"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.9 C
Trikala

Διοικητές Νοσοκομείων: Τα κριτήρια και η περίπτωση του Κώστα Γρηγορίου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συνεκτιμώντας το συνολικό έργο του Κώστα Γρηγορίου η παραμονή του θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη σταθεροποίηση του συστήματος και την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας.

Επί των ημερών του είναι αληθεια πως έχει επιτρυχθεί ο μοναδικός στόχος που είναι η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου Τρικάλων και οι παρεμβάσεις του διοικητή χαρακτηρίζονται ως θετικές από γιατρούς , νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Αυτό επιτεύχθηκε με την αυστηρότητα που επέδειξε o Κώστας Γρηγορίου με την εφαρμογή των υποχρεώσεων του καθενός στα υπηρεσιακά καθήκοντα του.

Είναι πολύ καλός γνώστης της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος και δεν ακολούθησε την πεπατημένη του παρελθόντος με “ιδιαίτερους συμβούλους” και καθοδηγήσεις.

Οι νέοι διοικητές θα έχουν τετραετή θητεία και όχι τριετή και η επιλογή τους θα γίνεται με βάση αντικειμενικά προσόντα, δηλαδή πτυχίο ΑΕΙ, συνάφεια πτυχίου, 5ετη επαγγελματική εμπειρία, ξένη γλώσσα.

Όπως τονίζεται σε σχετική ενημέρωση του ΥΠΕΣ, το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημόσιου Τομέα θα κινείται στους εξής άξονες:

– Εφεξής, θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για έναν φορέα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και διαφορετική για έναν τοπικό φορέα, όπως μια δημόσια βιβλιοθήκη σε ένα χωριό. Προβλέπεται δε ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία.Αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (π.χ. πτυχίο ή/και –κατά περίπτωση– εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα και ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

– Καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης (τεστ δεξιοτήτων), τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.

– Συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων.

Τα κριτήρια

Το νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημόσιου Τομέα περιλαμβάνει:

Ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς στόχους και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία εγκρίνονται από τον αρμόδιο υπουργό.

Συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο υπουργό, τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος υπουργείου.

Αύξηση της θητείας των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη, δίνοντάς τους έτσι ικανότερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του έργου τους.

Ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων

Όπως διευκρίνισε η αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται από 3 διαφορετικές επιτροπές επιλογής διοικήσεων ανάλογα με την ομαδοποίηση των φορέων, στις οποίες θα προΐσταται μέλος του ΑΣΕΠ.

Ειδικά για τα νοσοκομεία στην επιτροπή επιλογής θα μετέχει και ο διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας στην οποία ανήκει κάθε νοσοκομείο γι αυτό και θα προηγηθεί η επιλογή των διοικητών ΥΠΕ και θα ακολουθήσει η επιλογή των διοικητών νοσοκομείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης