Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!!! Reviewed by Momizat on . Και στην προκειμένη περίπτωση δεν εννοώ την οικονομική πτώχευση. Αυτή έχει τις ρίζες της σε πλείστα όσα αίτια και αδυναμίες των «εκλεγμένων» να προβλέψουν, να π Και στην προκειμένη περίπτωση δεν εννοώ την οικονομική πτώχευση. Αυτή έχει τις ρίζες της σε πλείστα όσα αίτια και αδυναμίες των «εκλεγμένων» να προβλέψουν, να π Rating: 0

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!!!

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!!!

Και στην προκειμένη περίπτωση δεν εννοώ την οικονομική πτώχευση.

Αυτή έχει τις ρίζες της σε πλείστα όσα αίτια και αδυναμίες των «εκλεγμένων» να προβλέψουν, να προγραμματίσουν και να εφαρμόσουν.

Η πόλη μας, χάρη στη γενναιοδωρία του Ιωάννη Ματσόπουλου, έχει στην απόλυτη δικαιοδοσία της, ένα σημαντικό κεφάλαιο· το συγκρότημα του μύλου. Όμως αυτό το απαράμιλλης  πολιτιστικής και οικονομικής αξίας συγκρότημα – μνημείο, μέχρι πριν δυο χρόνια ελάχιστα στοιχεία είχε αξιοποιήσει απ’ το δυναμικό του. Επεμβάσεις άστοχες, αποσπασματικές, όμως σίγουρα δαπανηρές, δεν ανάδειξαν τον πλούτο του σαν πολιτιστικό  κέντρο.

Τώρα όμως;

Σήμερα το συγκρότημα έχει παραδοθεί στη φρενήρη εκμετάλλευσή του με τη βοήθεια των «ξωτικών». Με πρόσχημα την «αξιοποίησή» του, πλείστοι όσοι σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και αρχιτεκτονούν, αλλά κυριολεκτικά «εκτελούν» το μύλο και το άμεσο περιβάλλον του. Με δικαιολογία την έλλειψη πόρων, οι ελεύθεροι χώροι είναι πλήρως εγκαταλελειμμένοι. Εκτεταμένες επιφάνειες διαμορφώθηκαν με άσφαλτο, αμμοχάλικο, υλικά λατομείου. Τοίχοι προηγούμενων – σχετικά πρόσφατων – «επεμβάσεων αξιοποίησης» μπαζώθηκαν, οι χώροι αλλάζουν χαρακτήρα. Τώρα προέχει η στάθμευση των αυτοκινήτων και η εγκατάσταση κάθε είδους παράγκας. Όλα για την αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω ξωτικών.

Αλλά διερωτάται κανείς· πώς μπορεί ακόμη και ο μη ειδικός να εμπνευστεί, σε ένα περιβάλλον που οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι έχουν εγκαταλειφθεί στη βουλιμία της κατανάλωσής τους απ’ το επιχειρηματικό πνεύμα, χωρίς καμία ή σχεδόν αμελητέα ανταποδοτική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο;

Η «φτώχεια» έχει ρίξει βαριά τη σκιά της στην πόλη μας και προφανώς δεν είναι μόνο οικονομική!!!

ΘΥΜΙΟΣ ΣΑΛΙΑΧΗΣ

Αρχιτέκτων μηχανικός – Γεωπόνος – Αρχιτέκτων τοπίου

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή