"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.2 C
Trikala

Διέγραψαν στο πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου 70 χρόνια πανεπιστημιακής άσκησης και έρευνας, ξέχασαν 40 – 50 οικογένειες δασεργατών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Tο πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου είναι ένα ιστορικό πανέμορφο δάσος συνολικής έκτασης 33.000 στρεμμάτων  και διαχειρίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εδώ και 70 χρόνια.
Τα πέτρινα κτίρια της διοίκησης του Πανεπιστημιακού δάσους σχεδιάσθηκαν από τον διάσημο Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη ενώ διαθέτει και εγκαταστάσεις για την διαμονή των καθηγητών και των φοιτητών.
Στις εγκαταστάσεις αυτές, υπάρχει εστία και εστιατόριο όπου 200 φοιτητές/έτος
διαμένουν δωρεάν για 1-2 μήνες κάνοντας την πρακτική τους, ενώ φιλοξενεί πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μαθητές αλλά και σημαντικών ερευνών.
Το δάσος, αποτελεί ένα υπόδειγμα περιβαλλοντικής διαχείρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρουσιάζοντας πλέον τα χαρακτηριστικά ενός παρθένου δάσους.
Παράγει 3 φορές περισσότερη ξυλεία από τα άλλα δάση, χωρίς την χρήση βαρέων μηχανημάτων και με μηδενικό αποτύπωμα στο φυσικό τοπίο, την χλωρίδα και την πανίδα Σε αυτό, εργάζονται και πάνω από 50 οικογένειες στο Περτούλι, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει επιστρέψει πληθυσμός στο χωριό και να ετοιμάζονται να ζητήσουν την επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου.
Ο οργανισμός διαχείρισης του δάσους καλύπτει όλα του τα έξοδα από την διαχείρισης της υλοτομίας ενώ έχει και μεγάλο αποθεματικό.
Όλα καλά μέχρι τον περσινό νόμο 296 της Κεραμέως, όπου καταργεί την αυτοτέλεια του Ταμείου Διαχείρισης Αγροκτήματος και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθιστώντας την λειτουργία του ΝΠΔΔ σχεδόν παράνομη.
Έτσι ανοίγει τον δρόμο για την ίδρυση ΝΠΙΔ διαχείρισης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπρόσθετα, αυτή την στιγμή έχουν σταματήσει όλες οι υλοτομικές δραστηριότητες και οι 50+ οικογένειες που συντηρούνται από αυτές τις εργασίες βρίσκονται σε αδιέξοδο.
THE END

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης