"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

8.6 C
Trikala

Δημήτρης Κουρέτας: Αυτές είναι οι προτεραιότητες για τη Θεσσαλία…

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στην τελική ευθεία ενόψει και της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του περιφερειάρχη Θεσσαλίας την Πρωτοχρονιά, ο Δημήτρης Κουρέτας – μετά την θριαμβευτική νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου – δίνει ένα εντελώς διαφορετικό δείγμα γραφής σε σύγκριση με τα συνηθισμένα…

 

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θέτοντας τις βάσεις για την απαραίτητη καλή συνεργασία των δύο ανδρών, ανέπτυξε επαφές με στελέχη της Κυβέρνησης σε ότι αφορά συγκεκριμένους τομείς, κινήθηκε σε περιοχές της Θεσσαλίας καταγράφοντας προβλήματα, εξηγώντας πιθανές λύσεις και μιλώντας με τους πολίτες, συνέστησε επιτροπή Καθηγητών ΑΕΙ και εμπειρογνωμόνων.

 

Κυρίως, όμως, αποκάλυψε συγκεκριμένες και επεξεργασμένες θέσεις πάνω σε βασικούς άξονες της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει. Αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Βέβαια, η Θεσσαλία δεν βρίσκεται σε μια «κανονική» περίοδο, το ακριβώς αντίθετο, κινείται στο πλέον κρίσιμο σταυροδρόμι των τελευταίων δεκαετιών μετά τις ιστορικές καταστροφές που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου και αυτό απαιτεί εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς…

 

Ο Δημήτρης Κουρέτας μιλά στη larissanet, μετά την παρουσίαση των θέσεών του σε τρεις τομείς – Γεωργική Ανάπτυξη, Πολιτική Προστασία, Πολιτισμός – οι οποίες έγιναν κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα στη Λάρισα, ενώ ανοίγει τα χαρτιά του σε ότι αφορά δράσεις, πρωτοβουλίες και προτεραιότητες που θέτει τόσο για τις αμέσως προσεχείς ημέρες, όσο και για την περίοδο μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Περιφερειακή Αρχή την Πρωτοχρονιά του 2024…

«Μόλις εκλεγήκαμε, αλλά και πριν εκλεγώ – ήξερα ότι θα εκλεγώ στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ α΄ και β΄ γύρου – άρχισα σιγά σιγά να δουλεύω μέσα στο μυαλό μου τον προγραμματισμό» επισημαίνει στην εκκίνηση της συζήτησης ο κ. Κουρέτας, προσθέτοντας πως «είχα πει αμέσως μετά τις εκλογές ότι πριν ορκιστώ θα παρουσιάσω τις θέσεις μου για το μοντέλο της Γεωργικής Ανάπτυξης, το μοντέλο της Πολιτικής Προστασίας και το μοντέλο του Πολιτισμού. Αυτά τα τρία είναι ήδη έτοιμα και τώρα ετοιμάζουμε και άλλα…»

«Τις επόμενες ημέρες παρουσιάζουμε πρόγραμμα για την στάγδην άρδευση – Μπορούμε να ισοσκελίσουμε το υδατικό έλλειμμα»

Χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας που η νέα Περιφερειακή Αρχή αποδίδει στον πρωτογενή τομέα είναι το γεγονός πως ήδη δημοσιοποίησε το «Σχέδιο Γεωργικής Ανάπτυξης», το οποίο περιλαμβάνεται σε ένα κείμενο 50 σελίδων, δίνοντας ευκρινές στίγμα για πολλές πλευρές του μείζονος ζητήματος για τη Θεσσαλία.

«Στο μοντέλο της Γεωργικής Ανάπτυξης προσπαθήσαμε με τον σχεδιασμό που κάναμε να λύσουμε ένα βασικότατο πρόβλημα, αυτό του υδατικού ελλείμματος στη Θεσσαλία σε ότι αφορά την άρδευση».

Ο κ. Κουρέτας ανακοινώνει πως πέρα από όσα παρουσιάστηκαν κατά την πρόσφατη εκδήλωση και υπάρχουν στο «Σχέδιο Γεωργικής Ανάπτυξης», τις προσεχείς ημέρες – και πριν την 1η Ιανουαρίου – πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το κοστολογημένο πρόγραμμα για την στάγδην άρδευση.

«Εφόσον γίνουν αυτά που έχουμε πει και σε συνδυασμό με την στάγδην άρδευση μπορούμε να πούμε πως από τα 425 εκατ. κυβικά έλλειμμα τον χρόνο πάμε σε έλλειμμα 23 εκατ. κυβικά. Σχεδόν υπάρχει ισοσκελισμός.

Αυτό ήταν για εμένα ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, να παρουσιάσω κάτι το οποίο να μπορούσε να έχει ισοσκελισμένο αποτέλεσμα» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαι αρνητικός με τον Αχελώο…»

Σ’ αυτό το σημείο ο Δημήτρης Κουρέτας θέτει το θέμα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, για το οποίο υπογραμμίζει: «Εγώ δεν είμαι αρνητικός. Αυτή τη στιγμή το θέμα έχει κολλήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα ήμουν χαρούμενος να μπορούσε να προχωρήσει από την Ελληνική Πολιτεία, θα προσέφερε στο υδατικό και αυτό… Δεν μπορώ να σχεδιάσω κάτι το οποίο ενδεχομένως να γίνει μετά από κάποια χρόνια – πέντε με δέκα – εγώ θέλω να σχεδιάσω κάτι, το οποίο από τον πρώτο χρόνο μπορεί να αποδώσει».

«Είμαι θετικός με τον Αχελώο, απλώς δεν το συζητάμε αυτή τη στιγμή γιατί δεν υπάρχει. Θα είμαι χαρούμενος αν λυθεί το θέμα αυτό» αναφέρει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

«Όταν τα επόμενα έργα εγκαινιαστούν θα φωνάξω τον κ. Αγοραστό να κόψουμε μαζί την κορδέλα, γιατί αυτός τα ξεκίνησε. Αυτό θα το δείτε και θα γίνει. Δεν μ’ αρέσει να οικειοποιούμαι έργο άλλων…»

Φράγματα, παρεμβάσεις στα ποτάμια, «νέα» λίμνη Κάρλα

Σε ότι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία και την μεσο-μακροπρόθεσμη διαχείριση υδάτινων πόρων ο κ. Κουρέτας επαναφέρει όσα καταγράφονται στο «Σχέδιο Γεωργικής Ανάπτυξης».

Αναλυτικά:

«Η διεπιστημονική επιτροπή της Περιφέρειας συμφωνεί με τις διαπιστώσεις των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων και θα κινηθεί σε συγκεκριμένες δράσεις άμεσης προτεραιότητας:

  • Αναβάθμιση συστήματος αντιπλημμυρικών αναχωμάτων.
  • Επανασχεδιασμό γεφυρών για να δοθεί ο απαιτούμενος χώρος στον Πηνειό ποταμό
  • Εκβάθυνση κοίτης του Πηνειού και παραποτάμων (πλήρης καθαρισμός πεδίου πλημμυρών από καλλιέργειες (ιδίως πολυετείς) και κάθε εμπόδιο στην απρόσκοπτη ροή του νερού.
  • Δημιουργία περιοχών συγκράτησης πλεονάζοντος νερού με ελεγχόμενη πλημμύριση και αποστράγγιση της περιοχής μεταξύ αναχωμάτων.
  • Ενδεχόμενη πλημμύριση συγκεκριμένων περιοχών

«Νέα» λίμνη Κάρλα: Διάνοιξη σήραγγας ικανής διατομής από το ΒΑ τμήμα της Κάρλας για την εκροή των υδάτων στο Αιγαίο πλησίον της περιοχής του Καμαρίου ή σε θέση που θα υποδειχθεί κατόπιν μελέτης.

Παροχέτευση μεγάλων όγκων νερού σε μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. 100-150 m3/sec) και μήκους περί τα 10,4 km. Κόστος περί τα 150 – 200 εκατ. ευρώ, χρόνος αποπεράτωσης 2-3 έτη.

Κατασκευή τάφρου μεταφοράς νερού από την περιοχή της Γυρτώνης δια βαρύτητος προς την νέα Κάρλα

Επέκταση λίμνης (ταμιευτήρα) Κάρλα στα 60.000 στρ. με βάθος 4,5 μ και 270 εκατ. κ.μ. Από αυτά, περί τα 100 εκατ. κ.μ. θα χρησιμοποιηθούν για την άρδευση περί τα 230.000 στρ. βαμβακιού ή άλλων καλλιεργειών παραπλήσια χαμηλών υδατικών αναγκών

Φράγματα ως μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις: Διαχρονικοί στόχοι του ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας για

  • κάλυψη των αρδευτικών αναγκών 2,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων
  • μηδενισμός του προσδιορισμένου υδατικού ελλείμματος των 465 hm3νερού
  • επίτευξη «καλής» κατάστασης των υδάτων».

«Θα στηρίξουμε με έρευνες, μελέτες, χρήματα τα αγροτικά προϊόντα»

Την στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης στη Θεσσαλία – και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες – με έρευνες, μελέτες και χρήματα εγγυάται ο Δ. Κουρέτας, ενώ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Π.Ε. Λάρισας τονίζει πως «έχει τέσσερις πυλώνες: την Ελασσόνα – με τα τυριά και το κρέας – τον Τύρναβο – με τα φρούτα, τα κρασιά και το τσίπουρο – τα Φάρσαλα – με τις μεγάλες καλλιέργειες – και την Αγιά με τα μήλα. Αυτό είναι μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης μοναδικό στον κόσμο, στο οποίο εμείς θα πρέπει να δώσουμε μια ώθηση. Αυτή η ώθηση θα δοθεί με μελέτες ώστε να αποκτήσουν τα προϊόντα προστιθέμενη αξία».

Όπως και στην πρόσφατη εκδήλωση, ο εκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας εντοπίζει στο βαμβάκι και στην προστιθέμενη αξία που έχει επισημαίνοντας πως «μπορούμε να χτίσουμε κλωστοϋφαντουργία ξανά – όχι όπως είχαμε το 2000 – πιο μικρής κλίμακας αλλά πιο σύγχρονη με στοχευμένες δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν προστιθέμενη αξία για να έχει καλύτερη απόδοση ο αγρότης».

Έρχεται παρουσίαση για κτηνοτροφία – βοσκοτόπους

Λίαν συντόμως, ενδεχομένως και πριν το νέο έτος, ο κ. Κουρέτας αναφέρει πως θα παρουσιαστούν οι εξειδικευμένες θέσεις για την κτηνοτροφία σε συνδυασμό με το μείζον ζήτημα των βοσκοτόπων.

«Στόχος η δημιουργία περιφερειακού οργανισμού Πολιτικής Προστασίας»

Στη συνέχεια ο Δ. Κουρέτας αναφέρθηκε στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα ο Στρατηγός ε.α. Ηλίας Λεοντάρης – στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε – έθεσε τις προτεραιότητες. «Θέλουμε να σχεδιάσουμε σωστά, ώστε τα λάθη που έγιναν να μην τα ξανακάνουμε» τονίζει ο εκλεγείς περιφερειάρχης και εντοπίζει στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει περιορισμένο δυναμικό υπαλλήλων στην Πολιτική Προστασία, «πρέπει να βρούμε τρόπο να γίνουν περισσότεροι. Έχουμε σχεδιασμό» προσθέτει.

Κομβικός θα είναι ο ρόλος της δημιουργίας περιφερειακού οργανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ χρησιμοποιεί ως πρότυπο όσα παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την Περιφέρεια Αττικής.

Επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε πρόσφατα στην ειδική εκδήλωση ο κ. Κουρέτας δηλώνει: «Φτιάχνουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Και η Πολιτική Προστασία είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Στοίχημα όχι για μέτρα καταστολής όταν έχει ήδη συμβεί η ζημιά αλλά για τα μέτρα πρόληψης, που δεν αφορούν μόνο τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές αλλά το σύνολο. Από την ποιότητα του νερού, του αέρα, την ποιότητα της ζωής μας. Φτιάχνουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την Πολιτική Προστασία του τόπου».

«Δράσεις Πολιτισμού στις πλημμυρόπληκτες περιοχές»

Την δική του, διαφορετική, ματιά σε ότι αφορά τον χώρο του Πολιτισμού προτάσσει ο κ. Κουρέτας: «Εδώ είναι για εμένα ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, γιατί η δική μου ματιά όσον αφορά τον Πολιτισμό ενδεχομένως να είναι αρκετά διαφορετική από αυτά που είχαμε γνωρίσει…».

Υπενθυμίζοντας τις προτεραιότητες που έθεσε ο καταξιωμένος συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, κατά την πρόσφατη εκδήλωση στο Χατζηγιάννειο, σε ότι αφορά τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες, ο Δημήτρης Κουρέτας στέκεται στην ανάγκη ο Πολιτισμός να αποτελέσει μέσο ενίσχυσης της ψυχολογίας των κατοίκων στις πλημμυρόπληκτες περιοχές: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το πρώτο διάστημα – αλλά και όλο το 2024 – να κάνουμε δράσεις (θεάτρου, κινηματογράφου κ.α.) στις πλημμυρόπληκτες περιοχές. Ο κόσμος εκεί να νιώσει ότι είμαστε κοντά τους».

«Στο επίκεντρο επιχειρηματικότητα και καινοτομία»

Ο εκλεγείς περιφερειάρχης – αναφερόμενος επιγραμματικά στις προτεραιότητες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων την Πρωτοχρονιά – εντοπίζει στους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας: «Να τρέξουμε τον τομέα της επιχειρηματικότητας που είχαμε μείνει πίσω» υπογραμμίζει, ενώ ανακοινώνει πως στα τέλη Ιανουαρίου θα επαναλειτουργήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας.

Στη συνέχεια αναφέρεται στη διαδικασία της «επιχειρηματικής ανακάλυψης», η οποία περιλαμβάνει τη διοργάνωση ημερίδων σε κάθε μεγάλη πόλη «για να αναδείξουμε τις προτεραιότητες, τη σχέση ερευνητικής κοινότητας και επιχειρήσεων ώστε να αρχίσουν να βγαίνουν τα προγράμματα για τις επιχειρήσεις που αφορούν καινοτομία και είχαμε μείνει πίσω. Αυτά θα ολοκληρωθούν τέλη Μαρτίου και οι πρώτες προσκλήσεις θα βγούνε τον Μάιο για τα προγράμματα σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Συνάμα, θα βγούνε και κάποια έργα νωρίς, τον Φεβρουάριο, για το Παρατηρητήριο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που δημιουργούμε, ενώ τον Μάρτιο και μέχρι το Πάσχα θα βγάλουμε για τις επιχειρήσεις “κουπόνια καινοτομίας”».

«Τα υπόλοιπα των ΠΕΠ να κατευθυνθούν στην ενίσχυση πλημμυρόπληκτων επιχειρήσεων»

O Δημήτρης Κουρέτας αναφέρεται σε μια πρόταση που έχει καταθέσει προς την Κυβέρνηση, η οποία περιληπτικά αφορά τα υπόλοιπα από τα ΠΕΠ, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν ως ενίσχυση στις πλημμυρόπληκτες επιχειρήσεις. Πάντως σπεύδει να προσθέσει πως αφενός θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ύψος του ποσού των υπολοίπων και αφετέρου να διαπιστωθεί αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μια τέτοια ρύθμιση.

Σε ότι αφορά άλλες προτεραιότητες ο εκλεγείς περιφερειάρχης επισημαίνει:

«Θα μπούνε σε προτεραιοποίηση τα έργα του ΠΕΠ, για τα οποία αυτή τη στιγμή αρχίζουν και βγαίνουν οι προσκλήσεις.

Στις Δημόσιες Επενδύσεις θα συνεχίσουμε τα έργα, τα οποία είχε προγραμματίσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Έχουμε χρήματα μέχρι το τέλος του 2025 και προγραμματίζουμε σιγά σιγά το νέο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το 2026 έως το 2028.

Θα μοιράσω τις επόμενες ημέρες αρμοδιότητες σε όλους τους Χωρικούς και Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, ενώ θα υπάρξει εμπλοκή όλων των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών με τον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ.

Σε ότι αφορά τα τεχνικά έργα, τα παρακολουθούμε, έχουμε την εικόνα. Πρέπει να δούμε πράγματα που έχουν προγραμματιστεί να μην μείνουμε πίσω. Να τελειώσουμε τα αναχώματα μέχρι μέσα Φεβρουαρίου. Ζήτησα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και έχω την εικόνα τι χρειάζεται σε ότι αφορά την οδοποιία, ώστε να υλοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών. Για τα ποτάμια έχω μια εικόνα – το θέμα θα το συζητήσω με τον Πρωθυπουργό μόλις αναλάβω – ώστε να υπάρξουν τα χρήματα για την αποκατάσταση».

«Ο κόσμος θα πρέπει να συνηθίσει ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας»

Στο τελευταίο μέρος της συζήτησης ο Δημήτρης Κουρέτας επιλέγει να στείλει το παρακάτω μήνυμα:

«Είμαι ένας άνθρωπος μεθοδικός, μετριοπαθής, εργατικός και θα πρέπει όλοι να συνηθίσουν ότι θα γίνονται πράγματα και πάνω σε αυτά θα υπάρχει και η επικοινωνία. Δεν θέλω να υπάρχει η επικοινωνία για πράγματα που δεν έχουν νόημα.

Όπως επίσης ποτέ δεν πρόκειται να προβάλλω έργα, τα οποία είναι προγραμματισμένα να γίνουν από την Ε.Ε. σε συμφωνία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όταν τα επόμενα έργα εγκαινιαστούν θα φωνάξω τον κ. Αγοραστό να κόψουμε μαζί την κορδέλα, γιατί αυτός τα ξεκίνησε. Αυτό θα το δείτε και θα γίνει.

Δεν μ’ αρέσει να οικειοποιούμαι έργο άλλων…

Ο κόσμος θα πρέπει να συνηθίσει ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας».

Κλείνοντας, ανακοινώνει ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη δημόσια εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί το Ημερολόγιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο θα περιλαμβάνει φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα που εξασφαλίστηκαν από την οικογένειά του.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ευτυχώς άρχισε να τα γυρνάει ο Κουρέτας γιά τον Αχελώο.Οί Αγροτικοί σύλλογοι (όλη η αγροτιά),όλα σχεδόν τα κόμματα,Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ (η εκτροπή ήταν όραμα τού Ανδρέα),ΚΚΕ είναι υπέρ της εκτροπής.Ολοι πλην Λακεδαιμονίων (ΣΥΡΙΖΑ καί Αγρινιώτες).Με ποιόν θα είναι ο Κουρέτας;Μέ την Θεσσαλία ή με με τούς εχθρούς της;Εκτροπή, μικρά φράγματα καί ταμιευτήρες γιά γλυτώσουμε την ερημοποίηση καί τις καταστροφές από τις πλημμύρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης