Δημόσιος και ιδιωτικός λόγος: Το επεισόδιο ΠΑΣΟΚ – ΑΝ.ΕΛΛ στα Τρίκαλα Reviewed by Momizat on . Τα όρια δημόσιου και ιδιωτικού στην Ελλάδα, με αφορμή και αιτία το διαδίκτυο και δη το facebook και το twitter είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα. 1. Είναι δημόσιες ο Τα όρια δημόσιου και ιδιωτικού στην Ελλάδα, με αφορμή και αιτία το διαδίκτυο και δη το facebook και το twitter είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα. 1. Είναι δημόσιες ο Rating: 0

Δημόσιος και ιδιωτικός λόγος: Το επεισόδιο ΠΑΣΟΚ – ΑΝ.ΕΛΛ στα Τρίκαλα

Δημόσιος και ιδιωτικός λόγος: Το επεισόδιο ΠΑΣΟΚ – ΑΝ.ΕΛΛ στα Τρίκαλα

Τα όρια δημόσιου και ιδιωτικού στην Ελλάδα, με αφορμή και αιτία το διαδίκτυο και δη το facebook και το twitter είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα.
1. Είναι δημόσιες οι αναρτήσεις, με την έννοια ότι αποτελούν δημόσιο λόγο; Ή είναι ιδιωτικές, αφού από πριν έχει επιλεγεί, ειδικά στο facebook, ο κύκλος των ανθρώπων που θα βλέπει αυτές τις αναρτήσεις;

Από την άλλη: εφ’ όσον ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν το μήνυμα της σκέψης του γράφοντος, είναι πάνω από ένας, προφανώς πρόκειται για μη ιδιωτικό, με την έννοια ότι κοινωνοί γίνονται πάρα πολλοί.

2. Και πιο πέρα. Εχει αξία η διαφοροποίηση «δημόσιος – ιδιωτικός»; Διότι, εφ’ όσον δεν πρόκειται για τυπική και γνωστή μέχρι τώρα διαδικασία εκφώνησης λόγους (ομιλία π.χ.), μήπως θα πρέπει να διαφοροποιηθεί και η έννοια των λέξεων δημόσιος και ιδιωτικός;

3. Αν είναι δημόσιος ο λόγος στο facebook δεν θα έπρεπε να ισχύουν οι νόμοι περί δημόσιου λόγου και να παρεμβαίνει ΠΑΝΤΑ ο εισαγγελέας, για τα γνωστά αδικήματα, (δημόσια αιδώς, προσβολή συμβόλων, λεκτική σεξουαλική παρενόχληση – καλά, αυτό, μόνο στην Αμερική – κ.λπ.; Μέχρι τώρα, εισαγγελικές παρεμβάσεις έχουν γίνει μόνο για πολύ συγκεκριμένες αναρτήσεις). Αν δεν είναι δημόσιος, αλλά ούτε ιδιωτικός, γιατί έχουν παρέμβει οι εισαγγελικές αρχές;

4. Η ύπαρξη κωδικών και η συνειδητή επιλογή ενός μέλους των social media ως «φίλο», δεν αναιρεί το επιχείρημα περί δημόσιου λόγου;

5. Γιατί οι πολιτικοί κατά βάση, αλλά και διάφοροι καλλιτέχνες ή wannabe διάσημοι, αναρτούν οτιδήποτε σχετικό ή άσχετο με το οτιδήποτε, ελπίζοντας να προκαλέσουν, να γίνουν γνωστοί, να εκφραστούν; Γιατί φτάσαμε στο σημείο, να γίνονται κανονικές ενημερώσεις μέσω των social media; Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό (με την έννοια της συμμετοχής); Γνωρίζουμε τη δύναμή τους, ή απλώς τη χρησιμοποιούμε μέχρις ότου αυτή μας καταστρέψει, ακριβώς σαν τα παιδιά του Κρόνου;

6. Αν το νομικό πλαίσιο δεν καλύπτει τα θέματα ιδιωτικότητας και δημόσιου λόγου στα social media, δεν θα έπρεπε να υπάρξει σαφέστερη και πιο συγκεκριμένη νομοθεσία;

Όλα τα παραπάνω ήταν πρότερες σκέψεις, που πήραν αυτή τη μορφή, με αφορμή το επεισόδιο στα Τρίκαλα, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στους ΑΝ.ΕΛΛ του νομού μας.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Τρικάλων των ΑΝ.ΕΛΛ κ. Χρόνης Αγορίτσας σχολίασε προ ημερών αρνητικά και επικριτικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δηλώσεις του αναφορικά με την τρόικα.

Χθες, η ΝΕ Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ εξεμάνη. Εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

 

pasok-1ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Τρίκαλα, 31 Οκτωβρίου 2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του Γραμματέα της ΝΕ των ΑΝΕΛ

Τρικάλων, με τις οποίες υβρίζει με αισχρό τρόπο τον Πρόεδρο της Ελληνικής

Δημοκρατίας.

Οι επιθέσεις αυτές, και μάλιστα κατά του ύψιστου πολιτειακού θεσμού, έχουν

σαφή στόχο να πληγεί η Δημοκρατία και να οδηγηθεί η Χώρα σε πολιτική

αποσταθεροποίηση.

Ειδικά μέσα σε κλίμα πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας, όπως αυτό που

βιώνει η Χώρα μας.

Το κόμμα των ανεξάρτητων Ελλήνων συμπεριφέρεται σα συνήγορος της Χ.Α. και

γνήσιος εκπρόσωπος του λόμπι της δραχμής, και προβαίνει σε αντιδημοκρατικές

δηλώσεις, χωρίς ίχνος πολιτικής σύνεσης .

Δε μπορούμε βέβαια να έχουμε μεγάλες προσδοκίες και ελπίδες για

δημοκρατική  πολιτική συνείδηση, όταν ο αρχηγός του κόμματός τους σε

πρόσφατη συνέντευξη χαρακτήρισε μέσα από παραλογικούς και μικροπολιτικούς

συλλογισμούς το ΠΑΣΟΚ σαν ”εγκληματική οργάνωση”.

Οφείλουμε όλοι μας να θωρακίσουμε το Δημοκρατικό πολίτευμα από ανάλογες

συμπεριφορές έλλειψης ήθους και απύθμενης ανοησίας.

Ν.Ε. ΠΑ. ΣΟ. Κ.  Τρικάλων

 

Ακολούθησε αργότερα, σκληρή απάντηση από τη Συντονιστική Επιτροπή των ΑΝ.ΕΛΛ. Τρικάλων. Σε αυτή αναφέρονται τα εξής:

anelΜιλάνε όλοι, μιλάνε και οι… Πασόκοι!

Καταρχάς επιστρέφουμε στην Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ τους χαρακτηρισμούς εναντίον του Προέδρου μας Χρόνη Αγορίτσα. Είναι οι ίδιοι απύθμενα ανόητοι και θρασείς που τόσο καιρό δεν έχουν βγάλει ούτε κιχ για την κοινωνική γενοκτονία του λαού μας αλλά αντιθέτως συμμετέχουν σε ένα κόμμα ηθικά και πολιτικά υπόλογο για το ξεπούλημα της πατρίδας και την διάλυση του κοινωνικού ιστού.
Το ΠΑΣΟΚ είναι μια εγκληματική συμμορία που είχε και έχει κατά καιρούς στους κόλπους του φυγόδικους ή υπόδικους (Κοσκωτάς, Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης, Τσουκάτος και λοιπά “λουλούδια”),είναι ηθικός αυτουργός των χιλιάδων αυτοκτονιών και λουκέτων, είναι αυτό που με το “λεφτά υπάρχουν” ξεγέλασε απατεωνίστικα τον ελληνικό λαό για να μας βάλει μετά στην οδυνηρή περιπέτεια του μνημονίου ξεπουλώντας την Ελλάδα.
Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα θα πούμε. Σεβόμαστε απόλυτα τον θεσμό. Δεν θα μας εμποδίσει όμως αυτό να κάνουμε αυστηρή κριτική σε ανθρώπους ή ανθρωπάκια που κρυπτόμενοι πίσω από αξιώματα και τίτλους συμμετέχουν είτε με την ύποπτα σιωπηρή στάση τους ή με την υπογραφή τους στην παράδοση της εθνικής κυριαρχίας και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Και ως γνωστόν ο Κάρολος Παπούλιας έχει δώσει τα χειρότερα δείγματα γραφής αβαντάροντας τις έως τώρα κυβερνητικές ανθελληνικές και αντιλαϊκές πολιτικές διασύροντας τον ιερό θεσμό που εκπροσωπεί.
Ας μας πει ο κύριος Παπούλιας πόσους συμβούλους απασχολεί, ποιες είναι οι ιδιότητες τους και πόσες είναι οι οικονομικές απολαβές τους την ώρα που ο λαός δυστυχεί και είναι στο χείλος της απόγνωσης.
Για την αναφορά στην Χρυσή Αυγή τι να σχολιάσουμε; Ανήκει στην γνωστή συκοφαντική ρητορική του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κινδυνολογήσει και να αποπροσανατολίσει την στιγμή που συγκυβερνά με την – σύμφωνα με την δική του συνθηματολογία – επάρατη Δεξιά, μια εκτρωματική φασιστική Κυβέρνηση πλήρως υποταγμένη στα ξένα και ντόπια μεγάλα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ στηρίζουμε τον Χρόνη Αγορίτσα όπως και κάθε μέλος μας που υφίσταται τον φραστικό τραμπουκισμό του δοσιλογικού και επικίνδυνου κόμματος ΠΑΣΟΚ,τα στελέχη του οποίου προτιμότερο θα ήταν να ασχοληθούν είτε με τον πολύπαθο λαό είτε με τα του οίκου τους αντί να βγάζουν ανακοινώσεις για ήσσονος σημασίας θέματα.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

Προφανώς το θέμα θα έχει συνέχεια, καθώς κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει φτάσει στα κεντρικά των κομμάτων, ενώ ήδη έχει αναδημοσιευθεί σε διάφορες ιστοσελίδες, ειδησεογραφικού και μη χαρακτήρα, «κανονικές» ή «απλές» (με την έννοια ότι ζουν αναπαράγοντας ειδήσεις άλλων).

 

Θυμίζουμε, όμως, μερικά στοιχεία απαραίτητα για την απόκτηση πλήρους εικόνας:

  1. Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, προσπαθώντας να αιτιολογήσει την πρόσκληση που απηύθυνε και στη Χρυσή Αυγή για την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο, ανέφερε στις 27 Οκτωβρίου στο Μέγκα ότι «Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης, μακριά από έμενα αυτό, θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ως εκ τούτου δεν το καλώ!» (Περισσότερα για το όλο περιστατικό και την ανάκληση της δήλωσης, μετά από το «τράβηγμα του αφτιού» του κ. Τζιτζικώστα από τη ΝΔ, εδώ).
  2. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ κ. Π. Καμμένος, μία ημέρα μετά, μιλώντας στην εκπομπή «Στον ενικό», στον Νίκο Χατζηνικολάου (ΣΤΑΡ), δήλωσε περίπου τα ίδια: “Δεν διαφωνώ πως το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση. Δεν είναι μόνο ο Τσοxατζόπουλος, είναι ο κ. Τσουκάτος, ο κ. Μαντέλης, ο κ. Παπαντωνίου που εμπλέκονται σε όλες αυτές τις απάτες. Γιατί τους καλύπτανε; Ο κ. Βενιζέλος, σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έλεγε στην εξεταστική για τα TORM1 ότι οι αριθμοί λογαριασμού που έπαιρνε τις μίζες ο Τσοχατζόπουλος είναι τηλεφωνικοί αριθμοί. Ο Βενιζέλος υπέγραψε το νόμο για τα υποβρύχια. Και μετά έφερε άλλη τροπολογία που απαλλάσσει τους Γερμανούς σε έρευνα του ΣΔΟΕ”, είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Αναφερόμενος στη πρόσκληση της Χρυσής Αυγής από τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την παρέλαση της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι θα έκανε και αυτός το ίδιο: ‘Θεσμικά λειτούργησε σωστά. Είχε την υποχρέωση να τους καλέσει και το έκανε”. (από εδώ)
  3. Η Χρυσή Αυγή έχει χάσει δημοσκοπικώς αρκετές μονάδες
  4. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί, μετά και τη νέα συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου, να εμφανιστεί ως δύναμη ευθύνης.
  5. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας είναι σπλάχνο εκ των σπλάχνων του ΠΑΣΟΚ, στενότατος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, επί σειρά ετών εκφραστής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.
  6. Η αναφορά στην ανακοίνωση των ΑΝΕΛΛ για τους συμβούλους του Προέδρου, ίσως έχει σχέση με το ότι ένας εκ των συμβούλων του είναι (ήταν; παραμένει;) ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Ζιάγκας, αδελφός του Μιχάλη Ζιάγκα, «εξ απορρήτων» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Θανάσης Μιχαλάκης

ΥΓ:
Απορία πρώτη: Η προσωπική επίθεση από οποιονδήποτε σε οποιονδήποτε, μπορεί να προωθεί και τη λογική της προσωπικής ευθύνης, ως στοιχείο εξομοίωσης εφαρμοσθεισών πολιτικών με πρόσωπα;

Απορία δεύτερη: Οσοι πάτησαν like στις αναρτήσεις του κ Αγορίτσα, είναι «συνυπεύθυνοι»;

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας