Διεθνές συνέδριο για την ενέργεια Reviewed by Momizat on . Το Παράρτημα Ελλάδας και το Γραφείο Βρυξελλών του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ διοργανώνουν στις 10-12 Οκτωβρίου ανοιχτό συνέδριο με τίτλο: Ανισορροπίες ισχύος: Το Παράρτημα Ελλάδας και το Γραφείο Βρυξελλών του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ διοργανώνουν στις 10-12 Οκτωβρίου ανοιχτό συνέδριο με τίτλο: Ανισορροπίες ισχύος: Rating: 0

Διεθνές συνέδριο για την ενέργεια

Διεθνές συνέδριο για την ενέργεια

Το Παράρτημα Ελλάδας και το Γραφείο Βρυξελλών του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ διοργανώνουν στις 10-12 Οκτωβρίου ανοιχτό συνέδριο με τίτλο:

Ανισορροπίες ισχύος:

Εναλλακτικές στρατηγικές για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα,

στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο

Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάλυση πτυχών του σημερινού ενεργειακού μοντέλου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς και κυρίως η επεξεργασία αριστερών εναλλακτικών στρατηγικών και πολιτικών πρακτικών.

 

[Ολόκληρο το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες στο http://rosalux.gr/event/anisorropies-ishyos]

 

Το σημερινό μοντέλο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης ενέργειας οδηγεί σε αδιέξοδο. Η εξάντληση των πόρων λόγω του τρόπου εκμετάλλευσής τους καθώς και οι επιπτώσεις που δημιουργεί στο περιβάλλον το τωρινό ενεργειακό μοντέλο, που βασίζεται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα, προκαλούν σημαντικές κοινωνικές συγκρούσεις, μεταξύ κινημάτων και κράτους, οικονομικών συμφερόντων επιχειρηματιών και πολυεθνικών. Στην Ελλάδα, οι παρεμβάσεις της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) οδηγούν σε νέες αντιπαραθέσεις σχετικά με το ενεργειακό μοντέλο καθώς, εκτός των άλλων, το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξάνεται. Παράλληλα, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας και η απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας, οι αγώνες για την ενεργειακή δημοκρατία και η γενική αμφισβήτηση του εξορυκτικού μοντέλου ανάπτυξης κινητοποιούν την κοινωνία σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο να αναζητήσει εναλλακτικές – εναλλακτικές που θα αμφισβητούν τη θέση της αγοράς ως του απόλυτου ρυθμιστή των ενεργειακών συστημάτων και θα θέτουν άλλες προτεραιότητες, πέραν του κέρδους.

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 18.30, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα. Στη συζήτηση με τίτλο «Ενεργειακή μεγέθυνση και ύφεση: πολιτικές στην κρίση για τον τομέα της ενέργειας» συμμετέχουν οι:

  • Ευκλείδης Τσακαλώτος, Βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ
  • Edgardo Lander, Καθηγητής στο Central University & Ακτιβιστής στο Social Forum της Βενεζουέλας
  • Daniel Chavez, Συντονιστής του Προγράμματος Νέων Πολιτικών και του Προγράμματος Κοινοτικών Υπηρεσιών, Transnational Institute, Ολλανδία
  • Τάσος Κεφαλάς, Μέλος κοινωνικών κινημάτων για την ενέργεια και τα απορρίμματα

Οι εργασίες του συνεδρίου, ανοιχτές στο κοινό, θα συνεχιστούν την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια, Πανεπιστημίου 52, Αθήνα.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν ερευνητές και ερευνήτριες, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, ακτιβιστές και ακτιβίστριες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία), καθώς και πληθώρα καλεσμένων από το εξωτερικό, από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, κινήματα, καμπάνιες, πρωτοβουλίες, από διάφορες χώρες, από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έως το Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα.

 

Αφήστε το σχόλιο σας