"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Διπλωματικό θρίλερ με τους Τούρκους στρατιωτικούς – Η Αθήνα “αγοράζει” χρόνο και ζυγίζει την έκδοση στην Τουρκία

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Διπλωματικό θρίλερ προκαλεί η προσγείωση του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη, με την Αθήνα να δηλώνει καταρχάς ότι επιστρέφει το ελικόπτερο στις τουρκικές αρχές κι από εκεί και πέρα εξετάζει με προσοχή το αίτημα πολιτικού ασύλου των 8 επιβαινόντων που έχουν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, ήδη οι τουρκικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχουν ήδη ζητήσει την έκδοσή τους στην Τουρκία.

Οι επικοινωνίες σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας – Τουρκίας, αλλά και με αρμόδιους παράγοντες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες ώρες με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο (κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για συνομιλία Κοτζιά – Τζαβούσογλου σε καλό κλίμα). Αυτό αποτυπώνεται και στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη η οποία παραπέμπει στην εκκίνηση των διαδικασιών για το άσυλο και ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης των 8 στρατιωτικών στην Τουρκία, λαμβανομένης υπόψη της σοβαρότητας των κατηγοριών που τους απευθύνονται “για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας”.

Η Αθήνα καλείται ουσιαστικά να ζυγίσει τα δεδομένα, καθώς από τη μία στήριξε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση Ερντογάν απέναντι στο πραξικόπημα, από την άλλη δε μπορεί να μην λάβει υπόψη τη σημερινή αναφορά του τούρκου πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για εξαιρετικές περιπτώσεις, κάτι που περιπλέκει τα πράγματα και δυσκολεύει την απόφαση για έκδοση των συλληφθέντων στην Τουρκία.

Αύριο επικοινωνία Τσίπρα – Ερντογάν

Στο μεταξύ αύριο αναμένεται να υπάρξει τηλεφώνημα του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα και να εκφράσει τη στήριξει της ελληνικής κυβέρνησης στη Συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία.

pontiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης