Δημ. Παπαθανασίου: Ο Δήμος Τρικκαίων Αριστερά Reviewed by Momizat on . Η εισήγηση του υποψηφίου Δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαθανασίου, στη συνέλευση των μελών της παράταξης "Φυσάει Κόντρα"   ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΙΚΗ Ο Δ Η εισήγηση του υποψηφίου Δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαθανασίου, στη συνέλευση των μελών της παράταξης "Φυσάει Κόντρα"   ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΙΚΗ Ο Δ Rating: 0

Δημ. Παπαθανασίου: Ο Δήμος Τρικκαίων Αριστερά

Δημ. Παπαθανασίου: Ο Δήμος Τρικκαίων Αριστερά

Η εισήγηση του υποψηφίου Δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαθανασίου, στη συνέλευση των μελών της παράταξης “Φυσάει Κόντρα”

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

 

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες  και  σύντροφοι

Στις εκλογές που είναι μπροστά μας δοκιμάζονται οι αντοχές της κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα  δοκιμάζεται και η αξιοπιστία και το ηθικό πλεονέκτημα του αντινεοφιλελεύθερου μπλοκ των δυνάμεων της ανατροπής .

Η αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα και στα τέσσερα σχεδόν χρόνια της μνημονιακής πολιτικής, αποσαρθρώνονται βασικές της δομές , ευνουχίζεται θεσμικά και οικονομικά.

Ο «Καλλικράτης» αυτό ακριβώς το πείραμα ήρθε να υλοποιήσει στην αυτοδιοίκηση, να την χρησιμοποιήσει ως ιμάντα μεταφοράς των αντιλαϊκών εκείνων πολιτικών που παράγονται στο εργαστήριο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Και μέχρι τώρα το πετυχαίνει με την ανοχή ή ακόμα και τη συνενοχή της πλειονότητας των  εκλεγμένων από το 2010 δημοτικών αρχών , μεταξύ των οποίων φυσικά και αυτή  του Χρήστου Λάππα.

Και το πέτυχε αυτό ο «Καλλικράτης», συμπληρώνοντας τον “Καποδίστρια”, ενισχύοντας την έννοια της πολιτικής αλλοτρίωσης και σε τοπικό επίπεδο, την απομάκρυνση δηλαδή των πολιτών από την τοπική εξουσία, δημιουργώντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δομές και μετατρέποντας την αυτοδιοίκηση από ζωντανό θεσμό και οργανισμό που προσπαθούσε σε πολλές περιπτώσεις να συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στην «κλινικά νεκρή» κατάσταση στην οποία έχει υποπέσει σήμερα .

Η ασκούμενη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που οδήγησε όλα αυτά τα χρόνια την Τ.Α. στην πρωτόγνωρη χρηματοδοτική της ασφυξία, συνδυάζεται με μια λαίλαπα άμεσων και έμμεσων, επαπειλούμενων αλλά και υλοποιούμενων, ιδιωτικοποιήσεων, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή των δήμων αφ` ενός σε εργολάβους διακίνησης του δημόσιου πλούτου και των υποδομών της χώρας και αφ` ετέρου σε επιχειρηματίες που αγωνιούν για την ευόδωση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου με σαφείς ταξικές αναφορές.

Η αναγκαιότητα λοιπόν, αυτή η ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία που ξεκινάμε πιο αποφασιστικά από σήμερα με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας, να οικοδομούμε και στα Τρίκαλα μέσα από τη δημοτική μας παράταξη, για να αντικρούσουμε αποτελεσματικά αυτόν τον κίνδυνο, περνά πρωταρχικά μέσα από την εντατικοποίηση του αγώνα μας για την επιβίωση της ίδιας της αυτοδιοίκησης .

Δεν  παρεμβαίνουμε, δεν αγωνιζόμαστε , δεν παλεύουμε,  ούτε για να διαχειριστούμε την κρίση όπως έπραξε ο απερχόμενος δήμαρχος Χρήστος Λάππας, που όχι μόνο εναρμονίσθηκε πλήρως με την  εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών, ως γνήσιος θαυμαστής της πολιτικής ατζέντας της τρόϊκα και των δανειστών της χώρας,  τοποθετώντας ασύστολα την προσωπική του αυτοδιοικητική  διαδρομή στο κυβερνητικό στρατόπεδο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών,

αλλά ούτε και για να προσπαθήσουμε να εξωραΐσουμε τη βάρβαρη αυτή πολιτική, ως μία απόπειρα παρέμβασης και επιδιόρθωσης στις μικροδομές του πολιτικού και αυτοδιοικητικού συστήματος, μίας απόπειρας που θα στερείται όμως συγκεκριμένης πολιτικά απεύθυνσης χωρίς καμία αναφορά στις υπαρκτές τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, μιας απόπειρας  κατάθεσης πρωσοποκεντρικών υποψηφιοτήτων, όπως αυτή του Δημήτρη Παπαστεργίου που προσπαθεί να αποκρύψει από το φως των επικοινωνιακών προβολέων που τον περιβάλλουν, την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα που τον συνοδεύουν στις επιλογές του.

Εμείς στο «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» αγωνισθήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πλήρη ανατροπή της πολιτικής που παράγει τα  νεοφιλελεύθερα και μνημονιακά αδιέξοδα  στην Τ.Α.,

μέσα από την οικοδόμηση ενός ευρύτερου πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ,

και κυρίως μέσα από την εμπλοκή και την κινητοποίησή αυτής της κοινωνικής πλειοψηφίας , μακριά όμως από τις λογικές της ανάθεσης .

Αγωνισθήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης, γιατί πρώτα από όλα αγωνιζόμαστε για την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε τα Μνημόνια και τον «Καλλικράτη».

Και αγωνιζόμαστε όχι μόνο απέναντι στις μνημονιακές κυβερνήσεις που ποδοπατούν τέσσερα χρόνια τώρα τους πολίτες , αλλά και απέναντι σε αυτούς που με τον μανδύα των δήθεν «ανεξάρτητων» και των δήθεν «αυτόνομων» αυτοδιοικητικών δυνάμεων, μανδύα που μόλις πρόσφατα  ανακάλυψαν, συνέβαλλαν δεκαετίες τώρα στο να φθάσει η χώρα και ο λαός μας στα τραγικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα , αλλά και που στη συνέχεια συνέβαλλαν και διευκόλυναν ώστε να περάσουν αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές της ισοπέδωσης της κοινωνίας, προφανώς ως αντιστάθμισμα στα δική τους  αποτυχημένη πολιτική.

Δήμαρχοι και επίδοξοι διάδοχοι της πολιτικής τους, παριστάνουν σήμερα τους ανεξάρτητους και αντιμνημονιακούς .

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών.

Είναι ακριβώς αυτοί που χρόνια τώρα, ως εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ συνέβαλλαν στη διόγκωση της φούσκας της «ανάπτυξης και της ισχυρής Ελλάδας» , αλλά που μετά υλοποίησαν όλες τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές κατευθύνσεις και επιταγές ,

Είναι ακριβώς αυτοί  που  δεν αντιστάθηκαν στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, αλλά αντίθετα τις κατέστησαν καθεστώς στην Τ.Α.

Αυτοί που υποστήριξαν θερμά τον “Καλλικράτη” και ανέχθηκαν τον ευνουχισμό της αυτοδιοίκησης.

Αυτοί που ανέχθηκαν τη δραματική περικοπή των οικονομικών πόρων της αυτοδιοίκησης, που αποδέχθηκαν το Παρατηρητήριο και την κατάργηση της σχετικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης,

Αυτοί που άφησαν στο έλεος της διαθεσιμότητας και των απολύσεων χιλιάδες εργαζόμενους, χωρίς να θέσουν καμία κόκκινη γραμμή , αλλά τουναντίον «έστρωσαν κόκκινα χαλιά» για να περάσουν οι κάθε λογής μερκελιστές.

Αυτοί που μετέτρεψαν την Αυτοδιοίκηση σε ιμάντα μεταβίβασης των εθνικών και υπερεθνικών αντιλαϊκών πολιτικών, όπως για παράδειγμα η ελληνογερμανική συνεργασία ,

Αυτοί που εμπνεύσθηκαν το ξεπούλημα της δημόσιας και της δημοτικής περιουσίας, αυτοί που μετείχαν στις ελληνογερμανικές συνελεύσεις και προωθούν τα σεμινάρια για τους σύγχρονους «γκασταρμπάιτερ»

Αυτοί που τελικά, ανέχθηκαν ή ακόμα και συναίνεσαν, στο να οδηγηθεί η αυτοδιοίκηση ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αυτοί που προβάλλουν μεν τον τίτλο του καλού διαχειριστή της μιζέριας ,  αφήνοντας όμως στο έλεος του θεού τις κοινωνικές δομές και τις υπηρεσίες, τους παιδικούς σταθμούς , την πρόνοια , τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, επιβαρύνοντας τους δημότες με πρόσθετους φόρους , αλλά και

Αυτοί που προωθούν το δήθεν «εξορθολογισμό» των ανελαστικών δαπανών μέσα από τις απολύσεις των εργαζομένων του Δήμου, (των  δημοτικών αστυνομικών και των  σχολικών φυλάκων μέχρι σήμερα, τους εργάτες καθαριότητας ή ακόμα και τους μηχανικούς της πολεοδομίας αύριο).

Πόσες φορές λοιπόν θα βλέπουμε στα Τρίκαλα ξανά και ξανά  το ίδιο έργο ;

Πόσεις φορές θα επιτρέψουμε ένα συγκεκριμένο διαπλεκόμενο τοπικό σύστημα εξουσίας, που έχει σαφείς και καθορισμένες αναφορές αφ` ενός στο νεοφιλελευθερισμό και την παραδομένη σοσιαλδημοκρατία  και αφ` ετέρου σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, στην μεγαλοαστική τάξη  της πόλης και στους τοπικούς «βαρώνους» νομής και διαχείρισης της  εξουσίας , να συνεχίζει να καθορίζει τις προοπτικές του Δήμου ;

Αρκετά μέχρι εδώ.

Πρέπει επιτέλους αυτή τη φορά στην εκλογική μάχη να παίξει ουσιαστικό ρόλο η μαχητική και διεκδικητική αυτοοργάνωση των πολιτών, η κινηματική και η συλλογική τους δράση , όχι μόνο με στόχο την απόκρουση και την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που προανέφερα, αλλά και ως ο βασικός μοχλός αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής,  με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους .

Από την πλευρά μας ,σήμερα σαν δημοτική παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς και αύριο σαν η αριστερή δημοτική αρχή μέσα από τα  κινήματα και τη συγκρότηση των μετώπων αντίστασης, αλλά και με την επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων και επεξεργασιών για το μέλλον του δήμου και της αυτοδιοίκησης, θα βρεθούμε δίπλα

σε αυτούς που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους,

σε αυτούς που είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού,

δίπλα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες,  σε αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους  στους πλειστηριασμούς,

σε αυτούς που η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον καθημερινή απειλή ,

θα σταθούμε δίπλα όχι για να τους «χτυπήσουμε την πλάτη» , αλλά για να  συμβάλλουμε διαρκώς με μέτρα οικονομικής και  κοινωνικής ανακούφισης τους .

Για αυτή την αυτοδιοίκηση παλεύουμε , γιατί το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών είναι κρίσιμο και εξαιρετικά επίκαιρο:

Η Αυτοδιοίκηση ή θα λειτουργήσει ως ένας πυλώνας λαϊκής εξουσίας ανατροπής και αγωνιστικής συμμετοχής των πολιτών, ώστε να μην μείνει κανένας μόνος του στην κρίση ή θα παραμείνει ένας γραφειοκρατικός, αποστεωμένος θεσμός παραγωγής παραγόντων και παραγοντίσκων , προθύμων να υπηρετήσουν τις κεντρικές πολιτικές που θα τους υπαγορευτούν.

 

Σε αυτό λοιπόν το κρίσιμο σταυροδρόμι βρισκόμαστε σήμερα και  από αύριο ξεκινάμε να βαδίζουμε στο δρόμο του προεκλογικού μας αγώνα, ώστε με όρους νίκης και με διάθεση ανατροπής να διεκδικήσουμε τη δημοτική αρχή στα Τρίκαλα, ώστε στις 25 Μάη ο Δήμος να ανήκει στην Αριστερά και στους πολίτες,

στην αριστερά που ξέρει να μάχεται αλλά ξέρει και να σχεδιάζει για να αλλάξει την κοινωνία,

που  γνωρίζει πως να κινητοποιεί τους πολίτες και να δημιουργεί κοινωνική όσμωση, αλλά και που γνωρίζει να ανατρέπει τους πολιτικούς συσχετισμούς , ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία.

Αυτά ακριβώς τα προτάγματα που προασπιζόμαστε στη δημοτική μας παράταξη στο «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» από το 2010, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, με τα μικρά εκλογικά ποσοστά στην αρχή , αλλά και με τον αέρα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας «στα πανιά μας»,  τα αναδεικνύουμε πιστεύω προχωρώντας σε ένα κατά την άποψή μου σημαντικό εμπλουτισμό του ονόματός μας , που είναι συνάμα και η ταυτότητά μας :

«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

λοιπόν από εδώ και στο εξής προτείνω να αποφασίσει η σημερινή μας συνέλευσή να είναι το όνομα της δημοτικής μας παράταξης από εδώ και στο εξής ,

για να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο ότι , όχι μόνο αγωνιζόμαστε σε μια αξιοπρεπή μάχη κόντρα στο ισχυρό σύστημα της τοπικής εξουσίας , αλλά και ότι επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας, να το ανατρέψουμε επιτέλους,  να φθάσουμε δηλαδή στην πολιτική ανατροπή των προσώπων αλλά κυρίως των πρακτικών που για τόσα χρόνια οδήγησαν όχι μόνο τα Τρίκαλα αλλά και τη χώρα μας στα  τεράστια αδιέξοδα, σε παθογένειες και καθυστερήσεις, σε οικονομικά και θεσμικά ελλείμματα, στην εξυπηρέτηση μεγάλων και μικρών οικονομικών συμφερόντων, στη διαχείριση του  διαπλεκόμενου τοπικού συστήματος εξουσίας,

που σε  τελική ανάλυση οδήγησαν την Τ.Α. αλλά και την πόλη στην τραγική εικόνα που όλοι βιώνουμε σήμερα .

Φίλες και φίλοι

Η λύση και η διέξοδος απέναντι στην μετατροπή της αυτοδιοίκησης σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία διαχείρισης της εξαθλίωσης της κοινωνίας, θα είναι από αύριο οι ενωτικοί πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες που θα δώσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα μέσα από το  «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ», πιο ενωμένοι,  πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι από ποτέ, ώστε να οικοδομήσουμε την ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία για να περάσει ο Δήμος στα χέρια της αριστεράς , όχι για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών στόχων και σχεδιασμών, αλλά για να συνεχίσουμε από καλύτερες θέσεις να προτείνουμε, να κινητοποιούμε και να αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την κοινωνία .

Από αυτόν τον πραγματικά σπουδαίο αγώνα , ας μην λείψει κανείς.

 

Σχόλια (2)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή