Διώχνουν και επισήμως πτυχές του τουρισμού από τα Μετέωρα Reviewed by Momizat on . Με ένα αιτιολογικό που δεν έχει και μεγάλη βάση, αφού στηρίζεται σε κάτι που θα γίνει στο μέλλον (…), ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού, απέρριψε «το αίτημα της Ελλ Με ένα αιτιολογικό που δεν έχει και μεγάλη βάση, αφού στηρίζεται σε κάτι που θα γίνει στο μέλλον (…), ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού, απέρριψε «το αίτημα της Ελλ Rating: 0

Διώχνουν και επισήμως πτυχές του τουρισμού από τα Μετέωρα

Διώχνουν και επισήμως πτυχές του τουρισμού από τα Μετέωρα

Με ένα αιτιολογικό που δεν έχει και μεγάλη βάση, αφού στηρίζεται σε κάτι που θα γίνει στο μέλλον (…), ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού, απέρριψε «το αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) για διοργάνωση Διεθνούς Αναρριχητικού Φεστιβάλ, από 29 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2014».
Φρόντισε, δε, να αναφέρει στην απόφαση, και το τον χώρο: «εντός του κηρυγμένου, βάσει του Ν. 2351/95 (ΦΕΚ: 225/Α΄/01.11.1995) ως Ιερού Χώρου των Μετεώρων» Ξεχνά, φυσικά, ο υπουργός, ότι πρόκειται για μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και όχι απλώς για έναν ιερό χώρο.

Ξεχνά, φυσικά, ότι με τον τρόπο αυτόν, δίνει το σήμα σε ΟΛΟΝ τον κόσμο, σε αναρριχητές, ποδηλάτες, πεζοπόρους, μηχανόβιους και απλούς ανθρώπους της επαφής με τη φύση, μέσω μιας δραστηριότητας, πως, πλέον, Μετέωρα γιοκ. Οτι, πλέον, χιλιάδες άνθρωποι δεν θα έρχονται στα Μετέωρα για άλλες δραστηριότητες, πλην της επίσκεψης στις Μονές. Αρα, ο αριθμός τους θα μειωθεί. Εκτός αν έχει εκπονηθεί μελέτη, που να λέει ότι οι προσκυνητές θα είναι περισσότεροι από τους άλλους, άρα υπάρχει διαχωρισμός και επιλεκτική λογική στο ποιος θα έρθει στα Μετέωρα; Και, στην τελική, τα Μετέωρα δεν «ανήκουν» σε κανέναν, για να επιλέγεται από την πολιτεία, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ένα φεστιβάλ.

Δυστυχώς, σε ένα μοντέλο επιστροφής σε «κλειστές» απόψεις για το τι είναι θρησκεία, χωρίς κανένα «άνοιγμα» στην κοινωνία, ως πνευματικότητα προβάλλεται η απομόνωση. Πολύ κοντά στον αναχωρητισμό του Μ. Αντωνίου…
meteora1Όμως, αυτή η απομόνωση, δεν βοηθά καθόλου τους επαγγελματίες της περιοχής Καλαμπάκας να διατηρήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους. Με το συγκεκριμένο αναρριχητικό φεστιβάλ υπολογίζεται ότι πάνω από 500 αναρριχητές θα ερχόταν στην Καλαμπάκα. Σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένοι θα έκαναν τα πάντα για 500 κρεβάτια, για τζάμπα διαφήμιση, για πολλαπλασιαστική διαφήμιση, για έσοδα. Τώρα, απλώς οι επαγγελματίες βλέπουν να χάνουν τόσον κόσμο. Και όσον θα έφερνε αυτός ο κόσμος, την επόμενη χρονιά.
Και ποιο είναι το καταλυτικό επιχείρημα του υπουργού; Ότι «βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κατ’ εξουσιοδότησιν του ανωτέρου Νόμου, το οποίο θα καθορίσει τις δραστηριότητες και τους περιορισμούς στο χώρο.
Καταπληκτικό!
Δηλαδή, μας λέει ο υπουργός, επειδή ΘΑ μελετηθεί κάτι, ΘΑ γίνει κάτι στο μέλλον, δεν μπορεί να συμβεί κάτι τώρα (συμβατικό το τώρα, αφού πρόκειται για διάστημα δύο μηνών).
Απορούμε: πότε αποφάσισε σχετικώς το δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας; Η πρώτη συζήτηση, προ των εκλογών, άφησε το καυτό ζήτημα για το επόμενο. Το οποίο θα αναλάβει την η Σεπτεμβρίου και, αν θέλει να κάνει κάτι άμεσα για το θέμα, θα πρέπει να το συζητήσει στην πρώτη του συνεδρίαση, εντός Σεπτεμβρίου. Μαζί με την απαραίτητη δημόσια διαβούλευση και τη διατύπωση γνώμης από όλους τους εμπλεκόμενους, θα χρειαστεί ένα διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών. Είναι τόσο σίγουρος ο υπουργός, ότι για την πρόταση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων, μέχρι να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου, θα περάσουν λιγότεροι από δύο μήνες. Αν ήθελαν να προβάλλουν την περιοχή, θα έκαναν κράττει μερικές ημέρες. Άλλες φορές, κάνουν το παν για να διαφημίσουν τη χώρα με… 10 γάμους Κινέζων. Τώρα, γιατί τέτοια συμπεριφορά;
Είναι, λοιπόν, προφανές, ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα, για τη μελλοντική απόφαση για την περιοχή, είναι έωλη και απλώς είναι μια πρόφαση. Ο δε δεύτερος λόγος που προβάλλεται (ελλιπές αίτημα), κατά πληροφορίες μας σχετίζεται με το ότι ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Ομοσπονδία στηρίζει και δεν διοργανώνει η ίδια το φεστιβάλ, ενώ θα υπάρχουν και ιδιώτες ως χορηγοί! Θου Κύριε! Σε ένα σοσιαλιστικό κράτος, όπως η Ελλάδα, με σοσιαλιστική κυβέρνηση, οι ιδιώτες χορηγοί δεν υπάρχουν πουθενά, οπότε πρέπει να εκδιώκονται…
Είναι κρίμα, να εκδιώκεται η αναρρίχηση. Ένα άθλημα που θα μπορούσε να είναι γιορτή για την περιοχή. Να μην αναγκάζονται να πάνε όλοι στην Κάλυμνο. Για να μη μιλήσουμε για τις πλείστες όσες δραστηριότητες.
Αλλά, δυστυχώς, στην Καλαμπάκα αναπτύσσονται διάφορες απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες, όποιος μιλά εναντίον των Μετεώρων, είναι τρόπον τινά άθρησκος, μη χριστιανός και ποιος ξέρει, τι άλλο. Χρησιμοποιούνται, δε, επιχειρήματα, που περίπου παρουσιάζουν τους διαφωνούντες, ως αθρώπους που εξισώσουν τον πνευματισμό με τον αθλητισμό. Δυστυχώς, ή δεν έχουν κατανοήσει τι λένε οι διαφωνούντες και ανησυχούντες για το μέλλον τους ή κάνουν ότι δεν έχουν κατανοήσει.
Όμως, πολλοί Καλαμπακιώτες ήδη ξεσηκώνονται. Όχι εναντίον του μοναχισμού. Ελπίζουμε αυτό να είναι ξεκάθαρο. Αλλά εναντίον μιας απόφαση που δεν έχει καμία λογική, που είναι αυθαίρετη και που δεν έχει καν λάβει υπ’ όψιν της την κατάσταση στην περιοχή.

Αναμένεται, δε, να υπάρξει συντόμως ένα δημόσιο κείμενο, υπογεγραμμένο από φορείς και πολίτες, που θα ζητούν, τουλάχιστον, διάλογο.
Εδώ, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει από τη δημοτική αρχή, νυν κα επόμενη, οι οποίες θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν πρωτοβουλία και να μην κρύβονται.
Το θέμα αφορά άμεσα την επιβίωση πάρα πολλών επαγγελματιών στην περιοχή. Η «έξωση» αθλητών από την περιοχή, σε δύο το πολύ χρόνια, θα επιφέρει κλείσιμο καταστημάτων. Και τότε, ποιος θα αναλάβει να καλύψει τη ζημιά;

Θανάσης Μιχαλάκης

 

 

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή