«Δεν πρέπει να παρακαλούμε τον τσάρο, αλλά να τον γκρεμίσουμε από το θρόνο…» – Η «Ματωμένη Κυριακή» της Πετρούπολης Reviewed by Momizat on . Κυριακή 22 Ιανουαρίου 1905, ο ιερέας Γκεόργκι Γκαπόν αγανακτισμένος από τον άθλιο τρόπο της ζωής των Ρώσων αγροτών και εργατών οργάνωσε στην Αγία Πετρούπολη μια Κυριακή 22 Ιανουαρίου 1905, ο ιερέας Γκεόργκι Γκαπόν αγανακτισμένος από τον άθλιο τρόπο της ζωής των Ρώσων αγροτών και εργατών οργάνωσε στην Αγία Πετρούπολη μια Rating: 0

«Δεν πρέπει να παρακαλούμε τον τσάρο, αλλά να τον γκρεμίσουμε από το θρόνο…» – Η «Ματωμένη Κυριακή» της Πετρούπολης

«Δεν πρέπει να παρακαλούμε τον τσάρο, αλλά να τον γκρεμίσουμε από το θρόνο…» – Η «Ματωμένη Κυριακή» της Πετρούπολης

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 1905, ο ιερέας Γκεόργκι Γκαπόν αγανακτισμένος από τον άθλιο τρόπο της ζωής των Ρώσων αγροτών και εργατών οργάνωσε στην Αγία Πετρούπολη μια πορεία προς τα Χειμερινά ανάκτορα, με σκοπό να δει τον Τσάρο και να του θέσει τα ζητήματα της επιβίωσης του Ρωσικού λαού.

Η διαδήλωση και η πορεία ήταν ειρηνική.

Αυτό το πιστοποιεί το παρακάτω κείμενο.

«Ο Θεός να σώζει τον Τσάρο». Ήταν το βασικό τους σύνθημα. Πίστευαν ότι θα έβλεπαν τον αγαπημένο τους Βασιλιά για να του θέσουν τα αιτήματά τους και αυτός να τους δικαιώσει.

Μάλιστα έγραφαν στο κείμενο που θα του παρέδιναν.

«Μεγαλειότατε εμείς οι εργάτες και κάτοικοι της Πετρούπολης, ήρθαμε με τις γυναίκες μας, τα παιδιά μας και τους γέροντες γονείς μας, σε σένα, για να βρούμε δικαιοσύνη και προστασία… Είσαι η τελευταία ελπίδα της σωτηρίας μας.

Μην αρνιέσαι τη βοήθεια στο λαό σου. Βγάλτε τον απ’ την αθλιότητα και την αμάθεια, βοήθησέ τον να καλυτερέψει την τύχη του.

Απάλλαξέ τον απ’ την καταπίεση των κρατικών οργάνων. Γκρέμισε τον τοίχο που υψώνεται ανάμεσα σε σένα και το λαό σου.

Σκοπός σου είναι η ευτυχία του λαού, αλλά την ευτυχία αυτή του την αφαίρεσαν».

Ο Τσάρος δεν γκρέμισε τα τείχη και διέταξε τη φρουρά να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών. Τη μέρα εκείνη σκοτώθηκαν πάνω από 1000 διαδηλωτές.

Η αρχή του τέλους του Τσαρισμού ξεκίνησε.

Τα τείχη τα γκρέμισαν οι μπολσεβίκοι του Λένιν και οι μενσεβίκοι του Τρότσκι 12 χρόνια αργότερα όταν κατέλαβαν τα χειμερινά ανάκτορα.

Αυτά παθαίνουν οι ηγέτες όταν δεν ακούν τη φωνή του λαού και αγνοούν τη ρήση « φωνή λαού, οργή θεού»

Παναγιώτης Δημ. Βλάχος
Οικονομολόγος Περιβαλλοντολόγος

Σχόλια (10)

 • POLITIS

  Και αντίστοιχα κατέρρευσαν τα ολοκληρωτικά, κομμουνιστικά καθεστώτα της ΕΣΣΔ και της Ανατολικής Ευρώπης.«φωνή Λαού, οργή Θεού».

  Απάντηση
 • Παναγιώτης Δημ. Βλάχος

  Αγαπητέ κε Politis
  Κατέρρευσαν αφού προσέφεραν μια απίστευτα μεγάλου μεγέθους ευημερία στο Λαό τους και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα.
  Οι λόγοι της πτώσης των είναι πολλοί.
  Η ανάλυση των είναι μακροσκελής και η επί μέρους περιγραφή των απαιτεί διάλογο με πλήρη αμεροληψία-εννοώ κομματική- ο οποίος πρέπει να γίνεται μόνο σε επιστημονικό επίπεδο.
  Τότε και μόνο τότε θα αναδειχθεί στο πλήρες το ζήτημα τόσο των κακώς κειμένων του συστήματος του κρατισμού σε σχέση με τα κακώς κείμενα των οικονομιών της αγοράς.
  Πάντως να γνωρίζεις ότι τα κομμουνιστικά κοινωνικά συστήματα που εφαρμόστηκαν από το 1920 στις χώρες της πρώην Σοβιετικής ένωσης, πέτυχαν με όρους δεικτών οικονομικής ανάπτυξης, τους πιο γρήγορους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης στην παγκόσμιο ιστορία.
  Αν δε προστεθούν σε αυτά και οι καταστροφές της εισβολής της Ναζιστικής Γερμανίας το 1941 και το κόστος της, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές, το ζήτημα παίρνει άλλες διαστάσεις.

  Παναγιώτης Δημ. Βλάχος
  Οικονομολόγος Περιβαλλοντολόγος

  Απάντηση
  • POLITIS

   Και στον καπιταλισμό, είχαμε ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, κοινωνικής κινητικότητας, και εφημερίας. Στις δε ανεπτυγμένες κοινωνικά χώρες και δικαιότερη κατανομή των κερδών και φόρων, της ελεύθερης οικονομίας.

   Αλλά στον κομμουνισμό, δεν είχαμε πότε δημοκρατία και ατομικά δικαιώματα…

   Άλλωστε το τείχος του Βερολίνου και η απαγόρευση visas στο Aνατολικό Μπλόκ, έγινε για να κρατά στον κομμουνιστικό “παράδεισο” τους λαούς…

   Απάντηση
 • Jim Riflevinegar

  Αγαπητέ κ.POLITIS.
  Εάν θέλετε να μας πείσετε ότι δεν είστε επαγγελματικό τρολ, λαμόγιο ή ολιγόνους, σας προτείνω ευγενικά να μας αναφέρετε τα κακά του καπιταλισμού και της …ελεύθερης οικονομίας. Αφήστε τα καλά, σε εμάς. Μην αναγάγετε σας παρακαλώ το παραμικρό στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλόκ, ειδάλλως θα σας κατατάξουμε στην τρίτη αναφερθείσα κατηγορία. Εξέλιπον πριν 30 χρόνια, τι δεν καταλάβατε.
  Υ.Γ. Μην μπερδεύετε επίσης την θεωρία του (απεχθούς δι΄υμάς) κομμουνισμού(την ρεζίλεψε ο Ιωσήφ Τζουγκασβίλι), ήτις είναι παρόμοια, εάν εντρυφήσετε, με του Χριστιανισμού( αυτήν ανέλαβαν να την ρεζιλέψουν οι παπάδες και το πέτυχαν).

  Απάντηση
  • POLITIS

   Να διαβάσετε για αυτά και να τα δείτε γύρω σας. Αν θέλετε να βιώσετε τον παράδεισο του υπαρκτού σοσιαλισμό, μόνο η Βόρεια Κορέα έχει απομείνει να μεταναστεύσετε. Η Κίνα και η Κούβα τον εγκαταλείπουν με γοργά βήματα.

   Τους χαρακτηρισμούς, σας τους επιστρέφω.

   Απάντηση
   • Jim Riflevinegar

    Μέγα το ερώτημα: Εάν δεν υπήρχε ποτέ η αριστερά( δεν το είχαμε σκεφτεί βρε αδελφέ) θα λέγατε όλοι εσείς ”είμαστε …δεξιοί”; Πάρτε το χαμπάρι, είστε …αντιαριστεροί. Όπως πχ υπάρχουν αντι-Ολυμπιακοί. Τάχα λέγονται …Παναθηναϊκοί και τούμπαλιν.
    Υ.Γ. Ιδεολόγοι της δεξιάς…χα-χα.Δες τι γράφεις, κατά της Β. Κορέας κλπ. Δεν γράφεις υπέρ της Αμερικής…

    Απάντηση
    • POLITIS

     Χιλιάδες Κουβανοί έχουν πνιγεί στην απελπισμένη προσπάθεια τους, να διαφύγουν από τον κομμουνιστικό “παράδεισο” της Κούβας, προς ΗΠΑ…
     Η προπαγάνδα δεν αλλάζει, όσο και προσπαθήσει, την πραγματικότητα.

     Απάντηση
 • Παναγιώτης Δημ. Βλάχος

  Ακριβώς όπως το λέτε ήταν μια εφήμερη εφημερία…. ήταν μόνο για τους λίγους.

  Το σοβαρό ζήτημα είναι η μελέτη των δύο συστημάτων και η εφαρμογή ενός νέου που να έχει διαρκή ευημερία και όχι εφημερία.

  Παναγιώτης Δημ. Βλάχος

  Απάντηση
 • Παναγιώτης Δημ. Βλάχος

  Σε ότι αφορά τον αγαπητό Politis δεν πρέπει να έχει σχέση με τα κοινωνικά συστήματα, και την οικονομική επιστήμη γενικότερα.
  Από τη λαθεμένη χρήση του όρου εφημερία αντί του ορθού που είναι ευημερία, ή ιερωμένος θα είναι ή γιατρός γιατί σε αυτούς του κλάδους χρησιμοποιείται αυτός ο όρος.
  Συνεπώς δεν μπορεί να καταλάβει και να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της σκέψης μου.

  Παν. Βλάχος.

  Απάντηση
  • POLITIS

   Δε χρειάζεται, το κατάλαβαν οι λαοί που δεινοπάθησαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα και κατέρρευσαν. Η πολιτική είναι εφαρμοσμένη τέχνη, όπως και η οικονομική επιστήμη.

   Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή