστε εδώ την ανακοίνωση σε ελληνικά και αγγλικά) ωθεί αναγκαστικά τις ελληνικές τράπεζες σε μια και μόνη πηγή ρευστότητας, αυτή του μηχανισμού ELA με το σαφώς ακριβότερο κόστος δανεισμού. Αλλά και ο ELA, να θυμίσουμε, υπάγεται στην εκάστοτε έγκριση από την ΕΚΤ των αιτούμενων ανά τράπεζα ποσών…

Ο Μάριο Ντράγκι πιέζει με τον τρόπο αυτό την ελληνική πλευρά να δεχθεί την άμεση επιστροφή της Τρόικας και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που είναι σαφές πως συνιστά ένα ηχηρό μήνυμα της Φρανκφούρτης στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τώρα τις προτάσεις της, για να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία επί ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Πέραν αυτών οι αναλυτές εκτιμούν αυτή την κίνηση της ΕΚΤ ως έμπρακτη, πλην έμμεση, έκφραση δυσαρέσκειας από την πλευρά του Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη για όσα άκουσε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στη συνάντησή τους που είχε προηγηθεί κατά αρκετές ώρες πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Οι ίδιοι αναλυτές έφτασαν στο σημείο να παρατηρήσουν πως η έναρξη του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από τις τακτικές πράξεις ρευστότητας της ΕΚΤ, ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που προγραματίζεται, όπως όλα δείχνουν, έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Δηλαδή, την ημέρα που η ευρωζώνη συγκεντρώνεται για να συζητήσει εκτάκτως ειδικά για την Ελλάδα, ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες τίθενται εκτός χρηματοδότησης.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς πήρε τη μορφή αρχικά μιας επίσημης ανακοίνωσης από το υπουργείο Οικονομικών στην οποία τονίζεται πως «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασής του στον ELA». (διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ)

Στη συνέχεια όμως υπήρξε μια νυχτερινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα ο κ. Ντράγκι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα και τον ενημέρωσε για την απόφαση της ΕΚΤ. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης φέρεται να δήλωσε στον πρωθυπουργό ότι η απόφασή του δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός άκουσε τον κ. Ντράγκι με προσοχή και του επισήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας καθησυχάζουν σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ και αναφέρουν ότι αυτή δεν θα έχει επίπτωση στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Mega, είπε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο τόσο ως προς τη ρευστότητα, όσο και ως προς τη χρηματοδότησή του. «Η απόφαση αυτή συνιστά ένα μέτρο πολιτικής πίεσης τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μία ουσιαστική διαβούλευση που εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά πάντως την έκταση που πήρε, ιδίως στην Αθήνα, το θέμα της απόφασης της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, υπήρξε διευκρινιστική δήλωση από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ, ο οποίος δήλωσε πως “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διαυγής στις ενέργειές της και εφάρμοσε απλώς τους κανόνες λειτουργίας της με την απόφασή της να τερματίσει την πρακτική εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων από τα υφιστάμενα όρια πιστοληπτικής αξιολόγησης”. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως “οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σαφείς και εφόσον δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις, η ΕΚΤ πρέπει να πράξει ανάλογα”…

Ο κ. Πράετ παράλληλα τόνισε ότι “δεν είναι ικανοποιημένος” με το καθεστώς της εποπτείας της Ελλάδας από την τρόικα των ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ των διεθνών πιστών, αλλά δεν διευκρινίζει τι είδους μεταβολές θα ήθελε ως προς αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης