Διεθνής καμπάνια σωτηρίας του Φοίβου, της τίγρης του ζωολογικού κήπου Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Διαδικτυακή κίνηση σωτηρίας για την εναπομείνασα τίγρη στον ζωολογικό κήπο Τρικάλων, τον Φοίβο, ξεκίνησε πριν πέντε ημέρες, μέσω ιστοσελίδας που ασχολείται αποκ Διαδικτυακή κίνηση σωτηρίας για την εναπομείνασα τίγρη στον ζωολογικό κήπο Τρικάλων, τον Φοίβο, ξεκίνησε πριν πέντε ημέρες, μέσω ιστοσελίδας που ασχολείται αποκ Rating: 0

Διεθνής καμπάνια σωτηρίας του Φοίβου, της τίγρης του ζωολογικού κήπου Τρικάλων

Διεθνής καμπάνια σωτηρίας του Φοίβου, της τίγρης του ζωολογικού κήπου Τρικάλων

Διαδικτυακή κίνηση σωτηρίας για την εναπομείνασα τίγρη στον ζωολογικό κήπο Τρικάλων, τον Φοίβο, ξεκίνησε πριν πέντε ημέρες, μέσω ιστοσελίδας που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα ζώων. Το δε σχετικό δημοσίευμα είναι απελπιστικά καταγγελτικό για την κατάσταση των ζώων στην ζωολογικό κήπο της πόλης μας…
Μάλιστα, η συγκεκριμένη κίνηση έχει την υποστήριξη μιας με έδρα τη Ν. Βρετανία οργάνωσης, του τέως Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων (GreekAnimalsWelfareFund– GAWF), νυν Animalaction, διά του πρώην διευθυντή της. Ο οποίος επιδιώκει να συγκεντρώσει ποσό 13.700 ευρώ (11.000 λίρες Αγγλίας) , προκειμένου ο Φοίβος (η μοναδική πλέον τίγρης, αφού η Αθηνά πέθανε πριν λίγους μήνες) να μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο του Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Εκεί, θα πρέπει να χειρουργηθεί, διότι πάσχει από δυσπλασία του ισχίου του – εκτός από την αφόρητη μοναξιά…

SONY DSCΣτο συγκεκριμένο κείμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας (zoosos.gr δηλαδή SOSγια τα ζώα), εμπεριέχεται η φράση: «αυτό το άγριο αιχμάλωτο ζώο που έχει περάσει πολλά στα χέρια των ανθρώπων», καθώς είχε έρθει στον ζωολογικό κήπο, μετά από κατάσχεση από τσίρκο, το 2001.
Αλλά υπάρχει και η φράση: «Ο Δημοτικός Ζωολογικός Κήπος Τρικάλων δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία ούτε τους οικονομικούς πόρους για να προσφέρει σε αυτό το άγριο ζώο την απαραίτητη φροντίδα».
Είναι σαφείς, νομίζουμε, οι παρατηρήσεις.
Επίσης, για την Αθηνά αναφέρεται το εξής: «Η Αθηνά αρρώστησε, έπαθε και καρδιακή προσβολή και είχε πρόβλημα με τα πόδια της. Δεν της δόθηκε όμως η δέουσα προσοχή και επί της ουσίας – για να μην κρυβόμαστε κατέληξε – μετά από μια επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε την τελευταία στιγμή».

Είναι προφανές ότι αυτή η κίνηση θα βρει υποστηρικτές.
Είναι κρίμα, αυτό το άγριο από τη φύση του ζώο, να μένει και να αργοπεθαίνει στα Τρίκαλα.
Είναι κρίμα, να βλέπουν τα μικρά παιδιά, ένα ζώο κατάκοιτο και στενοχωρημένο.
Είναι κρίμα, το ζώο να μην μπορεί καν να φωνάξει…
Τελικά, γιατί πάμε στον ζωολογικό κήπο; Τι θα δούμε; Πόσο έχει μελετηθεί η πρακτική άλλων κήπων, σε άλλες περιοχές της Ευρώπης; Ένα μοναδικό εγχείρημα στην Ελλάδα (αν δεν κάνουμε λάθος, είναι ο ένας εκ των δύο δημοτικών ζωολογικών κήπων), θα μπορούσε να συνδυάσει την προστασία των ζώων, με την εκπαιδευτική δομή ενός συστήματος φύλαξης και προσοχής τους, με πρώτους αποδέκτες τα παιδιά.
Υπενθυμίζουμε, δε, την προ δεκαετίας σχεδόν, προσπάθεια έλευσης της συζύγου του τότε Βρετανού πρέσβη στα Τρίκαλα. Θα ερχόταν να δει τον ζωολογικό κήπο, αλλά αποτράπηκε, διότι οι μνήμες των ωμών, δολοφονικών βομβαρδισμών στο Ιράκ, ήταν ακόμη πολύ νωποί. Και φυσικά, όλοι τότε είχαν εκφραστεί με το απλό επιχείρημα: «δεν κοιτούν που σκοτώνουν παιδιά, θέλουν να σώσουν και τα ζώα». Το εντελώς σαφές επιχείρημα, ίσως ακουστεί και τώρα, με την ανέχεια να αυξάνει τη δύναμή της. Είναι, όμως, περίοδος, στην οποία παρατηρείται και εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της δράσης των φιλοζωικών σωματείων – και του ενδιαφέροντος για αυτές.
Είναι περίοδος, κατά την οποία, ίσως αυτή η φροντίδα διοχετεύεται, ίσως ως φυγή από τη σκληρή πραγματικότητα και επαφή με τη γλυκύτητα των ζώων, είτε ακριβώς ως προσπάθεια προβολής στα ζώα, της φροντίδας που θα έπρεπε να υπάρχει στους ανθρώπους.

Πάντως ο Φοίβος πρέπει να σωθεί. Ελπίζουμε ο Δήμος να μη φέρει εμπόδια και να συνδράμει. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 4.000 λίρες, ενώ απομένουν 27 ημέρες μέχρι τη λήξη της διαδικτυακής προσπάθειας συγκέντρωσης χρημάτων.
Θανάσης Μιχαλάκης
Το δημοσίευμα θα το βρείτε εδώ

Εμπεριέχει βίντεο, καθώς και τη σελίδα στην οποία μπορεί να απευθύνεται όποιος θέλει να συμβάλλει στη διάσωση του Φοίβου.

 

Σχόλια (2)

 • Solon Lechonitis

  Dear Sirs
  Just read with sadness the tragic Story of Fivos the tiger which is in a very bad
  Situation with health.How is it possible that the local authorities dont care??
  Maybe you could inform the forrein press and embassies??If he gets no help he will probably die as the other tiger.We know that the authorities dont really care for the life of the animals in your Country.regards.S.Lechonitis

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή