"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

Δυστύχημα στα Τέμπη: «Απροκάλυπτη και απολύτως παράνομη παρέμβαση της Περιφέρειας στο χώρο του εγκλήματος»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ανεξήγητες καθυστερήσεις, αλλά και καταστροφή στοιχείων, καταγγέλλουν οικογένειες θυμάτων στο υπόμνημά τους προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφέροντας τα όσα διαπίστωσαν μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Το υπόμνημα που υποβλήθηκε χρονικά πριν από δύο σχεδόν μήνες έχει σταλεί και στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας που διενεργεί την κύρια ανάκριση.

Ο Σύλλογος Ατόμων πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών στο υπόμνημα που παρουσιάζει η «Ζούγκλα» επισημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενος δόλος για την τραγωδία. Αυτό γιατί επί της ουσίας δε λειτουργούσε κανένα από τα συστήματα πρόληψης παρά το γεγονός, όπως γράφουν, «ότι είχαν ακριβοπληρωθεί στο σύνολό τους και τοποθετηθεί ορισμένα από αυτά, τα οποία όμως είχαν απενεργοποιηθεί από το 2018».

Οι συγγενείς αναφέρουν:

«Θα πρέπει να δηλώσουμε την αγανάκτησή μας για τις ανεξήγητες καθυστερήσεις και την πρόδηλη συγκάλυψη και καταστροφή στοιχείων, ιδίως σε ό,τι αφορά στους παράγοντες που οδήγησαν σε έκρηξη πυρός και προκάλεσαν το θάνατο των μισών περίπου θυμάτων, αλλά και χημικά εγκαύματα σε άλλους που επέζησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι υποχρεωθήκαμε στην αποστολή εξωδίκου στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό με καίρια ερωτήματα για την απροκάλυπτη και απολύτως παράνομη παρέμβαση της Περιφέρειας στο χώρο του εγκλήματος, τρεις ημέρες μετά το συμβάν και ενώ αφενός δεν είχαν ξεκινήσει οι έρευνες, αφετέρου ουδέποτε ζητήθηκε η άδεια των Δικαστικών Αρχών».

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει απάντηση στο γιατί δόθηκε η εντολή να γίνει παρέμβαση στο χώρο του τραγικού δυστυχήματος. Οι συγγενείς περιμένουν απαντήσεις για το που ακριβώς βρίσκονται τα πειστήρια και τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία όπως λένε έχουν αλλοιωθεί.

«Συλλογή δειγμάτων 29 μέρες μετά την τραγωδία»

Οι συγγενείς των θυμάτων επιμένουν ότι δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς και το τι προκάλεσε την πυρκαγιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προκύπτει ότι προφανώς από σκοπιμότητα δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς η αίτια ύπαρξης διαφόρων εύφλεκτων και τοξικών ουσιών στο χώρο, όπως ενδεικτικά το “ξυλόλιο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, στο ζήτημα της πρόκλησης της έκρηξης πυρός προκαλεί πραγματικά οργή το γεγονός ότι εκτός από την οργανωμένη αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, η συλλογή δειγμάτων έλαβε χώρα 29 ημέρες μετά το συμβάν με μόνο αρμόδιο επιστημονικά για την όλη διαδικασία το χημείο του κράτους. Περιέργως, βέβαια, τα δείγματα εξετάστηκαν σε εργαστήρια των Αθηνών και όχι της Θεσσαλονίκης, παρά την καθορισμένη αρμοδιότητα, ενώ επίσης για την υποστήριξη του άτοπου επιστημονικά συμπεράσματος ότι δήθεν στη φωτιά και την έκρηξη συνετέλεσαν, ως κύρια χημική ουσία, τα ψυκτικά έλαια των μετασχηματιστών των ηλεκτρομηχανών, με βάση τη σιλικόνη, χρησιμοποιήθηκε ξενόγλωσση βιβλιογραφία, η ανάγνωση της οποίας, ακόμη και από ένα αδαή, οδηγεί στο πρόδηλο συμπέρασμα προσπάθειας παραπλάνησης της Δικαιοσύνης».

Ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις

Οι συγγενείς μέσω του υπομνήματος ζητούν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, όπως «πότε οι δικαστικές αρχές διαπίστωσαν ότι ο χώρος του εγκλήματος καλύφθηκε κάτω από χιλιάδες τόνους ανόργανων υλικών (χαλίκια με υπολείμματα ασφάλτου και λευκό κονίαμα αγνώστου σύστασης;», «αν οι Αρχές διαπίστωσαν και με ποιον τρόπο την ταυτότητα του δράστη και τα κίνητρα αυτής της πρωτοφανούς αλλοίωσης» και «από ποιον πήρε άδεια;».

«Δεν είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να δοθούν πλήρη στοιχεία από τον δράστη του παραπάνω ανοσιουργήματος για τον τρόπο που έδρασε, τους συνεργούς του, τους ηθικούς αυτουργούς κλπ. ώστε να διακριβωθεί η ταυτότητα εκείνων που επιδίωξαν την αλλοίωση των στοιχείων, γεγονός που θα καταδείκνυε και την προφανή ενοχή τους για τις ερευνώμενες από εσάς εγκληματικές πράξεις;» είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν οι συγγενείς προς τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό.

Οι συγγενείς αναφέρουν επιπλέον ότι τα ερωτήματα τα έθεσαν και στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών για να εισπράξουν την απάντηση ότι πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια δικαστική αρχή.

Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα αν τελικά η εμπορική αμαξοστοιχία είχε το φορτίο που δηλώθηκε επίσημα και όχι κάτι παράνομο. Το ερώτημα που θέτουν είναι: «Διερευνήθηκε ποτέ -και με ποιον τρόπο- εάν εκτός από το νόμιμο, δηλωμένο φορτίο η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε και μη νόμιμο (μαύρο) αδήλωτο;».

Η «Ζούγκλα» είχε αποκαλύψει ότι ο Εφέτης Ανακριτής είχε ζητήσει τα βίντεο από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας, παίρνοντας όμως την απάντηση ότι το υλικό έχει σβηστεί.

Οι συγγενείς καταλήγουν, μεταξύ άλλων:

«Θα πρέπει να καταστεί σε κάθε εμπλεκόμενο στην υπόθεση αυτή αντιληπτό πως επιθυμούμε μόνο την ανάδειξη της αλήθειας, την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και την τιμώρηση κάθε υπαίτιου για το μαζικό αυτό έγκλημα, οπότε θα είμαστε οι πλέον θερμοί υποστηρικτές των Δικαστικών Λειτουργών όταν πράττουν το έργο τους, όταν όμως οφθαλμοφανώς δεν το πράττουν είμαστε επίσης διατεθειμένοι να στραφούμε και εναντίον τους».

Οι συγγενείς ακόμα περιμένουν απαντήσεις και έχουν περάσει ήδη εννιά μήνες από την ημέρα που άλλαξε η ζωής τους, χάνοντας αγαπημένα τους πρόσωπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης