Δημ. Σακελλαρίου: Ναι, τα καταφέραμε Reviewed by Momizat on . Την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Δημήτρης Σακελλαρίου, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλαμ Την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Δημήτρης Σακελλαρίου, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλαμ Rating: 0

Δημ. Σακελλαρίου: Ναι, τα καταφέραμε

Δημ. Σακελλαρίου: Ναι, τα καταφέραμε

Την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Δημήτρης Σακελλαρίου, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας. Ο κ. Σακελλαρίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του αναφέροντας:
«Συνδημότες και συνδημότισσες, κύριες και κύριοι θα ήθελα να σας ευχαριστήσω στην πρόσκληση μου μετά από πολύ σκέψη και συζήτηση αποφάσισα να διεκδικήσω και πάλι τον Δήμο ως υποψήφιος δήμαρχος Καλαμπάκας.
Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια νέα συνθήκη. Η υποχρηματοδότηση λόγω οικονομικής κρίσης και λόγω κρίσης του πολιτικού συστήματος έφεραν στην επιφάνεια τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον 2010 η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε κακή κατάσταση.
Η οικονομική κρίση βρήκε την τοπική αυτοδιοίκηση να μην είναι σε θέση να διαδραματίσει το ρόλο που έχει. Με μια φράση η αυτοδιοίκηση αποτελεί θύμα της κρίσης
Ο «Καλλικράτης» συνέπεσε με την δημοσιοοικονομική κρίση. Σε αυτή την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα θέσαμε ως πρώτο στόχο το συμμάζεμα του Δήμου και καταφέραμε να κάνουμε ένα Δήμο που μπορεί να σταθεί στα πόδια του.
Με απόλυτη ευθύνη γνωρίζουμε καλυτέρα από τον καθένα τα προβλήματα που υπάρχουν. Και μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Από σήμερα μέχρι τι εκλογές θα πρέπει όμως όλοι να μας πουν:
Που θα βρουν τους πόρους να τα υλοποιήσουν όσα θα εξαγγείλουν, τι θα έκαναν αυτοί, αν θα ήταν στην θέση μας;
Αν γνωρίζουν τα προβλήματα όλου του Δήμου Καλαμπάκας;
Αν πέρασαν από τα χωριά του Δήμου;
Κάναμε και λάθη, δημιουργήσαμε όμως έναν Δήμο που δεν έχει οφειλές.
Δεν προτάξαμε το βόλεμα και τις πελατειακές σχέσεις για το οποίο κατηγορηθήκαμε.
Όλοι οι πολίτες του Δήμου αντιμετωπίστηκαν με αξιοπρέπεια.
Το μέλλον του Δήμου μας είναι αισιόδοξο για μια κοινωνία που στενάζει.
Ο Δήμος μας έχει ανάγκη από ένα ριζοσπαστικό δημιουργικό πρόγραμμα που θα σας παρουσιάσουμε.
Διαχειριστήκαμε με διαφάνεια την διοίκηση του Δήμου και γι’ αυτό δεν μπορεί να μας προσάψει κανείς τίποτα.
Ο δήμος μας τα επόμενα χρόνια θα είναι ένας τόπος ξεχωριστός.
Ο Δήμος έχει ανάγκη όλους, νέους, έμπειρους πνευματικούς με γνώση και σχέδιο. Ξεκινούμε την δημιουργία του συνδυασμού μας με νέους ανθρώπους, με πολίτες που βάζουν πάνω απ’ όλα τον τόπο μας».

Για τις σχέσεις με τον κ. Μπουτίνα ο κ. Σακελλαρίου είπε πως είναι άριστες και μάλιστα ανταλλάσουν και απόψεις για τον Δήμο όταν υπάρχει η ανάγκη. Είχαν εποικοδομητική συνεργασία, όχι μόνο στην 3ετη θητεία που είναι Δήμαρχος ο ίδιος αλλά στα 20 χρόνια που ασχολείται ο ίδιος με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Για τον τουρισμό είπε πως βρίσκεται διαρκώς σε συζητήσεις με τους φορεί της περιοχή μας ώστε οι προτάσεις τους να βρουν εφαρμογή. Μάλιστα, είπε πως η πρόταση για την πρόσληψη ενός μάνατζερ για τον τουρισμό θα πραγματοποιηθεί .
Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε και δεν σας κρύβω πως έχουν γίνει λάθη σ’ ότι αφορά το κυκλοφοριακό. Δεν πίστευα πως θα χρειαστούν 6-7 μήνες να εφαρμοστεί η μελέτη.
Η σημερινή επέμβαση, πάρα τη διαβούλευση που έγινε και όλα όσα έπρεπε να γίνουν, υπάρχει η αντίδραση την οποία σέβομαι.
Η μελέτη πάει για έγκριση στην Αθήνα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλους πέντε μήνες. Αυτό σημαίνει πως στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα πάρουμε απόφαση για τον δρόμο που δημιουργεί πρόβλημα. Όσους στενοχώρησα δεν το έκανα εσκεμμένα. Τους ζητώ συγγνώμη. Πήγαμε να κάνουμε κάτι καλό για τους πολίτες».
Για τους πρώην συνεργάτες του, που δεν είναι κοντά του στη νέα του προσπάθειά, προσπάθησε να αποφύγει την ερώτηση λέγοντας πως δεν έχει κάποιες ενδείξεις να τελικά κάποιοι έχουν φύγει».

Η ομιλία του κ. Σακελλαρίου

Συνδημότισσες και Συνδημότες, Κυρίες και κύριοι

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου να συζητήσω μαζί σας αλλά και να γνωστοποιήσω ότι μετά από πολύ σκέψη και συζήτηση που έκανα με τους συνεργάτες μου και τους δημότες, αποφάσισα να διεκδικήσω και πάλι την ψήφο σας ως υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Καλαμπάκας.

Εμείς είμαστε απ’ αυτούς που κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια νέα θεσμική και οικονομική πραγματικότητα.

Από τις αρχές του 2010 η Αυτοδιοίκηση λειτουργεί σε ένα νέο και εντελώς πρωτόγνωρο περιβάλλον και βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Εκτίμησή μας είναι ότι η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και την απαξίωση των θεσμών στη συνείδηση του πολίτη, έφεραν στην επιφάνεια τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από το 2010 ο θεσμός βρίσκεται στη δίνη μίας έντονης κρίσης αξιών, αξιοπιστίας και πολιτικού προσανατολισμού, που οφείλεται στην άρνηση της Κεντρικής Διοίκησης να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές για την ενίσχυση του θεσμού.

Η οικονομική κρίση βρήκε την αυτοδιοίκηση, να αποτελεί ένα μεγάλο ασθενή του πολιτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο της, για την αντιμετώπιση σε τοπικό επίπεδο των επιπτώσεων από αυτή τη κρίση. Με μία φράση: «Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τμήμα της κρίσης του συνολικού πολιτικού συστήματος».

Ο «Καλλικράτης», μια από τις πιο σοβαρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη δομή και λειτουργία του κράτους, συνέπεσε με την δημοσιονομική κρίση και δεν συμπεριέλαβε το Κεντρικό Κράτος, που παραμένει γραφειοκρατικό και σπάταλο.

Σ’ αυτή τη πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, θέσαμε ως πρώτο στόχο την ανασυγκρότηση του Δήμου Καλαμπάκας. Την δημιουργία μιας ενιαίας δημοτικής συνείδησης ενός Δήμου που ξεκινάει από τις παρυφές των Τρικάλων και καταλήγει στα Γιάννενα και τα Γρεβενά. Του δεύτερου σε έκταση Δήμου της χώρας. Αυτό το τεράστιο οικονομικό, γεωγραφικό και πολιτισμικό «χάος», μπορούμε να πούμε ότι το ενοποιήσαμε.

Ναι, τα καταφέραμε, και ο νέος Δήμος Καλαμπάκας μπορεί να σταθεί, πλέον, στα πόδια του. Σήμερα μπορούμε να πούμε, με απόλυτη ευθύνη, ότι γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα που υπάρχουν. Ξέρουμε, καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε Τοπική Κοινότητα και σύμφωνα με την οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Από σήμερα μέχρι τις εκλογές, θα ακούσετε ελκυστικά προγράμματα, πολλές προτάσεις και κούφια λόγια. Σας προκαλούμε να τους ρωτήσετε, που θα βρούνε τους πόρους να τα υλοποιήσουν. Σας προκαλούμε να τους ρωτήσετε τι θα έκαναν αυτοί αν βρίσκονταν στη θέση μας. Σας προκαλούμε να τους ρωτήσετε αν γνωρίζουν τα προβλήματα όλου του Δήμου. Σας προκαλούμε να τους ρωτήσετε αν πέρασαν, έστω και σαν διερχόμενοι, από όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου.

Στα τρισήμιση, περίπου, χρόνια που διαχειριζόμαστε το Δήμο μας, κάναμε και λάθη. Η προτεραιότητά μας να οργανώσουμε τις υπηρεσίες και τη δομή του νέου μας Δήμου, η μέριμνά μας να δημιουργήσουμε ένα δήμο που δεν θα οφείλει, δεν μας επέτρεψε να λειτουργήσουμε ουσιαστικά τα θεσμικά όργανα συμμετοχής των πολιτών στον αναπτυξιακό προγραμματισμό του. Είμαστε, όμως, υπερήφανοι ότι δεν προτάξαμε το «βόλεμα» και τις πελατειακές σχέσεις για το οποίο κατηγορηθήκαμε και δημιουργήσαμε αντιπάλους. Χτυπήσαμε αυτή τη «γάγγραινα» που χαρακτήριζε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όλοι οι πολίτες του Δήμου μας αντιμετωπίστηκαν με αξιοκρατία και αξιοπρέπεια. Δεν θελήσαμε να γίνουμε αρεστοί, αλλά να είμαστε αποτελεσματικοί. Δεν επενδύσαμε στην επανεκλογή μας, αλλά στο συμφέρον του Δήμου και των πολιτών. Δεν το παίξαμε «τζάμπα μάγκες». Γι΄αυτό μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι το μέλλον αυτού του Δήμου είναι αισιόδοξο. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα αισιοδοξίας. Αυτό είναι και το διακύβευμα των εκλογών που έρχονται.

Μία κοινωνία που στενάζει από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, δεν έχει ανάγκη από ευχές και μεγάλα λόγια. Έχει ανάγκη από ένα ριζοσπαστικό, αλλά ρεαλιστικό πρόγραμμα. Αυτό είναι το δικό μας όραμα που επεξεργαζόμαστε και θα σας παρουσιάσουμε.

Ζούμε σε έναν πραγματικά ευλογημένο τόπο. Τα Μετέωρα αποτελούν έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους παγκοσμίως προορισμούς. Η Ακρόπολη, τα Μετέωρα, η Ολυμπία και οι Δελφοί είναι αυτά που συνδέουν τον πολιτισμό, την ιστορία και την ορθοδοξία της χώρας μας.

Ο ορεινός όγκος του Δήμου μας δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από αντίστοιχους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να συνδέσουμε αυτούς τους προορισμούς. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Φιλοδοξία και στόχος μας αποτελεί ο Δήμος Καλαμπάκας, ο δεύτερος σε πληθυσμό Δήμος του Νομού μας, να καταστεί ο πρώτος σε οικονομική συμβολή.

Μπορείτε να μας καταλογίσετε λάθη και παραλήψεις. Αυτό, όμως, που δεν μπορείτε να μας καταλογίσετε, είναι ότι δεν διαχειριστήκαμε με διαφάνεια και τιμιότητα τη θητεία μας στο Δήμο. Αυτό μας επιτρέπει να απαιτούμε ότι δεν μπορούμε να ρισκάρουμε πειράματα, πισωγυρίσματα και ξεκινήματα από την αρχή. Η σημερινή δημοτική αρχή με το έργο που έχει επιτελέσει, αλλά και με το σχέδιο των μελλοντικών δράσεων και διεκδικήσεων που διαθέτει, είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί ότι ο δήμος μας τα επόμενα χρόνια θα παραμείνει ένας τόπος με ξεχωριστή φυσιογνωμία, με βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη.

Σ΄αυτή την προσπάθεια ο Δήμος μας έχει ανάγκη από όλους τους πολίτες που διακρίνονται από το πνεύμα συνεργασίας, την όρεξη για συμμετοχή, αυτούς που ονειρεύονται, αλλά που θέλουν να δημιουργήσουν. Νέους και έμπειρους, πνευματικούς και καινοτόμους, με γνώση και σχέδιο, αποτελεσματικούς στην πράξη.

Ξεκινάμε την προσπάθεια για την διεύρυνση του συνδυασμού μας με νέα πρόσωπα, που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες αρχές και αξίες, ανθρώπους που έχουμε κοινές προγραμματικές αρχές και προτεραιότητες. Με πολίτες που βάζουν πάνω από όλα την αγάπη για τον τόπο μας.

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Τα κόμματα έχουν τις θέσεις τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτήν, όμως, την υπηρετούν πολίτες όλων των κομμάτων. Αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για τα τοπικά προβλήματα, τότε πως μπορούμε να προσδοκούμε συνεννόηση για τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας; Γι’ αυτό κοιτάμε όλους τους πολίτες στα μάτια, χωρίς να εξετάζουμε την κομματική τους ταυτότητα.

Πιστεύουμε στο θεσμό της αυτοδιοίκησης και τον υπηρετούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ξεκινάμε και πάλι τον αγώνα, όλοι μαζί, παλιοί και νέοι, για μια νέα δημιουργική θητεία.

Για ένα δήμο στην υπηρεσία των Δημοτών.

Δώστε μας την ευκαιρία να εφαρμόσουμε, να πραγματοποιήσουμε, και να εκτελέσουμε το πρόγραμμά μας, τα όνειρά μας, τα οράματά μας, έχοντας την γνώση των προβλημάτων της περιοχής μας, ξεκινώντας σε μια καινούργια βάση, χωρίς οικονομικές εκκρεμότητες και ανταποδοτικότητα σε συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις.

Ελάτε όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά για μια Νέα Εποχή στο Δήμο μας.

Σας καλώ όλους, κυρίως εσάς τους νέους, χωρίς προαπαιτούμενα, αλλά με αρχές και αξίες, να ανταμώσουμε την πείρα με την δύναμη, το όραμα με το ρεαλισμό, με προφανή στόχο, την προκοπή του τόπου μας και της ίδιας της χώρας μας.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή