"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Δημήτρης Παπαστεργίου στην Trikkipress : παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις , ο δρόμος που επιλέξαμε οδηγεί σε έναν σύγχρονο Δήμο

lafarm

Σχετικά άρθρα

“Ο δρόμος που επιλέξαμε οδηγεί σε έναν σύγχρονο και οικονομικά σταθερό Δήμο που θα χαίρει σεβασμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο”   δηλώνει ο Δήμαρχος Τρικκαίων στην  συνέντευξή που παραχώρησε στην Trikkipress. 

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου τονίζει πως η δημοτική αρχή θωράκισε τον δήμο οικονομικά-κοινωνικά και θεσμικά και εκτιμά ότι επιτέλεσε στο ακέραιο το έργο του.

Ο Δήμαρχος αναφέρεται σε ζητήματα που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία και  εκφράζει τις εντονότατες αντιδράσεις του για το σχέδιο νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση περί αυτοδιοίκησης και  πιστεύει πως αν δεν υπάρξουν αλλαγές θα οδηγήσει σε διάλυση το κύτταρο της δημοκρατίας που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση . 

 

  1. Δυόμισι χρόνια Δήμαρχος, σε έναν μίνι απολογισμό, θεωρείτε ότι βαδίζετε σε σωστό δρόμο; Ποιος είναι αυτός ο δρόμος; Πού οδηγεί τους τρικαλινούς ;

Ναι, νομίζω πως το παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρά τις δυσκολίες και την πολιτική αστάθεια, μείναμε όρθιοι για να στηρίξουμε τις κοινωνίες μας. Δεν ψάχνω δικαιολογίες όμως θα πρέπει κανείς να δει την πορεία του Δήμου σε σχέση καταρχήν με την γενικότερη κατάσταση και φυσικά σε σχέση και με άλλους Δήμους την ίδια περίοδο. Περάσαμε δύο εθνικές εκλογές, ένα δημοψήφισμα και το πρώτο capital control της χώρας, στην ουσία φτάσαμε στο όριο της χρεοκοπίας και όμως ο Δήμος όχι απλά επιτέλεσε στο ακέραιο το έργο του. Στήριξε τις κοινωνικές δομές, ήταν παρόν στα μικρά καθημερινά, έβγαλε πλεονάσματα που αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία έργων και φυσικά όχι απλώς ήταν συνεπής σε όλες του τις υποχρεώσεις, προσωπικό, ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές αλλά μείωσε σημαντικά και το άνοιγμά του σε σχέση με παλιά ανοίγματα.

Θέλω συνεπώς να πιστεύω πως ο δρόμος που επιλέξαμε να βαδίσουμε, αν και όχι εύκολος (δεν τάξαμε, δεν διορίσαμε, δεν πήραμε δάνεια για να πληρώσουμε τρέχουσες υποχρεώσεις και μισθούς) οδηγεί σε έναν σύγχρονο και οικονομικά σταθερό Δήμο που θα χαίρει σεβασμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

 

  1. Δεν κάνατε κανένα λάθος; Όλα ήταν τέλεια;

Προφανώς κάναμε λάθη. Ποτέ δεν διεκδικήσαμε το αλάθητο. Παπαστεργίου λέγομαι και όχι Πάπας!!! Όμως όπως έλεγα και προεκλογικά, αυτά ήταν λάθη απειρίας και όχι λάθη ιδιοτέλειας. Για παράδειγμα το θέμα των κατασχέσεων για το οποίο τόση κουβέντα έγινε, θα μπορούσε να είχε γίνει πιο ομαλά, ίσως και σε διαφορετικό χρόνο. Όμως αν η εύκολη λύση θα ήταν να μην τις κάνουμε, και πάλι θα επιλέγαμε το δύσκολο δρόμο, το δρόμο της ευθύνης απέναντι σε αυτό που αναλάβαμε.

 

  1. Η Αυτοδιοίκηση είναι η μεγάλη σας αγάπη. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει στους Δήμους, με βάση τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση;

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι όντως κάτι που αγαπώ και στο οποίο πιστεύω ιδιαίτερα! Και αν ποτέ καταφέρουμε να ξεκολλήσουμε από αυτή την κατάσταση ως χώρα, θα είναι η στιγμή που θα αποφασίσουμε να κάνουμε πράξη την αποκέντρωση και να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες αλλά και πόρους στους Δήμους. Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν έχω δει μια τέτοια προσέγγιση από την κυβέρνηση, η οποία επικεντρώνει τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και μάλιστα στην απλή αναλογική. Ας μη γελιόμαστε. Ξέρουμε όλοι μας και γιατί γίνεται αλλά και που θα οδηγήσει. Στη διάλυση και του τελευταίου πυλώνα δημόσιας διοίκησης που εμπιστεύονται οι πολίτες, που είναι οι Δήμοι. Επειδή νομίζω πάντως πως, πέρα από ιδεοληψίες, το παραπάνω είναι σαφές και στους κυβερνητικούς κύκλους, αυτό στο οποίο θα οδηγηθούμε τελικά, θα είναι ένα αναλογικότερο μεν, ικανό να διασφαλίσει κυβερνησιμότητα δε, εκλογικό σχήμα, μια ενισχυμένη αναλογική.

 

  1. Αρκούν αυτοί οι Δήμοι για τον νομό Τρικάλων;

Νομίζω πως δεν αρκούν όμως από την άλλη, χωρίς τον Καλλικράτη, οι περισσότεροι μικροί Δήμοι θα είχαν κλείσει λόγω οικονομικής ασφυξίας. Πλέον το θέμα δεν είναι ο αριθμός αλλά ο τρόπος διαχείρισης και οι ανθρώπινοι πόροι. Με τί προσωπικό θα δούλευε ένας ορεινός Δήμος; Αν ρίξετε μία ματιά σε αντίστοιχες περιπτώσεις, θα βρείτε Δήμους με μονοψήφιο αριθμό εργαζομένων που και πάλι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες Δημάρχου και εργαζομένων.

 

  1. Στα δικά μας τώρα: Πόσα λεφτά έχετε στο ταμείο του Δήμου;

Γιατί; Ετοιμάζετε καμία ληστεία;

Δεν έχουμε πάρα πολλά, έχουμε όμως όσα καταρχήν ορίζει ο νόμος, δηλαδή τα λειτουργικά μας για δύο μήνες συν κάποια ακόμη που πρέπει να έχουμε για να μπορούμε να τρέξουμε τα έργα του τεχνικού προγράμματος που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους. Σίγουρα έχουμε περισσότερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Και σίγουρα χρωστάμε τα λιγότερα από κάθε άλλη φορά τελευταία χρόνια. Δυστυχώς αυτό δεν είναι αρκετό αφού η πόλη και τα χωριά έχουν τεράστιες ανάγκες και εμείς κατορθώνουμε να καλύπτουμε ακόμη μόνο τις πιο βασικές. Από την άλλη είμαι ευχαριστημένος γιατί ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις εποχές που ζούμε και δεν ζητάει -σε γενικές γραμμές- υπερβολικά πράγματα.

 

  1. Τι αποκομίσατε από τον χειρισμό της υπόθεσης με τους λογαριασμούς των πολιτών;

Πέρα από αυτά που σας είπα παραπάνω, σε οικονομική βάση, ξέραμε ότι δεν θα είχαμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έγιναν κατασχέσεις στο Δήμο Τρικκαίων αφού και προηγούμενες Δημοτικές αρχές το είχαν πράξει. Όμως να το ξεκαθαρίσουμε μία και καλή. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των κατασχέσεων έπρεπε να γίνει αφού σε αντίθετη περίπτωση θα κατηγορούμασταν για παράβαση καθήκοντος. Πέρα από αυτές τις αναγκαστικές κατασχέσεις, υπάρχει πάντα το ζήτημα της ισονομίας ανάμεσα σε αυτούς που πληρώνουν και σε αυτούς που δεν πληρώνουν, είτε συστηματικά είτε λόγω αδυναμίας. Γιατί να είστε βέβαιος πως υπήρχαν πολλοί και από την πρώτη κατηγορία… Για τους υπόλοιπους κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει σε επίπεδο δόσεων.

 

  1. Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε αυτά τα χρήματα; Διότι, για παράδειγμα, ακόμη να ολοκληρωθούν οι παιδικές χαρές, που τόσο επενδύσατε σε αυτές, αλλά και η αναμόρφωση της λαϊκής.

Έχουμε καταρτίσει ένα σημαντικό τεχνικό πρόγραμμα και ειδικά αυτές τις ημέρες δημοπρατούμε συνεχώς έργα, τα οποία μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό, προέρχονται από ίδιους πόρους. Για τα δύο συγκεκριμένα που αναφέρετε, τα πράγματα είναι απλά. Οι μεν παιδικές χαρές δημοπρατήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, ο διαγωνισμός όμως κηρύχθηκε άγονος και επαναδημοπρατήθηκε τον Απρίλιο. Περιμένουμε ανάδοχο από μέρα σε μέρα. Για τη δε λαϊκή αγορά, τα χρήματα υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου, πλην όμως πρέπει να ολοκληρώσουμε τον διάλογο με την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Όπως καταλαβαίνετε, δεν αρκεί να θέλουμε να κάνουμε ένα έργο, το θέμα είναι να υπάρχει και η νομική δυνατότητα αφού πάντα τηρούμε τη νομοθεσία, όσο και αν αυτή μας καθυστερεί ή μας δυσκολεύει, ειδικά μετά την αλλαγή του σχετικού νόμου πέρυσι το καλοκαίρι, όταν πάγωσαν όλα τα νέα έργα σε όλους τους Δήμους.

 

  1. Εχουμε γίνει «Δήμος της τεχνολογίας», έχουμε το Μουσείο Τσιτσάνη, τα Ξωτικά και τη διαφήμιση της πόλης, με βάση την εξωστρέφεια, όπως λέτε. Αρκούν αυτά όμως για την καθημερινότητα του πολίτη;

Φυσικά και δεν αρκούν. Όμως κατά κοινή ομολογία έχουμε έναν καθαρό Δήμο, έναν Δήμο στον οποίο δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού, έναν Δήμο στον οποίο έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει στη διαχείριση του πρασίνου παρά τις πολλές βροχές του Μαΐου. Τα χωριά του Δήμου, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Αντιδήμαρχους και προέδρους, είδαν και πάλι μηχανήματα και υπαλλήλους του Δήμου να ασχολούνται μαζί τους, είδαν χρόνια προβλήματα υδροδότησης να τακτοποιούνται, είδαν τα περιφερειακά Δημαρχεία που δημιουργήσαμε, να εκπληρώνουν το σκοπό για τον οποίο τα δημιουργήσαμε. Και πάλι θα πω ότι δεν αρκεί αυτό. Έχουμε ένα τεράστιο θέμα με τους δρόμους, κυρίως μέσα στην πόλη. Τα τελευταία χρόνια η πόλη έχει σκαφτεί για αποχετεύσεις, έργα αερίου και τελευταία, έργα οπτικών ινών. Ο νόμος δυστυχώς δεν μας προστατεύει, οπότε οι Δήμοι μας καλούνται να αποκαταστήσουν μόνοι τους τα ήδη γερασμένα ασφαλτικά μας. Η αποκατάστασή τους δεν θέλει πολύ μυαλό. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ζήτημα. Θέλει απλώς αρκετά χρήματα, τα οποία δεν είναι εύκολο να βρεθούν, αφού δεν είναι μόνον αυτές οι ανάγκες του Δήμου.

 

  1. Είχατε πει ότι ξεκινάτε να αναζητάτε συνεργάτες για την επόμενη εκλογική μάχη. Φαντάζομαι ότι θέλετε ανανέωση. Ετοιμάζεστε να διώξετε κάποιους από όσους σας ακολούθησαν το 2014;

Φυσικά και έχω ξεκινήσει να αναζητώ ανθρώπους για τις εκλογές του 2019. Και ιδιαίτερα παρήγορο είναι το γεγονός ότι έρχονται πλέον αρκετοί να δηλώσουν το παρόν σε αυτή την ωραία προσπάθεια που κάνουμε. Άνθρωποι που δεν το είχαν σκεφτεί στο παρελθόν ή και άλλοι που δεν το αποτόλμησαν, για διάφορους λόγους, το 2014. Σε αυτό το σχήμα χωράνε όλοι όσοι έχουν πραγματική αγάπη για τον τόπο και φυσικά δεν πρόκειται να δουλέψω με αποκλεισμούς και διωγμούς.

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν καταφέρετε και συνδέσετε την e-πραγματικότητα με την ζωή και τα προβλήματα των δημοτών θα κερδίσετε το στοίχημα της επανεκλογής και της κοινής αποδοχής. Αλλιώς…τρέξτε προς το Κοινοβούλιο όσο είναι καιρός!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης