Διάλυση της ΕΑΣΤ και πώληση της “ΤΡΙΚΚΗ” καταγγέλλει η ΠΑΣΥ Reviewed by Momizat on . Παρέμβαση σε ζητήματα που αφορούν στην ΕΑΣ Τρικάλων και στο εργοστάσιο γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ», κάνει σήμερα η ΠΑΣΥ (Παναγροτική Συνδικαλιστική Συσπείρωση), που στηρί Παρέμβαση σε ζητήματα που αφορούν στην ΕΑΣ Τρικάλων και στο εργοστάσιο γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ», κάνει σήμερα η ΠΑΣΥ (Παναγροτική Συνδικαλιστική Συσπείρωση), που στηρί Rating: 0

Διάλυση της ΕΑΣΤ και πώληση της “ΤΡΙΚΚΗ” καταγγέλλει η ΠΑΣΥ

Διάλυση της ΕΑΣΤ και πώληση της “ΤΡΙΚΚΗ” καταγγέλλει η ΠΑΣΥ

Παρέμβαση σε ζητήματα που αφορούν στην ΕΑΣ Τρικάλων και στο εργοστάσιο γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ», κάνει σήμερα η ΠΑΣΥ (Παναγροτική Συνδικαλιστική Συσπείρωση), που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Εν ολίγοις, καταγγέλλει ότι υπάρχει σχέδιο εξαγοράς του εργοστασίου από ιδιώτη, αλλά σχέδιο διάλυσης της Ενωσης.
Ονόματα δεν λέει, αλλά παρουσιάζει εν συντομία – αν και θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούν περισσότερα στοιχεία – που κατά την ΠΑΣΥ συνηγορούν στην άποψή της. Επίσης, σε επίπεδο νομικού «όπλου» στο πολιτικό πλαίσιο, αναφέρει τον νόμο 4015/11 για τους νέους συνεταιρισμούς (ο οποίος όντως είχε εγείρει αντιδράσεις και έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στις ΕΑΣ, καθιστώντας τες περισσότερο ιδιωτικές και λιγότερο συνεταιριστικές).
Αυτό, όμως, που θα μπορούσε να αναλύσει η ΠΑΣΥ στην ανακοίνωσή της (εκτός από τη χρησιμότητα, φυσικά, της ενημέρωσης του λαού) είναι το τι ακριβώς συμβαίνει και πώς οδηγήθηκε σε αυτό το συμπέρασμα. Εν πάση περιπτώσει, το κείμενο είναι ένα καμπανάκι συνολικώς για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος στον νομό Τρικάλων αρχίζει και πνέει τα λοίσθια.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Γραμματείας Τρικάλων της ΠΑΣΥ

για τις εξελίξεις στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων

 

Τα διαδραματιζόμενα, οι εξελίξεις, όλα όσα μεθοδεύονται και προετοιμάζονται στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, (ΕΑΣΤ) και στο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος “ΤΡΙΚΚΗ”, πρέπει ν’ ανησυχήσουν τους αγρότες, τους συνεταιριστικούς υπάλληλους, αλλά και γενικότερα το λαό του νομού μας.

Εν προκειμένω – και εν συντομία – βρισκόμαστε ενώπιον μας εξελισσόμενης διαδικασίας, η οποία, μέσω ύποπτων μεθοδεύσεων και σκοτεινών διεργασιών, στοχεύει στην τελική διάλυση της ΕΑΣΤ και στο πέρασμα του συνεταιριστικού εργοστασίου στα χέρια συγκεκριμένων ιδιωτών- επιχειρηματιών.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας προωθούνται αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ιδρύονται νέες εταιρίες, γίνονται ενοικιάσεις παραγωγικών τομέων σε ιδιωτικές εταιρίες, μεθοδεύεται ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν προσωπικές και συλλογικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει περιέλθει η Ένωση και το εργοστάσιο, με τις οποίες βαρύνονται διοικήσεις και μέλη τους.

Επ’ αυτών, ίσως και άλλων που ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά, λόγο έχουν οι συνεταιρισμένοι και μη αγρότες και οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι. Οι πρώτοι έχασαν και κινδυνεύουν να χάσουν κι άλλα δικά τους περιουσιακά στοιχεία και οι δεύτεροι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Ήδη έχουν αλλάξει εργασιακές σχέσεις στην ΕΑΣΤ με εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας , μειώσεις μισθών και απολύσεις εργαζομένων. Λόγο στην υπόθεση έχει και η Δικαιοσύνη, όπου χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, την πολιτική ουσία του ζητήματος, όλα αυτά που γίνονται, “πατούν και στηρίζονται” στο Νόμο 4015/11 για τους “νέους συνεταιρισμούς”. Τα όσα γίνονται στην ΕΑΣ Τρικάλων – αλλά και σε πολλές άλλες συνεταιριστικές ενώσεις – επιβεβαιώνουν, στο ακέραιο, όσα, από τότε, ως ΠΑΣΥ, εκτιμούσαμε, προβλέπαμε και προειδοποιούσαμε. Από το 2011 που ψηφίστηκε, είχαμε πει ότι αυτός ο νόμους αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα συρρικνώσει τους υπάρχοντες, εκφυλισμένους και χρεοκοπημένους, συνεταιρισμούς, μετατρέποντας όσους απομείνουν σε επιχειρήσεις – εταιρίες, όπου θα συμμετέχουν, ως κεφαλαιούχοι, μεγαλοαγρότες και αγροτοεπιχειρηματίες. Σημειώναμε δε, ότι στη διάρκεια διάλυσης των υπαρχόντων ενώσεων αναμένονται εκποιήσεις περιουσιακών τους στοιχείων και μαζικές απολύσεις συνεταιριστικών υπαλλήλων.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου πρωτοστάτησαν στην προώθηση και στο πέρασμα της πολιτικής της ΚΑΠ η οποία αποτελεί εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής, προωθεί το μοντέλο του αγρότη-επιχειρηματία, και στηρίζεται σε ένα οπλοστάσιο νόμων για να εφαρμοστεί όπως ο Ν. 4015/11

Αποδεικνύεται, στην πράξη, ότι ο νόμος για τους συνεταιρισμούς δεν στόχευσε στην αντιμετώπιση των “κακώς εχόντων” του συνεταιριστικού κινήματος, όπως ισχυρίζονταν οι τότε κυβερνώντες και συμφώνησαν οι μετέπειτα συνεχιστές τους, αλλά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών και αγροτοεπιχειρηματιών, ανοίγοντας, ταυτόχρονα, δρόμο για σκανδαλώδη δράση διαφόρων “αετονύχηδων”, που αναρριχήθηκαν στις διοικήσεις των συνεταιρισμών

Αναδεικνύεται , επίσης, η ανάγκη ακόμα πιο μαζικών και δυναμικών αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και την δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει η διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας.

Γι’ αυτό ταυτόχρονα, προβάλλαμε και προβάλουμε ως πραγματική εναλλακτική λύση μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του ελληνικού λαού, ενάντια στα μονοπώλια και στους μεγαλοαγρότες. Ανάπτυξη που θα υλοποιείται με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές παραγωγικές μονάδες και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά, υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για τον εφοδιασμό της μεταποιητικής βιομηχανίας με τις απαραίτητες πρώτες ύλες.

Γραμματεία Τρικάλων της ΠΑΣΥ

 

 

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή