Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων με τίτλο «Δραστηριότητες για γονείς και παιδιά» η οποία πραγματοποιήθηκε στο παιδικό τμήμα, τηνΤετάρτη 29 Οκτωβρίου, με την Κατερίνα Κοπάνου, εργοθεραπεύτρια.
Συμμετέχοντες ήταν γονείς παιδιών 2 – 4 ετών οι οποίοι ενημερώθηκαν για διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία των παιδιών με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και τη διευκόλυνση της μάθησης τους.
Η Κατερίνα Κοπάνου με επιστημονική κατάρτιση και επικοινωνιακή δεινότητα, μίλησε στους γονείς για τη διαδικασία της “μάθησης”, εξηγώντας, τι σημαίνει ¨μαθαίνω”, τί μαθαίνω, πότε μαθαίνω και γιατί μαθαίνω.
Ανέλυσε αδρά τα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες της συγκεκριμένες ηλικιακής ομάδας, εξήγησε στους γονείς τι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όταν επιλέγουν ένα παιχνίδι και πρότεινε συγκεκριμένα παιχνίδια που προάγουν τη μάθηση των παιδιών ηλικίας 2 – 5 ετών.
Στη συνέχεια επεξηγώντας το ρόλο που παίζουν όλες οι αισθήσεις μας κι όλα τα συστήματα του εγκεφάλου στην μαθησιακή διαδικασία, έδωσε έξυπνες ιδέες και παραδείγματα για το πώς οι γονείς μπορούν με έναν διαφορετικό και ταυτόχρονα ευχάριστο τρόπο να ενισχύσουν τις δεξιότητες των παιδιών τους και να προάγουν αποτελεσματικά τη μάθηση.
Η Κατερίνα Κοπάνου θα συνεχίσει τις συναντήσεις της με παιδιά, ηλικίας 2- 4 ετών, κάθε Τετάρτη του Νοεμβρίου στις 5.30-6.30 το απόγευμα στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για την υλοποίηση της δράσης «Μια διαφορετική προσέγγιση του βιβλίου» η οποία θα αναπτυχθεί σε τέσσερις ενότητες με τις κάτωθι θεματικές:
-
«Βιβλία αφής και παιχνίδια αφής»
-
«Εκπαιδεύοντας τα ματάκια μας»
-
«Με ένα βιβλίο…βιδώνω, ξεβιδώνω και συναρμολογώ!»
-
«Μύρισαν Χριστούγεννα!!»
Η συμμετοχή στις δράσεις απαιτεί προεγγραφή.
Η Κατερίνα Κοπάνου, η οποία προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, γεννήθηκε το 1979 στα Τρίκαλα.
Το 2013 αποφοίτησε από το Τμήμα Εργοθεραπείας, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ. Ε. Ι. Αθηνών.
Εξειδικεύτηκε σε θέματα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσηςκαι στη ΜέθοδοΝευροεξελικτικής Αγωγής Bobath.
Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών της και έχει αξιόλογη εθελοντική δράση.
Ήταν υπεύθυνη του προγράμματος εργοθεραπείας στο Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α. “Ήφαιστος”, στα Τρίκαλα το 2005-2006.
Σήμερα είναι εξωτερικός συνεργάτης σε προγράμματα εργοθεραπείας στο Κέντρο Διημέρευσης “Γέφυρες ανάπτυξης”, στα Τρίκαλα για ενήλικες με νοητική υστέρηση και ιδιοκτήτρια εργοθεραπευτηρίου για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας .