Διάσωση του Θεατρικού Μουσείου ζητά ο Γ. Κυρίτσης Reviewed by Momizat on . Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς Γ. Κυρίτσης με θέμα την ανάγκη διάσωσης του Θεατρικού Μουσείου. Το κείμενό της έχει ως Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς Γ. Κυρίτσης με θέμα την ανάγκη διάσωσης του Θεατρικού Μουσείου. Το κείμενό της έχει ως Rating: 0

Διάσωση του Θεατρικού Μουσείου ζητά ο Γ. Κυρίτσης

Διάσωση του Θεατρικού Μουσείου ζητά ο Γ. Κυρίτσης

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς Γ. Κυρίτσης με θέμα την ανάγκη διάσωσης του Θεατρικού Μουσείου. Το κείμενό της έχει ως εξής:

 

kyritsis3Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Σε πλήρη εγκατάλειψη το Θεατρικό Μουσείο»

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί το «Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο» (ΚΜΕΕΘ), που λόγω των συσσωρευμένων χρεών, της έλλειψης πόρων και της εγκατάλειψής του από την Πολιτεία, έχει διακόψει πλέον τη λειτουργία του.

Το Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. ιδρύθηκε το 1938 από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Μετά τη δικτατορία, στεγάστηκε στο υπόγειο του σημερινού Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Το Μουσείο διαθέτει σπάνιες συλλογές, βάσεις δεδομένων, εκθεματικό και μουσειακό υλικό, οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχείο, με θέμα την ιστορία του ελληνικού θεάτρου από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Επίσης, διαθέτει βιβλιοθήκη, με σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα, χιλιάδες τόμους για το θέατρο, που χρονολογούνται από το 1736 και εξής, δημοσιεύματα για το θέατρο, αφίσες και το Αρχείο Αποκομμάτων.

Το 2011, η ηγεσία του τότε Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε να μην συνεχίσει τη χρηματοδότηση του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ., οδηγώντας το σε πλήρη απαξίωση. Σήμερα, οι εργαζόμενοι –που από 14 μειώθηκαν σε 8 – βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς τους οφείλονται μισθοί από τον Φεβρουάριο του 2012. Τα εκθέματα κινδυνεύουν, λόγω των απαράδεκτων και ακατάλληλων συνθηκών στέγασης. Οι υπολογιστές δεν λειτουργούν, ενώ ακόμη και η ιστοσελίδα του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. η οποία διέθετε ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό,  είναι εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας.. Επίσης, ο φορέας έπαψε να παρέχει στην πανεπιστημιακή και θεατρική κοινότητα σημαντικές ερευνητικές, εκπαιδευτικές και αρχειακές υπηρεσίες.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί τόσο για τη διάσωση του ανεκτίμητου αρχείου του Κ.Μ.Ε.Ε.Θ. από την φθορά που ήδη υφίσταται όσο και για τη διασφάλιση της επαναλειτουργίας του;

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

Γιώργος Κυρίτσης

 

Αφήστε το σχόλιο σας