Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων με τη συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων Reviewed by Momizat on . Το «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων» είναι γεγονός. Οι τρεις πλέον ιστορικοί Δήμοι που σχετίζονται με τον Ασκληπιό και τις βάσεις της σύγχρονης ιατρικής, οι Το «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων» είναι γεγονός. Οι τρεις πλέον ιστορικοί Δήμοι που σχετίζονται με τον Ασκληπιό και τις βάσεις της σύγχρονης ιατρικής, οι Rating: 0

Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων με τη συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων

Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων με τη συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων

Το «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων» είναι γεγονός. Οι τρεις πλέον ιστορικοί Δήμοι που σχετίζονται με τον Ασκληπιό και τις βάσεις της σύγχρονης ιατρικής, οι Δήμοι Τρικκαίων, Επιδαύρου και Κω, συνασπίστηκαν. Δημιούργησαν, έτσι, ένα Δίκτυο Πόλεων και Επιστημονικών Φορέων, που είναι πλέον ο επίσημος φορέας για την ανάδειξη της σημασίας των Ασκληπιείων.

 

Η υπογραφή του κειμένου ίδρυσής του έγινε σήμερα, Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη, του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Επιδαύρου κ. Κώστα Γκάτζιου και του δημοτικού συμβούλου Κω κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, ως εκπροσώπου του Δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση.

Στους στόχους του Δικτύου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
1. Η προώθηση και προβολή των ιστορικών, αρχαιολογικών και ιατρικών ερευνών και πορισμάτων για την πολυδιάστατη δραστηριότητα του Ασκληπιού 
2. Η συνεργασία των μελών του δικτύου στους πολιτιστικό, ιατρικό, κοινωνικό, τουριστικό και οικονομικό τομείς 
3. Η αξιοποίηση προγραμμάτων και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας στον ευρωπαϊκό κυρίως χώρο
4. Η συνεργασία με επιστημονικά κέντρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα στις χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, με τους θεσμούς της Ε.Ε. και τους Διεθνείς  Αυτοδιοικητικούς και μη οργανισμούς. 
5. Η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, προβολής και εφαρμογής επιτυχών πρακτικών μεταξύ των μελών του.
6. Η έρευνα, αναζήτηση, προβολή και αξιοποίηση του συνόλου της πολιτισμικής κληρονομιάς των Λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου
Σημειώνεται, επίσης, ότι με τον τρόπο αυτόν, αποκτά ευρύτερη διάσταση το «Σχέδιο Ασκληπιός» που ήδη υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων. Αυτό στοχεύει στην αναβίωση της καλλιέργειας θεραπευτικών βοτάνων και φυτών, σε συνδυασμό με αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα, του εναλλακτικού τουρισμού, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της αξιοποίησης αγροτικών clusters.
Έδρα του Δικτύου ορίζεται η Επίδαυρος. Το έμβλημα του Δικτύου απεικονίζει τον Ασκληπιό ανακεκλιμένο με αβγό στο αριστερό χέρι και κάνθαρο στο δεξιό, τον οποίο προτείνει σε φίδι για να πιει (παράσταση σε βοιωτικό κρατήρα του 400 περ. π.Χ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).
Ο χαρακτήρας του Δικτύου είναι εθελοντικός,  ενώ μπορούν  να συμμετάσχουν ως πλήρη μέλη άλλοι ενδιαφερόμενοι Δήμοι, εάν στην περιφέρειά τους υπάρχει αρχαίο Ασκληπιείο ή αρχαίο θεραπευτικό κέντρο και εάν αποδέχονται τους σκοπούς του.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχουν μόνο τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου, δηλαδή οι Δήμαρχοι των εμπλεκόμενων Δήμων και οι Επιστημονικοί Σύμβουλοι: οι εκάστοτε προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Αργολίδας και Δωδεκανήσου, ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης (Ανασκαφέας Επιδαύρου), ο Στέφανος Γερουλάνος (Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω) και η Μαρία Γαζούλη (Εκπρόσωπος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι «με μεθοδικά βήματα προχωρήσαμε στη συνένωση των σημαντικότερων πόλεων της χώρας με αρχαία παράδοση στον ιατρικό τομέα. Το έμβλημα των Δήμου Τρικκαίων, ο Ασκληπιός, γίνεται 3.000 χρόνια μετά, ιμάντας επικοινωνίας μεταξύ πολιτών και μοχλός ανάπτυξης πολυεπίπεδων δραστηριοτήτων».

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή