Δραματική προειδοποίηση: Οι ιταλικές τράπεζες θα χρειαστούν κρατικά κεφάλαια Reviewed by Momizat on . Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια για να στηριχθούν οι προβληματικές τράπεζες Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια για να στηριχθούν οι προβληματικές τράπεζες Rating: 0

Δραματική προειδοποίηση: Οι ιταλικές τράπεζες θα χρειαστούν κρατικά κεφάλαια

italia trapezes

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια για να στηριχθούν οι προβληματικές τράπεζες της Ιταλίας, σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που «είναι γεμάτο κινδύνους» ύστερα από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ιταλικές τράπεζες βαρύνονται με περίπου 360 δισεκ. ευρώ ‘κόκκινων δανείων’ και οι μετοχές τους έχουν υποστεί σφυροκόπημα φέτος, ιδιαίτερως μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Ο Βίσκο είπε ότι οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς είναι «γεμάτες κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» και ότι ένας κρατικός μηχανισμός ασφαλείας για τη στήριξη των τραπεζών είναι απαραίτητος και δεν απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η Ιταλία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκπόνηση ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της με κρατικά κεφάλαια, περιορίζοντας τις ζημίες για τους επενδυτές των τραπεζών.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι με μια κοινή δέσμευση θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες», δήλωσε ο Βίσκο σε συνέδριο με Ιταλούς τραπεζίτες.

Ο υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ότι οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ευελιξία για την κρατική ενίσχυση των τραπεζών και ότι αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε όλη του την έκταση στις τρέχουσες συνθήκες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε «συνεχή διάλογο» με τις Βρυξέλλες για να «διερευνήσει όλα τα μέσα δημόσιας παρέμβασης που επιτρέπονται από τους κανονισμούς της ΕΕ» δήλωσε ο Πάντοαν.

Ο Βίσκο, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε για ενδεχόμενες συστημικές επιπτώσεις μιας τραπεζικής κρίσης στα μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ και το σύνολο της ευρωζώνης. Δήλωσε, πάντως, ότι μεγάλο μέρος των ‘κόκκινων δανείων’ στην Ιταλία βρίσκεται στα χέρια τραπεζών που είναι σε υγιή οικονομική κατάσταση.

«Είναι λάθος να μιλάμε για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ως μια έκτακτη κατάσταση για το συνολικό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε.

Ο Βίσκο πρόσθεσε ότι μετά την προσφάτως ανακοινωθείσα συγχώνευση μεταξύ της Banco Popolare και της Banca Popolare di Milano αναμένει «πριν περάσει πολύς καιρός» και άλλες συγχωνεύσεις ή εξαγορές.

Ο Βίσκο δήλωσε ότι στην παρούσα κατάσταση είναι απαραίτητο οι αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής να είναι έτοιμοι «να περιορίσουν τις εντάσεις στην αγορά, να διασφαλίσουν τη ρευστότητα, να ενδυναμώσουν το τραπεζικό σύστημα και να στηρίξουν την εμπιστοσύνη». Προειδοποίησε επίσης ότι η πολύ αυστηρή εφαρμογή των κανόνων τραπεζικής εποπτείας δεν θα πρέπει «να αποτελέσει από μόνη της πηγή έντασης».

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή