Διακομματικό “τσουνάμι” αντιδράσεων για την αθώωση των κατηγορουμένων της Μανωλάδας Reviewed by Momizat on . H αθώωση και των τεσσάρων κατηγορούμενων για την πολύκροτη υπόθεση της Μανωλάδας προκάλεσε την έκρηξη των κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αντέδρασαν άμεσα στην H αθώωση και των τεσσάρων κατηγορούμενων για την πολύκροτη υπόθεση της Μανωλάδας προκάλεσε την έκρηξη των κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αντέδρασαν άμεσα στην Rating: 0

Διακομματικό “τσουνάμι” αντιδράσεων για την αθώωση των κατηγορουμένων της Μανωλάδας

Διακομματικό “τσουνάμι” αντιδράσεων για την αθώωση των κατηγορουμένων της Μανωλάδας

H αθώωση και των τεσσάρων κατηγορούμενων για την πολύκροτη υπόθεση της Μανωλάδας προκάλεσε την έκρηξη των κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αντέδρασαν άμεσα στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Πάτρας χαρακτηρίζοντας την «ντροπή», «προκλητική», ενώ η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για μη απόδοση δικαιοσύνης.

«H απόφαση που αθωώνει ομόφωνα τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας (και μάλιστα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τράφικινγκ), επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή και μας εξοργίζει» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΑ, Βασιλική Κατριβάνου. «Η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους», επισημαίνει ακόμη, προσθέτοντας ότι «παραγνωρίστηκαν τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία και αγνοήθηκε η χτεσινή τεκμηριωμένη πρόταση της εισαγγελέως να καταδικαστούν για τράφικινγκ».

Από την πλευρά του ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν οφείλει να πράξει κάτι για αυτό. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των  συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εποχικών εργατών γης.  Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται επείγουσα η συζήτηση για τα πιθανά δικαιώματα εργασίας που μπορούν να έχουν οι υπό το καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης αλλοδαποί αλλά και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας “σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία».

«Η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού», υπογραμμίζει το ΚΚΕ. «Ελληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να αντισταθούν την πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά», προσθέτει.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το δικαστήριο, αθώοι όλων των κατηγοριών κρίθηκαν τόσο ο επιχειρηματίας που κατηγορείτο για την υπόθεση της επίθεσης εναντίον των μεταναστών τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα, όσο και ένας ακόμη κατηγορούμενος.

Αντίθετα, ένοχοι κρίθηκαν οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι και ειδικότερα για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος, με ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και 7 χρόνων αντίστοιχα. Παρόλα αυτά οι ποινές τους έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή