"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών λοιμωξιολόγων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στην Βουλή και ορίζει δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών λοιμωξιολόγων.

Συγκεκριμένα το άρθρο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου ” Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων” ορίζεται ότι:

«Ευθύνη των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω Επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση.»

Ειδικότερα στην Τροπολογία προβλέπονται μεταξύ άλλων:

1.Τροποποιούνται/Συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις του ν.4771/2021 (άρθρο τριακοστό δεύτερο) σχετικά με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και μεταξύ άλλων:

α. Συμπεριλαμβάνονται εφεξής:

  1. τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, του Αρεταίειου Νοσοκομείου και του Αιγινήτειου Νοσοκομείου και
  2. τα εμβολιαστικά κέντρα υψηλής δυναμικότητας που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στα εμβολιαστικά κέντρα που δύνανται να λειτουργούν επτά (7) ημέρες την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένων και ημερών αργίας), λόγω εκτάκτων και εξαιρετικών αναγκών, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού και για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 30.9.2021. [Κατά τα ισχύοντα, η εν λόγω δυνατότητα αφορά στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) και των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.)].
    Το ωράριο λειτουργίας των ανωτέρω εμβολιαστικών κέντρων ορίζεται σε δύο (2) βάρδιες, από τις 07:00 έως τις 24:00 (αντί έως τις 22:00, που ισχύει για τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός των δημόσιων δομών Π.Φ.Υ. και των Τ.ΟΜ.Υ.).

β. Προσδιορίζεται ο τρόπος αποζημίωσης κατά τις μη εργάσιμες ημέρες (Σάββατα, Κυριακές, αργίες) του ιατρικού προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα υψηλής δυναμικότητας που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γ ενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας καθώς και στις Τ.ΟΜ.Υ. (ως μικτή εφημερία και ως μικτή εφημερία Επιμελητή Α’, αντίστοιχα).

γ. Προβλέπεται ότι η απασχόληση του λοιπού προσωπικού των εμβολιαστικών κέντρων για τις ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή και κατά τις ώρες 22:00 έως 24:00 καθώς και τα Σάββατα, αποζημιώνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 20 παρ.Α του ν.4354/2015), διευκρινίζεται δε ότι οι ώρες απασχόλησης του εν λόγω προσωπικού πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβαση του ανωτάτου ορίου ωρών της υποπαρ.2 της παρ.Α του άρθρου 20 του ν.4354/2015.

δ. Χορηγείται στο λοιπό προσωπικό που απασχολείται στα ανωτέρω εμβολιαστικά κέντρα, επιπλέον καθαρό ποσό είκοσι (20) ευρώ ανά εργαζόμενο, για εκάστη ημέρα απασχόλησής του κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες, υπό την προϋπόθεση της απασχόλησής του τουλάχιστον έξι (6) ώρες ημερησίως κατά τις εν λόγω ημέρες.

Το εν λόγω ποσό είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

ε. Προσδιορίζεται ο τρόπος κάλυψης των αποζημιώσεων του προσωπικού των Τ.ΟΜ.Υ. (μέσω ενωσιακών πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος), στ. Διευκρινίζεται ότι οι ανωτέρω προτεινόμενες ρυθμίσεις ισχύουν από την έναρξη λειτουργίας κάθε εμβολιαστικού κέντρου, καταλαμβάνουν δε και το προσωπικό των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, που έχει μετακινηθεί και απασχολείται στα εμβολιαστικά κέντρα υψηλής δυναμικότητας, τα οποία λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

2. α.Χορηγείται στο προσωπικό που απασχολείται στις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), καθαρό ποσό είκοσι (20) ευρώ ανά εργαζόμενο, για εκάστη ημέρα απασχόλησης τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες.

Η εν λόγω αποζημίωση μπορεί να καλυφθεί μέσω ενωσιακών πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος.

β. Ορίζεται ότι λοιπό προσωπικό των Κέντρων Υγείας κατά του κορωνοϊού που απασχολείται τα Σάββατα, αποζημιώνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 20 παρ. Α του ν.4354/2015),

3. α.Δύναται να πραγματοποιούν εμβολιασμούς, για το χρονικό διάστημα μέχρι την 30η.9.2021 και ιδιωτικές μονάδες υγείας δια του ιατρονοσηλευτικού τους προσωπικού, για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

β. Χορηγείται στους ανωτέρω ιδιωτικούς φορείς αποζημίωση ύψους τριών (3) ευρώ, για κάθε εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης αναλωσίμων.

γ. Ρυθμίζονται με υπουργική απόφαση, η διαδικασία προμήθειας, παραλαβής, φύλαξης και διενέργειας των εμβολίων, ο προγραμματισμός των εμβολιασμών φυσικών προσώπων από τους ανωτέρω φορείς, η εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, η καταβολή της αποζημιώσεως κλπ.

4. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ευθύνη των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID- 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης