Διαπραγμάτευση και τρίτος πόλος, οι λέξεις “κλειδιά” του Φ. Κουβέλη Reviewed by Momizat on . Δύο τα βασικά ζητήματα που έθεσε από τα Τρίκαλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Η διαπραγμάτευση για συντεταγμένη έξοδο από το μνημόνιο, και η συγκρότηση τ Δύο τα βασικά ζητήματα που έθεσε από τα Τρίκαλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Η διαπραγμάτευση για συντεταγμένη έξοδο από το μνημόνιο, και η συγκρότηση τ Rating: 0

Διαπραγμάτευση και τρίτος πόλος, οι λέξεις “κλειδιά” του Φ. Κουβέλη

Διαπραγμάτευση και τρίτος πόλος, οι λέξεις “κλειδιά” του Φ. Κουβέλη

Δύο τα βασικά ζητήματα που έθεσε από τα Τρίκαλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Η διαπραγμάτευση για συντεταγμένη έξοδο από το μνημόνιο, και η συγκρότηση του τρίτου πόλου.

Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στο «Φρούριο», σε πλήθος τρικαλινών, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι επί της ουσίας η ΔΗΜΑΡ εργάζεται για «συντεταγμένη πορεία της χώρας εκτός μνημονίων». Αυτό θα επιτευχθεί με διαπραγμάτευση με τους εταίρους, για πραγματική συνολική λύση του ελληνικού προβλήματος. Η χώρα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί και να πετύχει «μια νέα ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους ώστε να αντικατασταθεί το μνημόνιο με ένα σύμφωνο ανάπτυξης με οικονομική δημοκρατία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή», πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή είναι σημαντική, καθώς δείχνει ότι η ΔΗΜΑΡ έχει ως στόχο την απαγκίστρωση, όπως έλεγε από τις εκλογές του 2012, από το μνημόνιο. Τώρα, αναφέρει και τον τρόπο, δηλαδή τη διαπραγμάτευση. Βεβαίως, είναι το ζητούμενο, ποιος θα διαπραγματευθεί: ποια κυβέρνηση;

Για τον τρίτο πόλο, τον επονομαζόμενο της κεντροαριστεράς, ο κ Κουβέλης επανέλαβε και υπερασπίστηκε τις πάγιες επιλογές του κόμματος. Δηλαδή, «όχι» στο ΠΑΣΟΚ, αλλά «ναι» στις δυνάμεις «του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού κέντρου». Κάτι που έχει ήδη φανεί, για παράδειγμα με τη σύναψη συμφωνίας με τη «Νέα Ελλάδα» του κ. Λοβέρδου, ή με την άρνηση και τον διάλογο που διεμείφθη με τον κ. Βενιζέλο, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας. Με δεδομένο ότι ο κ. Κουβέλης, με εξαιρετικά «σφιχτό» πρόγραμμα, αφού την Παρασκευή βρέθηκε και στην Καρδίτσα, δεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ερωτηματικό παραμένει η ακριβής στάση στο θέμα της πιθανής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο. Ναι μεν χαρακτήρισε ως λαϊκισμό, πρακτικές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά προσφάτως είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να ιδωθεί το πλαίσιο μιας πιθανής προγραμματικής συμφωνίας. Ούτε θετικός, ούτε αρνητικός δηλαδή. Κάτι πολύ λογικό, φυσικά, από τη στιγμή που η δημιουργία της ΔΗΜΑΡ εξέφραζε ακριβώς τη διαφοροποίηση με τις βασικές επιλογές του τότε Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ κατ’ επέκταση. Αυτό, εξάλλου, φάνηκε και από την «ταυτότητα» των παρισταμένων. Εκτός από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κατέχουν αυτοδιοικητικούς θώκους (Χρ Λάππας, Κ Οικονόμου, Γ. Καπέλος, Θ. Σπανός, Χρ Κωνσταντός), παρίσταντο παλιά μέλη του ΠΑΣΟΚ, περισσότερο (Στεφ. Πατραμάνης για παράδειγμα) ή λιγότερο γνωστά. Επίσης, μέλη της τοπικής μας κοινωνίας που εκπροσωπούν αυτό ακριβώς που εκφράζει η ΔΗΜΑΡ: μια μεταρρυθμιστική λογική στο πλαίσιο μιας ανανεωτικής αριστερής, ελαφρώς σοσιαλδημοκρατικού τύπου πολιτικής κίνησης.

Απουσίασαν παντελώς οι «επώνυμοι» παρόντες – πλην ενός, του κ. Μ. Μαρολαχάκη – στην προ εβδομάδας εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για την κεντροαριστερά». Κάτι που δείχνει ότι το χάσμα ανάμεσα στις δύο… συνιστώσες που επιδιώκουν τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου, υφίσταται σαφώς. Αυτό, ίσως δείχνει και ότι κοινωνικώς, ο τρίτος πόλος μπορεί να είναι «μη απαιτητός», από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «δεχθεί» όλη την αντίδραση στα μνημόνια και χαράσσει διαφορετική στρατηγική και τακτική. Επομένως, το ζητούμενο για την εντός των τειχών αριστερά, είναι το πώς θα πορευθεί, συνολικά και ειδικά.

Η ομιλία Κουβέλη, πάντως, εκτός από τον αμιγώς πολιτικό της στόχο, εμπεριείχε και κριτική στην κυβέρνηση: για τα νέα μέτρα (να η ληφθεί κανένα, ζήτησε ο κ. Κουβέλης, για τον φόρο ακινήτων («κλιμάκωση με αποκλειστικό κριτήριο την αντικειμενική αξία», εξαιρώντας τους άνεργους και όσους ζουν στο όριο της φτώχειας), για την ανάκαμψη (τη χαρακτήρισε ως «ψευδαίσθηση» που αυτοπαγιδεύει την κυβέρνηση).

Αναφέρθηκε, τέλος, και στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, το οποίο χαρακτήρισε ως «σταθμό ανασύνταξης».

Θανάσης Μιχαλάκης

* Οι φωτό ανοίγουν σε νέα καρτέλα

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή