Δράσεις από την “Αστική Ανάπτυξη”, την “ξεχασμένη” εταιρία του Δ. Τρικκαίων Reviewed by Momizat on . Η «Αστική Ανάπτυξη» είναι μια ανώνυμη εταιρία του Δήμου Τρικκαίων, που δεν έχει αξιοποιηθεί όσο και όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε. Προ μηνών, παρουσιάσαμε το σ Η «Αστική Ανάπτυξη» είναι μια ανώνυμη εταιρία του Δήμου Τρικκαίων, που δεν έχει αξιοποιηθεί όσο και όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε. Προ μηνών, παρουσιάσαμε το σ Rating: 0

Δράσεις από την “Αστική Ανάπτυξη”, την “ξεχασμένη” εταιρία του Δ. Τρικκαίων

Δράσεις από την “Αστική Ανάπτυξη”, την “ξεχασμένη” εταιρία του Δ. Τρικκαίων

Η «Αστική Ανάπτυξη» είναι μια ανώνυμη εταιρία του Δήμου Τρικκαίων, που δεν έχει αξιοποιηθεί όσο και όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε. Προ μηνών, παρουσιάσαμε το σχέδιο για τη λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης και την αναβάθμιση των υπαρχόντων χώρων στάθμευσης, μέσω πρότασης που κατατέθηκε στο πρόγραμμα «Τζέσικα». Αφορά στα έργα:
(α) Εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης σε επιλεγμένες περιοχές της πόλης των Τρικάλων σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους χώρους στάθμευσης και την αναβάθμιση αυτών.

β) Αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Τρικκαίων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πλέον, το σχέδιο που εκπονήθηκε για το 2014 – ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής, προφανώς – αφορά σε επέκταση των δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της εταιρίας:

1. Η διερεύνηση κατασκευής τεσσάρων φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 10 ΚWP το καθένα σε οροφές σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων.

2. Η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 5MW με την σύμπραξη ιδιωτών στον συνοικισμό των Αγίων Αποστόλων.(Έχει εγκριθεί η κατασκευή από την Ρ.Α.Ε.)

3. Η διερεύνηση αξιοποίησης οποιουδήποτε ακινήτου κριθεί σκόπιμο.

Τα δύο πρώτα φαντάζουν σημαντικά. Διότι εμπίπτουν σε αυτό που ονομάζουμε αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και φαίνεται ότι ο Δήμος μπορεί, αφ’ ενός να αξιοποιήσει το δυναμικό του για να βρει λύσεις σε ζητήματα ενέργειας – οικονομίας, αφ’ ετέρου να επεκταθεί σε δράσεις που όντως προσφέρουν θέσεις εργασίας. Φυσικά, οι θέσεις αυτές είναι πιθανό να μην είναι μόνιμες, ούτε να είναι στη «δικαιοδοσία» του Δήμου. Θα είναι, όμως, απείρως πιο ωφέλιμες σε σχέση με άλλες, που εσχάτως προβάλλονται ως πανάκεια για την πόλη.

Από κει και πέρα, το ζήτημα της «αξιοποίησης ακινήτων», είναι συζητήσιμο. Διότι, αν αξιοποίηση σημαίνει πώληση, είναι σαφές ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό, να ιδωθούν όλες οι πλευρές και να μην πρόκειται για πώληση που θα αποφέρει λίγα χρήματα στο πτωχό ταμείο του Δήμου

Η εταιρία, επίσης, βάσει της εισήγησης του προέδρου κ. Β. Γιαννούλα, θα κινηθεί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά των δυνατοτήτων της.
Προϋπολογισμός

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2014. Είναι, φυσικά, ισοσκελισμένος, στα 528.000 ευρώ, σχεδόν ίσος σε σχέση με τα αυτόν του 2013 (520.500). Στα έσοδα, όμως, για το επόμενο έτος, υπάρχει μείωση για τις υπηρεσίες στάθμευσης. Δηλαδή, ενώ για φέτος είχαν προϋπολογισθεί 243.000 ευρώ, για του χρόνου προβλέπονται έσοδα 211.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ανά χώρο στάθμευσης:
– Πάρκινγκ οδού Κανούτα: Από 135.000, μείωση στις 120.000

– Πάρκονγκ οδού 28ης Οκτωβρίου: Από 80.000, μείωση στις  70.000

– Πάρκινγκ πλατείας Αρ. Αντωνίου: Από 28 .000, μείωση στις 20.000,00

– Πάρκινγκ Νοσοκομείου: 1.000 ευρώ (από 0 φέτος)
Αν εξαιρεθεί το τελευταίο, σε όλα τα άλλα υπάρχει σημαντικάη μείωση. Οπότε ή θα μειωθούν οι τιμές, ή θα υπάρξει εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Μπορεί, όμως, και τα δύο. Εξάλλου, είναι προφανές πλέον, ότι στο ΣΕΣ, είναι ανάγκη να λειτουργήσει με άλλον τρόπο, να λάβει υπ’ όψιν του αρκετές ιδιαιτερότητες (για παράδειγμα, όλα τα ιατρεία βρίσκονται στο κέντρο), να συνδυαστεί με κανονικούς ποδηλατόδρομους, με αστυνόμευση (ποιος θυμάται τη δημοτική αστυνομία;), να συσχετιστεί με σαφές σχέδιο για την πόλη σε ορίζοντα τουλάχιστον 30 ετών και να μη περιοριστεί σε εμβαλωματικές λύσεις για το παρόν.

Θανάσης Μιχαλάκης

(Πρώτη δημοσίευση ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 30-12-13)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή