Δεν συζητήθηκε η πρόταση μομφής, αλλά το πολιτικό θέμα δεν έληξε Reviewed by Momizat on . Πρωτοφανής ένταση επικράτησε στη Βουλή το απόγευμα της Κυριακής, μετά την απόρριψη εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τ Πρωτοφανής ένταση επικράτησε στη Βουλή το απόγευμα της Κυριακής, μετά την απόρριψη εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τ Rating: 0

Δεν συζητήθηκε η πρόταση μομφής, αλλά το πολιτικό θέμα δεν έληξε

Δεν συζητήθηκε η πρόταση μομφής, αλλά το πολιτικό θέμα δεν έληξε

Πρωτοφανής ένταση επικράτησε στη Βουλή το απόγευμα της Κυριακής, μετά την απόρριψη εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, αλλά και της πρότασης μομφής -που ακολούθησε από τον Αλ. Τσίπρα– κατά του προεδρείου της Βουλής.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την Ολομέλεια και δεν θα λάβει μέρος στη διαδικασία της συζήτησης, καταγγέλοντας ότι υπήρξε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και εκτροπή.

Ωστόσο θα επανέλθει κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου.

Κοντολογίς, επί περίπου 3 ώρες, στην Ολομέλεια της Βουλής παίχθηκε ένα συνταγματικό σκάκι ανάμεσα σε κυβέρνηση, προεδρείο της Βουλής και ΣΥΡΙΖΑ, για το κατά πόσο ήταν ή όχι συνταγματική η πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα, με τους πρωταγωνιστές -πλην Μεϊμαράκη– να ανταλλάσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Μετά τούτων, συνεχίστηκε κανονικά η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, με την ονομαστική ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για τα μεσάνυχτα.

“Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου. Δεν της πέρασε”, δήλωσε ο Α. Σαμαράς, συμπήρώνοντας: “Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού”.

Ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στην πλατεία Συντάγματος και απευθύνθηκε στους παρίσταμενους διαδηλωτές, κάνοντας λόγο για έγκλημα που συντελείται για άλλη μια φορά μέσα στη Βουλή.


Κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη. Η πρόταση θα πρέπει να συζητηθεί σε μια από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Βουλής στην οποία ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος.


Πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την απόρριψη -εκ μέρους του Ευ. Μεϊμαράκη- της αρχικής πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών, που εάν γινόταν αποδεκτή, τότε θα υπήρχε αναβολή της ψηφοφορίας επί του πολυνοσχεδίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η πρόταση (κατά του ιδίου) πρέπει να είναι γραπτή, να διαθέτει 50 υπογραφές και να γίνει σε ημέρα ελέγχου, άρα θα συζητηθεί -ενδεχομένως- τη Δευτέρα.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος είχε απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας κατά Στουρνάρα,  κάνοντας λόγο για “απαράδεκτη” πρόταση, καλώντας το προεδρείο της Βουλής να μην την κάνει αποδεκτή βάσει του άρθρου 82, καθώς υπήρχε η δέσμευση του εξαμήνου.

Η πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με το σύνταγμα, είπε, δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά αν δεν παρέλθει το εξάμηνο από προηγούμενη παρόμοια πρόταση.

Και πρόσθεσε: “Δεν φοβόμαστε την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε τα εθνικά συμφέροντα”.
Ο Αλ. Τσίπρας ανταπάντησε ότι εάν απορριφθεί η πρόταση μομφής, τότε θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής για συνταγματική εκτροπή.
Εξέφρασε δε την απορία για το ποιος εκφράζει την κυβέρνηση, καθώς- όπως είπε- ο κ. Σταμάτης νωρίτερα αποδέχθηκε την πρόταση, ενώ λίγο αργότερα ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε μια εντελώς διαφορετική άποψη.

“Αυτή είναι η κυβέρνηση που θέλει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, το τέρας με τα δύο κεφάλια;”, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό για την απουσία του από τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεΐμαράκης, απέρριψε την πρόταση.

Τόνισε δε προς τον κ. Τσίπρα ότι θα μπορούσε πρώτα περιμένει την απόφαση του και μετά να κάνει πρόταση μομφής εις βάρος του, σημειώνοντας ότι “δεν μπορεί να τίθεται ως εκφοβισμός του προέδρου

“Τι νομίζετε, θα φοβηθώ την πρόταση μομφής;”, είπε, ανεβάζοντας τους τόνους, ενώ από τα έδρανα ο κ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε.

Διερωτήθηκε δε, εάν κατόπιν θα υπάρξει πρόταση μομφής και κατά του υπουργού Ανάπτυξης ή άλλων υπουργών.

“Θα ήμασταν έξω από τους θεσμούς και το σύνταγμα, εάν αποδεχόμασταν την πρόταση”, τόνισε.

Εάν κάποιος συνάδελφος θεωρεί ότι δεν εφαρμόζουμε τα καθήκοντα μας, τον προκαλώ να καταθέσει πρόταση μομφής, είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο κ. Βενιζέλος, που ακολούθησε στο βήμα, έκανε λόγο για “χυδαίο εκβιασμό” από τον Τσίπρα.

Πρόσθεσε ότι το προεδρείο της Βουλής δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση, αλλά ζήτησε χρόνο να τη μελετήσει.

“Πολιτικά για μας η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης, η ψηφοφορία είναι πολιτικά βαρύνουσα”, τόνισε και απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε εκ νέου δριμύ κατηγορώ: “Θέλετε να παρεμποδίσετε τη λήψη απόφασης, υπομονεύετε την εθνική στρατηγική, λειτουργείτε σαν πέμπτη φάλαγγα.”.

“Θέτετε φραγμούς, καταλύετε την ενότητα και τη συναίνεση, έχετε αυξήσει τον κίνδυνο για το έθνος και τους πολίτες. Δεν καταλαβαίνετε τι σας λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κ. Παπαρήγα σας έκανε ένα πολιτικό μάθημα. Ταυτίζεστε με συγκεκριμένες δυνάμεις, έχετε ηττηθεί πολλαπλά”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, κατά τη δευτερολογία του, τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα, ότι δεν κατανόησε την αρχική του δήλωση, σημειώνοντας ότι εννοούσε πως θα γίνει αποδεκτή η πρόταση εφόσον είναι συνταγματική.

“Ο υπουργός Επικρατείας έχει το θράσος να έρχετε εδώ και να λέει άλλα από αυτά που αρχικά είπε”, επισήμανε, ακολουθώντας στο βήμα, ο κ. Τσίπρας, διερωτώμενος τι είναι αυτό που κάνει την κυβέρνηση να τρέμει;

“Θέλουν να ψηφίσουν άρον άρον ένα εθνικό και κοινωνικό έγκλημα”, είπε, σημειώνοντας με βεβαιότητα ότι ο κ. Στουρνάρας, κατά την ψηφοφορία, θα χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μεϊμαράκη, επισήμανε ότι “η κρίση σας δεν είναι δίκαιη”, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Σταμάτης θα έπρεπε ήδη να είχε παραιτηθεί.

“Υπάρχουν σκοπιμότητες που θέλουν να φιμώσουν την άλλη άποψη, απέναντι στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης”, πρόσθεσε.

Και κατέληξε ανακοινώνοντας την αποχώρηση του κόμματος του από την συζήτηση της Ολομέλειας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι τρέμει στην δυνατότητα να ενημερωθεί επί της ουσίας ο ελληνικός λαός για το τριπλό εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα, όπως είπε, που διαπράττεται με το νομοσχέδιο και ο υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει την στήριξη της εμπιστοσύνης των βουλευτών.

Θετική η αντιπολίτευση, πλην ΔΗΜΑΡ

Εκ μέρους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ αποδέχθηκαν την πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα, ενώ εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Κουβέλης εμφανίστηκε απορριπτικός.

“Η αξιωματικη αντιπολίτευση είναι επιπέδου 15μελούς λυκείου”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Βορίδης.

Αφήστε το σχόλιο σας