"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Δύο ακόμα αιολικά πάρκα στην περιοχή του Τυμπάνου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αποφάσεις για την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) δύο ακόμα αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 4,7 MW και 3,5 MW αντιστοίχως στη ευρύτερη περιοχή του Τυμπάνου των Δημοτικών Ενοτήτων Μουζακίου και Αργιθέας των ομώνυμων δήμων εξέδωσε το Τμήμα Φυσικών Πόρων τη Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας.

Πρόκειται για δύο αιολικά πάρκα, το ένα της εταιρείας «WIND MENTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» που προβλέπει την εγκατάσταση δύο ανεμογεννητριών με ύψος πυλώνα 84,58m και διάμετρο πτερωτής 92m και το άλλο της εταιρείας VENTO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ όπου προβλέπεται η τοποθέτηση μιας ανεμογεννήτριας με ύψους 94μ. και διαμέτρου πτερωτής 112μ χωροθετημένα το ένα κοντά στο άλλο και τα δύο κοντά στο αιολικό πάρκο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ».

Το αιολικό πάρκο της «WIND MENTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ειδικότερα όσον αφορά το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της WIND MENTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» η επιφάνεια επέμβασης αφορά δασικού χαρακτήρα εκτάσεις αρμοδιότητας δασαρχείου Μουζακίου στη θέση «Τύμπανος» των Κοινοτήτων Οξυάς του Δήμου Μουζακίου και Αργιθέας του Δήμου Αργιθέας συνολικού εμβαδού 35.300m2 και αφορά την διαμόρφωση των δύο πλατειών των ανεμογεννητριών εμβαδού 10.389,14m2, το γήπεδο του οικίσκου ελέγχου εμβαδού 4.330,34 m2, την διαμόρφωση της νέας οδοποιίας πρόσβασης συνολικού μήκους 1.281m και εμβαδού 20.580,52m2 και την κατασκευή υπόγειας γραμμής ΜΤ μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από τις Α/Γ στον οικίσκο ελέγχου μήκους 260m περίπου και από τον οικίσκο ελέγχου στο δίκτυο μήκους 855m.

Το έργο όπως προαναφέρθηκε θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 4,7 ΜW με μέγιστη ισχύ παραγωγής 4 ΜW και θα περιλαμβάνει 2 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένης ισχύος 2,35 ΜW με μέγιστη ισχύος παραγωγής περιορισμένη στα 2 ΜW έκαστη, με ύψος πυλώνα 84,58m και διάμετρο πτερωτής 92m

Το αιολικό πάρκο της VENTO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ

Αντίστοιχα όσον αφορά το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο της VENTO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ, εγκατεστημένης ισχύος 3,45MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3MW στη θέση «ΑΕΡΑΣ», «ΤΥΜΠΑΝΟΣ», των Δημοτικών Ενοτήτων Αργιθέας και Μουζακίου των αντίστοιχων δήμων της Π.Ε. Καρδίτσας, της Π. Θεσσαλίας, της εταιρείας με την επωνυμία «VENTO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.» και δ.τ. «VENTO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ», η ανεμογεννήτρια θα εγκατασταθεί σε πλάτωμα με συνολικό εμβαδό 7.406,40 τ.μ. περίπου ενώ για την πρόσβαση θα διανοιχθεί νέος δασικός δρόμος εμβαδού 9.902,30τ.μ.. Οι εκτάσεις επί των οποίων θα αναπτυχθεί το έργο είναι δασικού χαρακτήρα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και ένα μέρος τους εμπίπτει σε έκταση του τμήματος 12 της διαχειριστικής μελέτης του διακατεχόμενου δάσους Βατσουνιάς και ένα μέρος τους εμπίπτει στο τμήμα 3 της διαχειριστικής μελέτης του διακατεχόμενου δάσους Δρακότρυπας. Διοικητικά το έργο ανήκει στην Κοινότητα Αργιθέας του Δήμου Αργιθέας και την Κοινότητας Δρακότρυπας του Δήμου Μουζακίου. Η συνολική επιφάνεια επέμβασης για την υλοποίηση του έργου εκτιμάται στα 17.308,70τ.μ. περίπου.

Το έργο θα περιλαμβάνει μία Ανεμογεννήτρια τύπου VESTAS V112/3450 με ύψος πλύμνης 94μ. και διάμετρο δρομέα 112μ.(οι εγκαταστάσεις ελέγχου και διακοπής περιλαμβάνονται στον πυλώνα της ανεμογεννήτριας και δεν υπάρχει ανάγκη για κατασκευή δομικών κτηριακών έργων -οικίσκο κέντρο ελέγχου), διαμόρφωση πλατώματος με συνολικό εμβαδό 7.406,40 τ.μ. με εσωτερική οδοποιία μήκους 155 μ. περίπου και διάνοιξη νέας οδοποιίας πρόσβασης μήκους 900 μ. περίπου η οποία θα εκκινεί από το πλάτωμα της 3ης Ανεμογεννήτριας του γειτονικού πάρκου της εταιρείας «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» που βρίσκεται νοτίως του μελετώμενου σταθμού. Έως το προαναφερθέν σημείο θα χρησιμοποιηθεί ο υπάρχον υπό κατασκευή δασικός δρόμος της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.». Η παραγόμενη από το έργο ηλεκτρική ενέργεια θα καταλήγει μέσω υπόγειου δικτύου μέσης τάσης συνολικού μήκους 4.500μ στο νέο υποσταθμό (ΚΥΤ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ) 400/20kV ισχύος 100MW ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής για τις ανάγκες της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» στην περιοχή της Τ.Κ. Οξυάς, στη Θέση «Διάσελο-Προφήτη Ηλία» του Δήμου Μουζακίου, Π.Ε. Καρδίτσας, από όπου διέρχεται η γραμμή Υ.Τ. Αράχθου-Τρικάλων.

Η απόφαση Υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του αιολικού σταθμού της VENTO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ έχει ενσωματώσει και έγκριση παρέμβασης.

karditsaLive.Net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης