"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.4 C
Trikala

«Διακομματική» πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πρόταση μομφής, την οποία συνυπογράφει και ο συνασπισμός της Αριστεράς, κατέθεσε η ανεξάρτητη κεντρώα συμμαχία LIOT. Η πρόταση μομφής θα τεθεί σε ψηφοφορία πιθανότατα τη Δευτέρα. Η πρόταση, με αφορμή την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με προεδρικό διάταγμα (άρθρο 49, παρ.3 του Γαλλικού Συντάγματος), παρά το γεγονός ότι δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, φέρει τις υπογραφές 91 βουλευτών, από πέντε διαφορετικές ομάδες.

Μεταξύ αυτών η συμμαχία Nupes υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δήλωσε νωρίτερα ότι η «Ανυπότακτη Γαλλία» δεν θα καταθέσει δική της πρόταση, αλλά θα ψηφίσει αυτήν της LIOT.

Πρόταση μομφής, χωριστά, κατέθεσε και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός.

«Η ψηφοφορία επί αυτής της πρότασης θα καταστήσει δυνατό να βγει η χώρα από την κλιμακούμενη πολιτική κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της συμμαχίας LIOT,  Μπέρτραν Πανσέρ, πλην των Ρεπουμπλικάνων και του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, ανακοινώνοντας χθες την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση μομφής και κατά της κυβέρνησης, είπε ότι οι βουλευτές της ομάδας της θα ψηφίσουν και τις άλλες προτάσεις μομφής που θα μπορούσαν να κατατεθούν από άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης.

Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 49.3 του Συντάγματος εφόσον η πρόταση μομφής συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 287 ψήφους, ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται και η κυβέρνηση πέφτει.

Οι Ρεπουμπλικανοί, που στηρίζουν την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, δια στόματος του προέδρου, Ερίκ Κιοτί, έχουν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής (καταμετρώνται μόνο τα υπέρ και όχι τα κατά), όμως δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρώτη ψηφοφορία επί της μεταρρύθμισης στη γαλλική Γερουσία δύο βουλευτές του κόμματος δεν την ψήφισαν.

Τι περιμένουμε τώρα

Οι ψηφοφορίες επί των προτάσεων μομφής μπορούν να διεξαχθούν έως και την τρίτη συνεδρίαση της Βουλής, μετά το συνταγματικό όριο των 48 ωρών από την κατάθεση των προτάσεων. Επομένως δεν μπορούν να γίνουν πριν από την Κυριακή ή μετά την Τετάρτη. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ημερομηνία, πολλοί ωστόσο θεωρούν πιθανότερη τη Δευτέρα.

Η ψηφοφορία δεν θα είναι μυστική, επομένως θα γίνει γνωστό ποιοι θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής. Απαιτούνται 287 ψήφοι.

Τα σενάρια για τις εξελίξεις

Είναι δύο. Να περάσει η πρόταση μομφής ή να απορριφθεί.

• Eάν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε η κυβέρνηση παραιτείται και ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται. Ο Γάλλος πρόεδρος είτε θα ορίσει νέο πρωθυπουργό είτε θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.

• Eάν δεν υπερψηφιστεί, τότε υπάρχουν δύο δυνατότητες:

α. Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του νόμου από τη Βουλή (μέσω του άρθρου 49.3) και με την υπογραφή 60 βουλευτών ή 60 γερουσιαστών.
 
β. Διενέργεια δημοψηφίσματος μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία:

Με πρωτοβουλία του ενός πέμπτου των μελών της Εθνοσυνέλευσης -δηλαδή 185 βουλευτών- μπορεί να οργανωθεί δημοψήφισμα. Για να είναι έγκυρο θα πρέπει να έχει τη στήριξη του 1/10 των ψηφοφόρων, δηλαδή να συγκεντρωθούν οι υπογραφές περίπου 4.800.000 ατόμων εντός διαστήματος 9 μηνών.

Εάν ξεκινήσει μια τέτοια πρωτοβουλία, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη δημοσίευση της μεταρρύθμισης, πράγμα στην περίπτωση αυτή θεωρείται σχεδόν αδύνατον.

Διαδηλώσεις και γενική απεργία στις 23 Μαρτίου

Η οργή των πολιτών, που στη συντριπτική πλειονότητά τους σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση Μακρόν, δεν λέει να καταλαγιάσει.

Τα συνδικάτα καλούν σε συγκεντρώσεις τόσο για σήμερα Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα (ώρα Γαλλίας, 7 ώρα Ελλάδας) όσο και για το σαββατοκύριακο, ενώ στις 23 Μαρτίου έχουν κηρύξει νέα γενική απεργία.

Τα συνδικάτα, μετά την απόφαση Μακρόν να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να επιβάλει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με διάταγμα, επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ακέραια την ευθύνη για την πολιτική και κοινωνική κρίση, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε «αμφισβήτηση της δημοκρατίας».

Οι κινητοποιήσεις των πολιτών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με αυξημένη αστυνομική βία, ενώ το βράδυ της Πέμπτης οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να εκκενώσουν την Πλας ντε λα Κονκόρντ, στο Παρίσι, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές. Έγιναν 217 προσαγωγές.

Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές ξέσπασαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, όπως οι Ρεν, Ναντ, Αμιέν, Λιλ, Γκρενόμπλ. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης