Δημ. Παπαθανασίου: Πέντε πολιτικοί όροι για τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές Reviewed by Momizat on . ΤΟ «ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 θα αποτελέσουν κορυφαία πολιτική μάχη, είτε έχουν προηγηθεί οι ΤΟ «ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 θα αποτελέσουν κορυφαία πολιτική μάχη, είτε έχουν προηγηθεί οι Rating: 0

Δημ. Παπαθανασίου: Πέντε πολιτικοί όροι για τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές

Δημ. Παπαθανασίου: Πέντε πολιτικοί όροι για τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές

ΤΟ «ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 θα αποτελέσουν κορυφαία πολιτική μάχη, είτε έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές, όπως επιδιώκουμε στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι.

Με την έννοια αυτή και αφού για την ριζοσπαστική αριστερά η αυτοδιοίκηση θέλουμε να είναι πολύτιμος πυλώνας στην άσκηση της κοινωνικής και οικονομικής μας πολιτικής, η προετοιμασία μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εντάσσεται αντικειμενικά στον κεντρικό πολιτικό στόχο που θέτουμε, την ανατροπή δηλαδή της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης και την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης από την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αυτή την κρίσιμη εκλογική μάχη που θα δώσουμε θα την δώσουμε για να την κερδίσουμε, όχι μόνο για να καταγράψουμε απλά μια πολιτική νίκη υπέρ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως θα πρέπει να την κερδίσουμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας που πλήττεται, προς όφελος των αδύναμων που οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζουν να εξαθλιώνουν.

Με τι όρους λοιπόν θα δώσουμε την μάχη των δημοτικών εκλογών στα Τρίκαλα ;

1) Θα πρέπει και στα Τρίκαλα να αναδείξουμε ότι ο “Καλλικράτης” απέτυχε σε όλα τα επίπεδα, αφού απομάκρυνε τους πολίτες από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τους αποθάρρυνε από τη δυνατότητα συμμετοχής και ελέγχου στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αποδυνάμωσε τη δυνατότητα της παρέμβασης τους στις τοπικές εξελίξεις, όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει το 2010 και είχαμε καταλήξει ότι ο «Καλλικράτης» ευνοούσε το πολιτικό σχέδιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων και του διαπλεκόμενου τοπικού πολιτικού συστήματος .

2) Θα πρέπει και στα Τρίκαλα ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει τι εννοεί όταν λέει πως μπορεί να ανατρέψει μια υπάρχουσα κατάσταση διάλυσης στο Δήμο Τρικκαίων και μαζί με την κοινωνία να ανοίξουν τον δρόμο της ανατροπής, μακριά από κάθε λογική που ως τώρα υλοποιούσε το πολιτικό προσωπικό του τοπικού συστήματος εξουσίας, βάζοντας μπροστά αγωνιστές υποψηφίους, οι οποίοι, συστρατευόμενοι σε ένα δημοτικό σχήμα που έχουμε ήδη δημιουργήσει και που θα δεσμεύεται και θα μπορεί να διασφαλίσει, όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα άλλωστε, ότι δεν θα υποκύψει στις μνημονιακές επιταγές.

Ώστε αυτό το δημοτικό σχήμα με άλλα λόγια να διασφαλίσει τους απαραίτητους όρους και από ισχυρότερες θέσεις να διασφαλίσει π.χ. ότι δεν θα προχωρήσουν οι απολύσεις, η λεηλασία της περιουσίας των δήμων, πως δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό και τα κοινά αγαθά και δεν θα δοθεί σε εργολάβους η διαχείριση των απορριμμάτων.

Για να διασφαλίσουμε ότι θα δώσει τη μάχη και θα προωθήσει στην κοινωνία προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες για τη στήριξη των κοινωνικών δομών στη πρόνοια, της δημόσιας υγείας, του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, των δομών της κοινωνικής αλληλεγγύης, δημιουργώντας πραγματικά και όχι επίπλαστα κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία, ξενώνες για τους άστεγους, στέκια πολιτισμού για τη νεολαία, δημοτικούς χώρους και δράσεις που θα λειτουργούν όχι ως «ξωτικά» αλλά ως κύτταρα δημιουργίας και αντίστασης στην κατάρρευση που προετοιμάζουν οι ταξικοί μας αντίπαλοί και οι σύμμαχοί τους, ώστε αναπτύσσοντας ένα τέτοιο πλέγμα κοινωνικής προστασίας από την μια να διασφαλίζει τη συμμετοχή του πολίτη και από την άλλη να μην επιτρέπει την ανάπτυξη φασιστικών και ρατσιστικών πρακτικών και φαινομένων.

3) Θα πρέπει και στα Τρίκαλα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί πιο πλούσια και ζωντανή η λειτουργία του δημοτικού μας σχήματος, ώστε λειτουργώντας με εσωτερική δημοκρατία να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και τη συμφωνία στα πρόσωπα που θα μπουν μπροστά μόλις «μισό βήμα» από τους υπόλοιπους, πρόσωπα που να εμπνέουν, με την αντίληψη που διαθέτουμε για την πολιτική, για τη συμμετοχή, για την άμεση δημοκρατία.

4) Θα πρέπει και στα Τρίκαλα να προωθήσουμε και να εμβαθύνουμε περισσότερο σε ιδέες, πρακτικές και θεωρητικές επεξεργασίες που από το 2010 συζητάμε και προπαγανδίζουμε δίνοντας καθοριστική προτεραιότητα στον εμπλουτισμό της λειτουργίας του δημοτικού μας σχήματος, που δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του ιμάντα μεταβίβασης κάποιας κομματικής γραμμής, αλλά μπορεί να είναι το πρωτοπόρο τμήμα μας σε αυτή τη μάχη, ενεργώντας πάντα μέσα στο κοινά συμφωνημένο σχέδιο που έχουμε ως κόμμα συνομολογήσει.

5) Θα πρέπει τέλος και στα Τρίκαλα να επενδύσουμε στην προοπτική της νίκης μας σε αυτή την μάχη και της ανατροπής του αποσαρθρωμένου τοπικού πολιτικού συστήματος.

Σε αυτόν τον στρατηγικό μας στόχο σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι συμμαχίες που μπορούμε να οικοδομήσουμε και σε τοπικό επίπεδο, αρκεί το πλαίσιο και το πρόγραμμα αυτής της οικοδόμησης να είναι στην κατεύθυνση που και η απόφαση της Κ.Ε. του κόμματος προσδιόρισε με σαφή και ξεκάθαρα αντιμνημονιακά, αντιφασιστικά, αντινεοφιλελεύθερα, οικολογικά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και αρκεί να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις ή μεμονωμένες προσωπικότητες που συμφωνούν σε αυτό το πλαίσιο και τα χαρακτηριστικά του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι καμία μνημονιακή ή καθεστωτική πολιτική δύναμη ή πρόσωπο δεν θα αποδεχθεί αυτή την κατεύθυνση.

Η αυτοδιοίκηση είναι υπόθεση πρωταρχικά των τοπικών κοινωνιών, αυτές αποφασίζουν «με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν». Θα πρέπει συνεπώς να απομονώσουμε φαινόμενα χάραξης προσωπικών στρατηγικών, που αναδύουν έντονα παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά .

Ο αγώνας για ένα νέο αυτοδιοικητικό χάρτη απαιτεί πάνω από όλα τον συλλογικό αγώνα, ξεκινά από τους ίδιους τους απλούς πολίτες που στοιχήθηκαν μαζί μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα, περνά από τα κινήματα της πόλης και τις αυτοδιοικητικές συλλογικότητες που ήδη εδώ και σχεδόν τρία και πλέον χρόνια δίνουν αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών αλλά και ενάντια στις πολιτικές του σχεδίου «Καλλικράτης», διαχέεται στα δίκτυα της κοινωνικής αλληλεγγύης, του αντιρατσιστικού αγώνα, των αντιφασιστικών ομάδων, των συλλογικοτήτων που συμβάλλουν στην υπεράσπιση των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων ενάντια στην πολιτική της άγριας λιτότητας, αλλά και στον κοινωνικό αποκλεισμό που η συγκυβέρνηση έχει επιβάλλει.

Το ενδιαφέρον μας με άλλα λόγια θα πρέπει να επικεντρωθεί στις συλλογικές μας προσπάθειες, στις οποίες θα πρέπει να ενταχθεί το σύνολο του στελεχιακού μας δυναμικού και του κομματικού μας μηχανισμού, όχι μέσα από την αντίληψη της «ανάθεσης», αλλά μέσα από τη διαθεσιμότητα της «επιστράτευσης», ώστε να δώσουμε το μήνυμα της ενότητας και της πανστρατιάς.

Το αυτοδιοικητικό σχήμα που ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πολιτικά, σε δύσκολους καιρούς και πριν την εκλογική του εκτίναξη, στο Δήμο Τρικκαίων, δηλαδή το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» κατάφερε μέχρι σήμερα να διατρέξει μία σημαντική διαδρομή ως προϊόν της γνήσιας πρωτοβουλίας αυτοοργάνωσης ενεργών πολιτών που όχι μόνο ενδιαφέρονται αλλά και διαθέτουν τις δυνάμεις τους για να μετασχηματίσουν τη μέχρι σήμερα διαμορφωμένη αυτοδιοικητική πραγματικότητα, για να φθάσουμε πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός μας για μια δημοκρατική, αξιόπιστη και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση, μέσα από τη συμβολή μας στην ανάπτυξη των κινημάτων των πολιτών συνδυασμένη με την όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη παρουσία μας και συνεισφορά μας στα θεσμικά όργανα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα πιστεύω ότι όχι μόνο θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει πολιτικά και εκλογικά αυτήν την αυτοδιοικητική παράταξη, όχι μόνο θα πρέπει να ενισχύσει και να εμπλουτίσει τη συμβολή του στον προγραμματικό της λόγο, αλλά πρωταρχικά θα πρέπει να επιστρατεύσει κάθε οργανωτική και κομματική δυνατότητα μέσα από την εμπλοκή όσο το δυνατό περισσότερων συντρόφων και φίλων του κόμματος, ώστε να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που για πρώτη φορά επιχείρησε το 2010, να συνεχίσει δηλαδή την πορεία της οικοδόμησης της καταλυτικής του παρουσίας στο χώρο της αυτοδιοίκησης και στα Τρίκαλα.

Αυτό το καθήκον και προτεραιότητα προκύπτει άλλωστε και από την πρόσφατη απόφαση της Κ.Ε. του κόμματος, πάνω στην οποία θα πρέπει να οικοδομήσουμε τους άξονες της πολιτικής μάχης που θα κληθούμε να δώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με βάση λοιπόν αυτές τις συντεταγμένες θα πρέπει να σχεδιάσουμε το «δρομολόγιο» του κόμματος μας ώστε στις επόμενες  αυτοδιοικητικές εκλογές το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» να γίνει ο μοχλός κινητοποίησης εκείνων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της πόλης μας που θα προχωρήσουν στη δημοκρατική ανατροπής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που υλοποιεί στο δήμο μας το συστημικό, φιλοκυβερνητικό και φιλομνημονιακό μπλοκ εξουσίας που έχουν συγκροτήσει και στηρίζουν από κοινού οι παρατάξεις των Λάππα και Ταμήλου , όσο και το διαπλεκόμενο τοπικό σύστημα εξουσίας .

 

Αφήστε το σχόλιο σας