Δημήτρης Κουρέτας: Υπό διερεύνηση ρύποι από την πυρκαγιά στο Μάτι Reviewed by Momizat on . Ενδεχόμενη τοξικότητα ρύπων στην περιοχή Μάτι που επλήγη το περασμένο καλοκαίρι από φονική πυρκαγιά διεξάγει ομάδα επιστημόνων προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν Ενδεχόμενη τοξικότητα ρύπων στην περιοχή Μάτι που επλήγη το περασμένο καλοκαίρι από φονική πυρκαγιά διεξάγει ομάδα επιστημόνων προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν Rating: 0

Δημήτρης Κουρέτας: Υπό διερεύνηση ρύποι από την πυρκαγιά στο Μάτι

Δημήτρης Κουρέτας: Υπό διερεύνηση ρύποι από την πυρκαγιά στο Μάτι

Ενδεχόμενη τοξικότητα ρύπων στην περιοχή Μάτι που επλήγη το περασμένο καλοκαίρι από φονική πυρκαγιά διεξάγει ομάδα επιστημόνων προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Επικεφαλής είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος εμφανίζεται προς το παρόν καθησυχαστικός με βάση τα μέχρι σήμερα ευρήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, η μελέτη γίνεται σε 50 σημεία στο Μάτι, τόσο σε καμένες, όσο και σε μη καμένες περιοχές προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν επικίνδυνοι ρύποι για τη δημόσια υγείας. Δείγματα έχουν ληφθεί τόσο από το έδαφος, όσο και από το νερό. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου οπότε και θα υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα. Οπως επεσήμανε ο κ. Κουρέτας, προς το παρόν ανιχνεύονται μεν μέταλλα και μεταλλοειδή, οι τιμές των οποίων είναι κατά 20% πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα, ωστόσο οι υπερβάσεις αυτές δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε με την υπογραφή του κ. Κουρέτα και μετά από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τοξικότητα ρύπων στο Μάτι, αναφέρονται τα εξής: «Η Ελληνική Εταιρεία Τοξικολογίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης της κοινής γνώμης ζήτησε από το ενδεδειγμένο εργαστήριο του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, το οποίο διευθύνει ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης, τις τιμές των διαφόρων ρύπων όπως έχουν αναλυθεί από το εργαστήριο. Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η εκτίμηση επικινδυνότητας έκθεσης σε ρύπους από την πυρκαγιά στο Μάτι Ανατολικής Αττικής.

Αυτή η διαδικασία σχεδιάστηκε με τις προβλεπόμενες διεθνείς προδιαγραφές και κατευθυντήριες οδηγίες προκειμένου να συλλέξει δεδομένα ώστε να γίνουν οι περαιτέρω ενημερώσεις και απαραίτητες ενέργειες, αλλά και εμπλουτισμού της βάσης δεδομένων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο κίνδυνο και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Από τα μέχρι τώρα επαληθευμένα αποτελέσματα, αυτά που έχουμε σχετίζονται μόνο με τα μέταλλα και τα μεταλλοειδή. Από τις μέχρι τώρα αναλύσεις, και συγκρίνοντας τις τιμές που μετρήθηκαν στην καμένη περιοχή με τις αντίστοιχες τιμές σε μη καμένα εδάφη, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 20% κατά μέσο όρο των επιπέδων των περισσότερων μετάλλων. Η πλήρης εικόνα θα υπάρχει σε περίπου ένα μήνα. Μέχρι στιγμής , από την ανάλυση φαίνεται ότι η κατάσταση δεν εμπνέει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή