"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.7 C
Trikala

Δε θέλει πρόσφυγες στην περιοχή του το δημοτικό συμβούλιο Καλαμπάκας – επικαλείται έλειψη υποδομών και κίνδυνο να « πληγεί ανεπανόρθωτα ο τουρισμός στην περιοχή»

lafarm

Σχετικά άρθρα

“Όχι” στη φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή του είπε σήμερα  το δημοτικό συμβούλιο Καλαμπάκας .  Το θέμα φιλοξενίας προσφύγων  στον συγκεκριμένο δήμο προσκρούει στην αρνητική απόφαση και το Δημοτικό Συμβούλιο σπεύδει   να διακηρύξει ότι  αυτό οφείλεται επειδή έχει οικονομικά προβλήματα ,  έλλειψη υποδομών , να μη διαταραχθεί η  κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου και να μη δημιουργηθούν προβληματα με την τουριστική επισκεψιμότητα .

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Τους τελευταίους μήνες, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ξεριζωμένων ανθρώπων από τις εστίες τους, λόγω των πολέμων και των συνθηκών διαβίωσης, έχει λάβει χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ελλάδα έχει γίνει πλέον χώρα υποδοχής προσφύγων από διάφορες χώρες, οι οποίοι εισρέουν από την γείτονα Τουρκία.

   Το δράμα των προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος στη Συρία και οι επεμβάσεις σε άλλες χώρες, συνεχίζεται. Χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες ζουν μια απίστευτη ταλαιπωρία σε άθλιες συνθήκες. Άνθρωποι εξαθλιωμένοι και «κυνηγημένοι» χωρίς να έχουν οι ίδιοι καμιά ευθύνη, φτάνουν με κάθε τρόπο και με κίνδυνο της ζωής τους στη χώρα μας σε αναζήτηση μια καλύτερη ζωής στην πολιτισμένη Δύση. Ο πόλεμος, η φτώχεια και η εξαθλίωση αποτελούν βασικές αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, αναζητώντας έτσι τη δυνατότητα επιβίωσης και αξιοπρεπούς ζωής σε άλλες χώρες, μπαίνοντας σε μια επικίνδυνη και αβάσταχτη περιπέτεια, την προσφυγιά.   Η απώλεια χιλιάδων αθώων ζωών στο Αιγαίο και η απάνθρωπη υποδοχή, την οποία έχουν στις ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί μελανή κηλίδα για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθηκευτικός χώρος ανθρώπινων ψυχών, για να διατηρήσουν καθαρή τη συνείδησή τους οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Τι θα συμβεί αν η κατάσταση στην Συρία δεν βελτιωθεί και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν σύντομα να επιστρέψουν πίσω στις Πατρίδες τους; Θα γίνουν τα στρατόπεδα αυτά στην Ελλάδα μόνιμα;

Γι αυτό :

 1. Πρέπει άμεσα να σταματήσει ο πόλεμος. Αυτό είναι το θεμελιώδες ζήτημα. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους και να αρχίσουν το έργο της ανοικοδόμησης της πατρίδας και της ζωής τους.
 2. Η εκρηκτική διάσταση του προσφυγικού ,πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και η  Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι διεθνείς παγκόσμιοι οργανισμοί πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 3. Πρέπει να επιτραπεί  η ανεμπόδιστη μετακίνηση των προσφύγων, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες από την Ελλάδα προς τις χώρες προορισμού.
 4. Πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι για την φιλοξενία των προσφύγων. Χώροι, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές , γιατί θα ζήσουν εκεί  ανθρώπινες ψυχές. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δεν μπορείς να στοιβάξεις ανθρώπινες ψυχές σε ακατάλληλους χώρους και υπερηφανεύεσαι ότι τους πρόσφερες φιλοξενία.
 5. Ο Δήμος Καλαμπάκας δεν διαθέτει τέτοιους χώρους που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
 6. Δεν διαθέτει ούτε προσωπικό , ούτε τις κατάλληλες δομές , ώστε να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη  που απαιτούνται για μια αξιοπρεπή φιλοξενία ανθρώπων.
 7. Οι χώροι που πρέπει να επιλεγούν , δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διαταράσσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Ως γνωστόν, η οικονομική ζωή της Καλαμπάκας , στηρίζεται ,κατά κύριο λόγο, στον τουρισμό, αφού οι ιεροί βράχοι των Μετεώρων, παγκόσμιο μνημείο της Ουνέσκο, αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Αποτελούν επίσης και έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς.
 8. Μάλιστα αυτή τη στιγμή, στοιχεία δείχνουν, ότι  καταγράφονται μειώσεις κρατήσεων σε πολλούς  προορισμούς της νησιωτικής και Ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ έχουν καταγραφεί και ακυρώσεις πτήσεων από τουρίστες που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα.
 9. Η αδυναμία να δεχτούμε πρόσφυγες στον δήμο μας, δεν φανερώνει με κανέναν τρόπο έλλειψη αλληλεγγύης. Είμαστε δίπλα σ΄αυτούς τους ανθρώπους και έτοιμοι να προσφέρουμε  ότι χρειαστεί, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί πρώτα και πάνω από όλα ανθρωπιστικό πρόβλημα. Άλλωστε οι πολίτες του δήμου μας , έχουν αποδείξει πολλές φορές την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους. Όσες φορές χρειάστηκε , ήταν δίπλα στον συνάνθρωπό τους. Αυτό θα κάνουν και όποτε παραστεί  ανάγκη.
 10. Η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί το προσφυγικό με σοβαρότητα και όχι με προχειρότητα και καλό είναι να προηγείται διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και να αξιοποιηθούν χώροι που έχουν προταθεί από την αυτοδιοίκηση.

 

 

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σκοταδιστικές, ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις-πρακτικές… Ντροπή σε όσους έβαλαν την υπογραφή τους..και το πιο επικίνδυνο είναι ότι ντύνουν τις σκοταδιστικές απόψεις τους με θεωρητικές ακροβασίες και κατασκευάσματα για να κρύψουν το ρατσισμό τους.Παλιά δοκιμασμένη τακτική…από τους “κορυφαίους” του είδους όπως ο γνωστός και μη εξερετέος αρχιναζιστής Γιοζεφ Γκαίμπελς! Ντροπή σας…

 2. Τους το αφιερώνουμε…στα μούτρα τους…ανθρωπάκια…

  Έντιμε άνθρωπε κυρ-παντελή

  Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
  έχεις κατάστημα κάπου στη γη
  πουλάς εμπόρευμα,
  βγάζεις λεφτά
  πολλά λεφτά,
  πολλά λεφτά

  Τις Κυριακές πρωί στην εκκλησιά
  σταυροκοπιέσαι στην Παναγιά
  Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
  έχεις και σύζυγο, κόρη, παιδί
  μοντέρνα έπιπλα, έγχρωμη tv,
  τρως τροφή πνευματική.

  Μακριά από κόμματα μην βρεις μπελά,
  “Πατρίς, θρησκεία και φαμελιά”
  Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
  τι κι αν πεθαίνουνε πάνω στη γη
  χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς ψωμί,
  μαύροι, λευκοί ή κίτρινοι.
  Ο γιός σου μοναχά να ‘ναι καλά
  ν’ αφήσεις τ’ όνομα και τον παρά.

  Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
  σκεύρωσες, σάπισες στο μαγαζί
  τη νιότη ξόδεψες και την ορμή
  για τη δραχμή, για το πετσί
  δίπλα σου τ’ όνειρο, η ζωή και το φως
  μα εσύ στο κουφάρι σου κλεισμένος εντός.

  Ξέρεις πως δώσανε κυρ-Παντελή
  άλλοι τα νιάτα τους και τη ζωή
  να γίνει τ’ όνειρο φέτα ψωμί
  να φας και ‘ συ κυρ-Παντελή;

  Κι εσύ τι έδωσες κυρ-Παντελή;
  Πες μας τι έκανες σ’ αυτή τη γη;
  Πες μας τι άφησες κληρονομιά
  που να εμπνέει τη νέα γενιά;

  Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
  έντρομε, άβουλε συ φασουλή
  βρώμισες τ’ όνειρο και την ψυχή
  άδειο πετσί χωρίς πνοή.

  Έντιμοι άνθρωποι, νέα γενιά
  θάψτε τους έντιμους μες στα σκατά
  κι αυτούς που φτιάξανε τον Παντελή
  σκουλήκι άχρηστο σ’ αυτή τη γη.

  Ο κυρ Παντελής του Πάνου Τζαβέλα https://m.youtube.com/watch?v=SrrXhof3q44

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης