Δριτσέλη – Διώτη ξανά για το νερό σε Γεωργανάδες – Κλοκωτό Reviewed by Momizat on .  Ξανά θίγουν το θέμα για το νερό σε Γεωργανάδες και Κλοκωτό, οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Δριτσέλη και Η. Διώτη. Μετά τη σχετική ερώτηση του Γ. Κυρίτση και τη  Ξανά θίγουν το θέμα για το νερό σε Γεωργανάδες και Κλοκωτό, οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Δριτσέλη και Η. Διώτη. Μετά τη σχετική ερώτηση του Γ. Κυρίτση και τη Rating: 0

Δριτσέλη – Διώτη ξανά για το νερό σε Γεωργανάδες – Κλοκωτό

Δριτσέλη – Διώτη ξανά για το νερό σε Γεωργανάδες – Κλοκωτό

 Ξανά θίγουν το θέμα για το νερό σε Γεωργανάδες και Κλοκωτό, οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Δριτσέλη και Η. Διώτη. Μετά τη σχετική ερώτηση του Γ. Κυρίτση και την απάντηση της Περιφέρειας, οι βουλευτίνες ζητούν να μάθουν, τι συνέβη με τις σχετικές μελέτες. Ακολουθεί το δελτίο Τύπου:

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Παναγιώτα Δριτσέλη, σε σχέση με το ζήτημα της ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού σε Γεωργανάδες και Κλοκοτό Τρικάλων. Στην ερώτησή τους οι βουλευτίνες υπογραμμίζουν ότι μετά από έναν ολόκληρο χρόνο δεν έχει δοθεί λύση στο θέμα, ενώ τα νοικοκυριά αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για όλες τις οικιακές χρήσεις, καθώς η υψηλή συγκέντρωση μαγγανίου καθιστά το νερό της ύδρευσης παντελώς ακατάλληλο. Ο βουλευτίνες ζητούν από τον Υπουργό Εσωτερικών άμεση λύση στο θέμα, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση πρόσβαση όλων των νοικοκυριών στο καθαρό νερό, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Ακατάλληλο το πόσιμο νερό σε Γεωργανάδες και Κλοκοτό Τρικάλων

 

Ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε από τη μέρα που ξεκίνησε να τρέχει μαύρο νερό από τις βρύσες των νοικοκυριών στους Γεωργανάδες και τον Κλοκοτό Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα και με τους κατοίκους να μην μπορούν ούτε να το πιουν, ούτε καν να μαγειρέψουν με αυτό, αλλά και χωρίς να σταματήσουν να το πληρώνουν “χρυσάφι”.

Κατόπιν ερώτησης που τέθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε έγγραφο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Φαρκαδόνας που διαβίβασε το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή (αρ.πρωτ. 825/7.10.2013), η Υπηρεσία επιβεβαίωσε την ύπαρξη προβλήματος με τις αυξημένες τιμές του μαγγανίου. Μάλιστα ανέφερε ότι από τις 14/3/2013 ενημέρωσε τους κατοίκους ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν το νερό. Έκτοτε, σημειώνει ότι διενεργεί τακτικούς ελέγχους κατά τους οποίους, όμως, οι τιμές του μαγγανίου παραμένουν πάνω από το επιτρεπτό όριο (50 mg/l). Ενημερώνει, δε, ότι «οι γεωτρήσεις αποδίδουν υψηλά ποσοστά μαγγανίου και θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι νέων ανορύξεων καθώς δεν αποδίδουν επαρκώς οι καθαρισμοί των δεξαμενών και των δικτύων. Στην κατεύθυνση αυτή η Διοίκηση προέβη στη σύνταξη μελετών για τη λύση του προβλήματος και λόγω της μη καλής οικονομικής κατάστασης τις υποβάλλαμε για ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας».

Από τον Οκτώβριο που δόθηκε η σχετική απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, οι κάτοικοι συνεχίζουν να πίνουν νερό-φαρμάκι, κι επιπλέον δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της ένταξης των μελετών στο ΠΕΠ Θεσσαλίας.

 

Επειδή το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους για την αγορά εμφιαλωμένου, πληρώνοντας ταυτόχρονα και υπέρογκους λογαριασμούς για μία υπηρεσία της οποίας δεν μπορούν να κάνουν χρήση.

Επειδή τίθεται σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πορεία ένταξης των μελετών της ΔΕΥΑΦ στο ΠΕΠ Θεσσαλίας;
  2. Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν για να διασφαλιστεί, μέχρι τη δρομολόγηση και ολοκλήρωση των νέων ανορύξεων, η παροχή των κατοίκων των Γεωργανάδων και του Κλοκοτού με καθαρό νερό, χωρίς δική τους οικονομική επιβάρυνση;

 

Οι ερωτώσες βουλευτίνες

Ηρώ Διώτη

Παναγιώτα Δριτσέλη

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή