"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Διάσωση 250 προσφύγων βόρεια της Λιβύης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Διακόσιοι πενήντα πέντε πρόσφυγες και μετανάστες, που επέβαιναν σε τρία πλοιάρια και είχαν εκπέμψει SOS, διασώθηκαν σε διεθνή χωρικά ύδατα, βόρεια της Λιβύης, χθες τη νύχτα, από τo πλοίo Proactiva Οpen Arms, το οποίο ανήκει σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, και από μονάδα του μηχανισμού ΕunavforMed.

Τις τελευταίες ημέρες οι διακινητές φέρονται να έχουν ρίξει τις τιμές για τον διάπλου της Μεσογείου στα τετρακόσια ευρώ, για να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν κέρδη, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.

Πριν λίγες μέρες η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι σκοπεύει το 2018 να προχωρήσει στην επείγουσα απομάκρυνση και τη μεταφορά σε τρίτα κράτη 5.000 ως 10.000 προσφύγων που βρίσκονται σήμερα σε ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση στη Λιβύη.

Η αφρικανική χώρα αποτελεί εφαλτήριο για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης και έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τον περασμένο μήνα, μετά την παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις μέσων ενημέρωσης για τη φρικιαστική μεταχείριση που υφίστανται στη Λιβύη.

Το 2017, σχεδόν 15.000 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν στην Ιταλία διά θαλάσσης, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερα από 400 παιδιά έχουν πεθάνει, την ίδια χρονική περίοδο, επιχειρώντας το τρομερό ταξίδι. Χιλιάδες άλλα έχουν υποστεί «κακομεταχείριση, εκμετάλλευση, υποδούλωση και κράτηση», κατά το πέρασμα από την Λιβύη.

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε νωρίτερα αυτό το μήνα έκθεση – κόλαφο για την Ε.Ε. με τίτλο «Το σκοτεινό δίκτυο μυστικής συνεργασίας στη Λιβύη». «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν μόνο πλήρη επίγνωση», «έχουν γίνει συνειδητά συνεργοί στον βασανισμό και την κακοποίηση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι κρατούνται σε φρικτές συνθήκες από τις λιβυκές αρχές» κατήγγειλε η οργάνωση στο τεκμηριωμένο 60σέλιδο κείμενο. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης