Δόξα και Τιμή στους μαχητές του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731 Reviewed by Momizat on . Τη μνήμη των μαχητών του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731 θα τιμήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μνημεί Τη μνήμη των μαχητών του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731 θα τιμήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μνημεί Rating: 0

Δόξα και Τιμή στους μαχητές του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731

Δόξα και Τιμή  στους μαχητές του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731

Τη μνήμη των μαχητών του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731 θα τιμήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μνημείου (6ο χλμ ε.ο. Τρικάλων-Καρδίτσας). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 10.30 π.μ. δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια (11:30) θα αφιχθεί στο χώρο της τελετής άγημα των «Φουστανελοφόρων Ράξας» και θα αναπεμφθεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Ταξίαρχο ε.α.κ. Ευθύμιο Αγγελάκη με τίτλο «Η Υπέρβαση». Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Σακκά θα απαγγείλουν ποιήματα, ενώ η τελετή θα ολοκληρωθεί μα κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Υμνο.
Η μάχη στο Υψωμα 731
Στα ορεινά της Αλβανίας στην περιφέρεια του Τεπελενίου, βρίσκεται το ύψωμα 731 του βουνού Τρεμπεσίνα. Εδώ έγινε η πλέον κρίσιμη μάχη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά την Εαρινή Επίθεση των Ιταλών από 8 έως 23 Μαρτίου 1941, όπου οι Ιταλοί επιτέθηκαν παρουσία του “duce” τους Μπενίτο Μουσολίνι, εναντίον Ελληνικών θέσεων. Ποτέ άλλοτε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης, δεν βρέθηκε τόσο κοντά στην πρώτη γραμμή της μάχης όσο ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος ήθελε να παρακολουθήσει από κοντά τα τεκταινόμενα.
Η επίθεση των Ιταλών εκδηλώθηκε εναντίον του υψώματος 731 το οποίο υπεράσπιζε το 2ο Τάγμα του 5ου Συντάγματος Τρικάλων με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά. Οι υπερτριπλάσιες σε δύναμη ανδρών Ιταλικές δυνάμεις ενισχυμένες με 400 βομβαρδιστικά αεροπλάνα και με τεράστιο αριθμό κανονιών, έπρεπε να καταλάβουν το ύψωμα αυτό και έτσι να τους ανοίξει ο δρόμος για τα Ιωάννινα. Εκεί όμως οι Ιταλικές μεραρχίες συνετρίβησαν και δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν προς στην Ελλάδα. Στο ύψωμα 731 κρίθηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος και η ανεπάρκεια αυτή του Ιταλικού στρατού έκανε τον Χίτλερ να σχεδιάσει άμεσα την επίθεσή του κατά της Ελλάδας, η οποία εκδηλώνεται ένα μήνα μετά.

Αφήστε το σχόλιο σας